SERDAR DENKTAŞ: “ 6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK BİR HAK İÇİN ŞİMDİDEN DUYURULAR YAPILMAYA BAŞLANDI”

“SÜRE BAŞLADIKTAN İTİBAREN ÜLKE DIŞINDA ÜRETİM YAPMAYA DEVAM EDEN FİRMALAR HAKKINDA YASAL TAKİP BAŞLATMAK DURUMUNDAYIZ”

“KIBRIS’TAKİ SIKINTI HELLİMİN İÇERİĞİNDEKİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SÜT ORANINDA…”

“HAYVANCILIK POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEZSE 5-6 YIL İÇİNDE COĞRAFİ TESCİL HAKKIMIZ OLMASINA RAĞMEN BİZ DE HELLİM ÜRETEMEYECEĞİZ… ÖNLEMLER ALINMALI”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, yaklaşık 6 ay sonra yürürlüğe girecek “Hellim’in Coğrafi İsim Tescili” hakkının şimdiden duyurularının yapılmaya başlandığını; hellim benzeri herhangi bir peynirin yapımını engelleme gibi bir niyetlerinin olmadığını, sadece “Hellim” isminin,yurtdışında yapılan bir üründe kullanılmayacağını kaydetti.

Denktaş, bugün bir kabulü sırasında, “Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın, ‘hellimin’ Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibi olmasına rağmen, Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracakları” yönündeki açıklamasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine, yasal süre başladıktan itibaren üretim yapmaya devam eden firmalar hakkında yasal takip başlatmak zorunda olduklarını belirtti.

Kıbrıs’ta üretimdeki sıkıntının hellimin içeriğindeki küçükbaş hayvan süt oranlarında yaşandığının altını çizen Denktaş, aynı sorunun hem Türk hem Rum tarafında bulunduğunu hatırlattı.

Denktaş, “Rum tarafındaki sıkıntı bize göre daha az olmasına rağmen, Tarım Bakanlığıyla istişare halinde çözme durumundayız. Belli bir yıl içerisinde de hayvancılık politikasını herhalde gözden geçirip değiştirmemiz gerekecek, coğrafi tescil hakkımız olmasına rağmen hellimi 5-6 yıl sonra biz de üretemeyeceğiz. O nedenle 5-6 yıl içerisinde mutlaka önlemler de alınmalıdır” şeklinde konuştu.