KKTC’de Meclisten onay alıp Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren yasalara kamu daireleri dâhil birçok kurum ve kuruluşun uymadığı öne sürülüyor.

Devlet resmi dairelerinde titizlikle uyulması gereken yasaların bazı kamu daireleri tarafından dikkate alınmadığı ve yasalara karşın hatalı uygulamalar yapıldığına vurgu yapılıyor.

60 yaşını dolduran kişilerin sağlık kuruluna girdikten ve geçer rapor aldıktan sonra birer yıl süre ile Sürüş Ehliyetlerinin yenilmesine yönelik yasanın amir hükmüne karşın Sultan Albayrak isimli şahsa yasa gereği bir yıl yerine 5 yıllık kesintisiz ehliyet verildiği gözlemlendi.

99/74 SAYILI YASA 60 YAŞINI DOLDURANLARA KURUL RAPORU İLE BİR YIL SÜRE VERİYOR

99/74 sayılı sürüş ehliyetleri ile ilgili yasa, 60 yaşından sonra ABC sınıfı ehliyet sahibi kişilerin sağlık kurulundan rapor aldıktan sonra birer yıl süre ile ehliyetlerinin yenilenmesini şarta bağlıyor. Yasa ayrıca yolcu otobüsü ve ağır vasıta kullanımını, bir yıl süreli olarak şarta bağlarken, ehliyeti olmayıp da bu sınıfları almak isteyenlere de bu sınıfları kapsayan ehliyet verilmemesini ön görüyor.

EHLİYET 20.1.2011’DE YENİLENDİ AMA VERİLİŞ TARİHİ 20.3.2012 TARİHİNDE VERİLDİ

99/74 sayılı yasanın amir hükümlerine karşın No.14 Şehit Aslan Caddesi Çatalköy – Girne’de sakin 04.02.1942 Baf doğumlu, 028482 kimlik kartı hamili Sultan Albayrak’a 20.01.2011 tarihinden 19.01.2016 tarihine kadar geçerli ancak 20.03.2012 tarihinde verilen –ABCDEG- sınıflarını kapsayan ehliyet verildi.

yasa

EHLİYET HATALI VERİLDİĞİ HALDE İPTAL EDİLMEDİ 

Sürüş Ehliyetleri yasasına karşı bir yerine 5 yıl süreli ehliyet verilen Sultan Albayrak’ın ehliyeti ile ilgili yapılan araştırmada, Sultan Albayrak’ın ehliyetini kaybettiği ve çıkartmak için daireye başvurduğu zaman ehliyetinin yanlışlıkla 5 yıl süre ile yenilendiği öne sürüldü. Ancak hatalı uygulamanın fark edilmesine karşın ehliyetin neden iptal edilmediğine yönelik herhangi bir bilgi  öğrenilemedi.

Girne Trafik Şubesi ekiplerinin Sultan Albayrak’ın ehliyetinin hatalı ve yasaya aykırı olduğunu bildikleri halde ehliyetin iptal edilmemesi nedeniyle geçerli bir ehliyet olmasından dolayı Albayrak’a ceza kesemedikleri gibi yolcu taşımaktan da men edemedikleri öğrenildi.
Kaynak : Kıbrıs Sözcü