"GÜVENLİK KONSEYİ'NE HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI YAPIYORUM"

"SURİYE HER GEÇEN DAKİKA HARAP OLUYOR, BÖLGE SON DERECE KÖTÜ BİR DURUMA SÜRÜKLENİYOR"

"GÜVENLİK KONSEYİ'NİN 'BİZ SURİYE KONUSUNDA ANLAŞAMIYORUZ' DİYEREK ZAMAN GEÇİRME LÜKSÜ YOK"

"EĞER HİÇBİR İŞE YARAMADIĞIMI DÜŞÜNÜRSEM BU GÖREVDE BİR DAKİKA BİLE DURMAM"

Birleşmiş Milletler, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Güvenlik Konseyi'ne Suriye konusunda harekete geçme çağrısı yaptı.

İbrahimi, Güvenlik Konseyi'ne kapalı oturumda Suriye'deki son gelişmelere ilişkin brifing verdi.

Oturumun ardından basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, Suriye'deki duruma ilişkin kendi gözlemlerini ve düşüncelerini Güvenlik Konseyi üyelerine aktardığını söyledi.

Durumun aciliyetini ve önemini Konsey üyelerine anlatmaya çalıştığını dile getiren İbrahimi, "Suriye her geçen dakika harap oluyor. Bölge son derece kötü bir duruma sürükleniyor. Bu sorun bütün dünyayı ilgilendiriyor.

Güvenlik Konseyi'nin 'biz Suriye konusunda anlaşamıyoruz' diyerek zaman geçirme lüksü yok" diye konuştu.

Cenevre Deklarasyonu'nda yer alan bir çok unsurun hayata geçirilemediğini aktaran İbrahimi, "Güvenlik Konseyi'ne harekete geçme çağrısı yapıyorum. Kendilerine bazı önerilerim oldu" dedi.

İbrahimi, BMGK'ya sunduğu önerilerin sorulması üzerine, herhangi bir karar tasarısından bahsetmediğini, Konsey tarafından yapılması gerektiğini düşündüğü bazı şeyleri üyelere anlattığını kaydetti.

Cenevre'de kabul edilen bildiride geçiş hükümetine ilişkin net olmayan ifadeler olduğunu dile getiren İbrahimi, "Güvenlik Konseyi'nden bu muğlaklıkların kaldırılmasını istedim. Bence bütün güç ve yetki geçiş hükümetinde olmalı" diye konuştu.

İbrahimi, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yemekte de biraraya geleceklerini ve burada detayları görüşmeye devam edeceklerini belirtti.

"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

İbrahimi, bir Arap gazetecinin Arap basınında kendisi hakkında çıkan haberleri hatırlatarak görevi bırakma konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine, görevi bırakmayı düşünmediğini söyledi.

BM'nin Suriye konusuna kendisi içinde olsa da olmasa da çözüm bulmak zorunda olduğunu ifade eden İbrahimi, "Eğer hiçbir işe yaramadığımı düşünürsem bu görevde bir dakika bile durmam. Bu görevi ben istemedim. Bu işe de ihtiyacım yoktu. Belki aptalca bir düşünce ama bu görevi kendime vazife olarak kabul ettiğim için sürdürüyorum. Tabi BM ve Arap Birliği genel sekreterleri isterlerse bırakırım. Ama genel sekreterler de Güvenlik Konseyi de göreve devam etmemi istiyor" dedi.

İbrahimi, gazetecilerin "Güvenlik Konseyi dışında tarafları uzlaşmaya yaklaştırmak için ne tür baskı aracı kullanabilirsiniz?" sorusu üzerine "Tarafları bizzat ikna etmeye çalışıyorum ancak bu çabada henüz mesafe alamadım. Konuşmalarımızda iki taraf da siyasi çözüm için taleplerinin yüzde yüzünün karşılanmasını istiyor. Dolayısıyla hiç ilerleme sağlayamıyoruz" dedi.