TDP: “ÜLKESEL FİZİKİ PLAN BİR AN ÖNCE YÜRÜRLÜĞE KONULMALI”

 Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), ülkenin sürdürülebilir kalkınması için planlı gelişmenin şart olduğunu belirterek, Ülkesel Fiziki Plan’ın biran önce yürürlüğe konulmasını istedi.

TDP, Girne’de İmar Planı yapılmadan emirname değişikliği ile gündeme gelen ve binalarda 10 kat uygulamasına olanak veren düzenlemenin de bu şekliyle yanlış olduğunu belirterek, Girne İmar Planı beklenmeden en kısa sürede bu yanlıştan geri dönülmesi çağrısında bulundu.

TDP Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Ercan Hoşkara yazılı açıklamasında, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın, Bakanlar Kurulu gündemine getirildiğini duyurduğu Ülkesel Fizik Plan’ın biran önce yürürlüğe konulması, hemen ardından da sadece Girne için değil, tüm yerleşim yerleri için İmar Planları’nın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hoşkara, bunların yapılmaması halinde dönemsel kararlarla günün kurtarılmaya çalışılacağını ancak uzun vadede bundan tüm ülkenin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Girne’de son yaşananların bunun en somut örneklerinden biri olduğunu savunan Hoşkara, “Girne’de İmar Planı yapmadan emirname değişikliği ile gündeme gelen ve binalarda 10 kat uygulamasına olanak veren düzenleme bu şekliyle yanlış olmuştur. Girne İmar Planı’nı beklemeden en kısa sürede bu yanlıştan geri dönülmelidir”  görüşünü dile getirdi.

2010 ve 2011 yıllarında Girne Beyaz Bölge Emirnamesi üzerinde yapılan değişikliklerle 10 katlı bina yapılabilmesine olanak verildiğini belirten Hoşkara, ancak emirnamelerin mantığına ve amacına aykırı olarak verilen bu kararın siyasi bir tercihe dayandığını öne sürdü.

Emirnamelerin hızlı, kontrolsüz ve plansız gelişmelerin olduğu bölgelerde plan yaparak, planlı gelişmeye geçebilmek için ihtiyaç duyulan zamanı kazandıracak bir araç olduğuna dikkat çeken Hoşkara, şunları dile getirdi:

“Bu dönem özünde bir geçiş dönemidir ve mümkün olduğunca kısa sürmelidir. Makul süre 6 ay veya 1 yıl olarak kabul edilebilir. Emirnameler, planların yerini tutamaz; bu sürenin uzaması, planlı gelişme dönemine geçilememesi demektir ve muhtemelen ekonomik kayıplara neden olunmaktadır.”

Hoşkara, 1993 yılında yürürlüğe giren Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nin ardından halen İmar Planı’nın yapılamamış olmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayarak, yapılması gerekenin bu yanlıştan en erken zamanda dönülmesi olduğunu belirtti.

Bu uygulamaların Girne’nin çevresine ve ülkenin ekonomik yapısına zarar olarak geri döneceğini savunan Hoşkara, Şehir Planlama Dairesi’nin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığı ile hükümeti, 2011 yılında emirname üzerinde yapılan yanlış değişikliğin geri alınması, Ülkesel Fizik Plan’ın bir an önce yürürlüğe konulması ve eş zamanlı olarak İmar Yasasının güncellenmesi için görev ve sorumluluğa çağırdı.