Gazze’de Olup Bitenler

Birikim Özgür, kişisel sitesinde ortadığuda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Birikim Özgür yazısında "Biz federal çözümü geciktiren iç ve dış faktörlerden ötürü kalkınmamızı tetikleyecek enerji pastasına erişemezken Filistin halkı hali hazırda sahip olduğu enerji kaynaklarından gelir elde etmeye çalıştıkça İsrail engeline takılmakta ve kızılca kıyamet bundan kopmaktadır." diyerek konuyu daha ayrıntılı bir şekilde şöyle açıkladı :  "2000’li yılların başlarında Filistin karasularında 4 milyar dolar değerinde 280 milyar metreküplük gaz rezervi keşfedildikten sonra bu gazın İsrail’e satılması ve Filistin’in elde edilecek geliri askeri amaçlarla kullanmayıp sadece bölgenin kalkınması ve altyapısına harcaması yönünde anlaşmaya varılmıştı. Bu anlaşma İsrail’deki hükümet değişikliği, HAMAS’ın seçimle iş başına gelmesi ve satılacak gazın fiyatı konusundaki ihtilafın derinleşmesi sonrasında rafa kalktı."

ABD'nin tutumu
Birikim Özgür yazısında ABD'nin bölgedeki girişimlerine değinerek gelinen son noktayı şöyle değerlendirdi : "ABD ihtilafların barışçıl yollarla çözümüne bağlı olarak enerji güvenliğinin tesis edilmesi ve bölgemizdeki gazın uluslararası piyasalara çıkabilmesi için aktif çaba sergiledi. Kerry’nin bölgemize yapacağı ziyaret de İsrail-Filistin barışına ve Kıbrıs’ta çözüme somut katkı yapma amacını taşımaktaydı. İsrail-Filistin barış görüşmeleri suya düşünce süreç farklılaştı ve bu ziyaret gündemden düştü."
Birikim Özgür, yazısını şu sözlerle bitirdi : "Şimdi İsrail, Gazze saldırısı ile daha önce kabullendiği Filistin Devleti varlığını kenara iterek uzun vadeli konumunu güçlendirme çabasındadır. Oluşan yeni konjonktür Kıbrıs ve Türkiye’yi de yakından ilgilendirmektedir zira İsrail gazının Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa kıtasına transferini ve satışını öngören senaryo rafa kalkmış, İsrail gazının Mısır üzerinden LNG olarak ihraç edilmesi alternatifi ağırlık kazanmıştır. Barışın tesis edilemediği koşullarda biz dâhil HERKES kaybetmektedir."