ÖRGÜTLER: "TEK AMAÇ; İKİ TOPLUM ARASINDAKİ DİYALOĞU GELİŞTİRECEK VE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK DERİNYA KAPISININ AÇILMASI

 Gazimağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya sınır kapısının açılması için bazı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar, Derinya kapısı önünde eylem yaptı. Eylem eşzamanlı olarak kapının Güney Kıbrıs tarafında da yapıldı.

Eylemi düzenleyen örgütler, eylemin tek amacının; Derinya sınır kapısının açılması olduğunu belirterek, kapının açılmasının, iki toplum arasındaki diyaloğu geliştireceğine ve işbirliğini güçlendireceğine inanç belirtti.

Eyleme İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na vekalet eden Teberrüken Uluçay, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bölge milletvekilleri, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de katılırken, vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi.

Derinya sınır kapısının KKTC tarafındaki eyleme, Güney Kıbrıs’tan da bazı Rumlar katılıp destek verdi. Bir grup Rum, eylem sırasında sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrağı açtı. Mağusa İnisiyatifi aktivisti Okan Dağlı, sözkonusu Rumları sergiledikleri bu tavır nedeniyle eleştirdi ve bayrağı kaldırmalarını istedi, bunun üzerine Rumlar da bayrağı indirdi.

Bu arada eylem nedeniyle polis, bölgede gerekli tüm önlemleri aldı ve herhangi bir olay yaşanmaması için barikatın önünü kapattı. Eylem, basın bildirisinin okunması ve müzik dinletisiyle olaysız tamamlandı.

Mağusa İnisiyatifi, MASDER, MAGEM, MAKAMER, Mağusa Kültür Derneği, Antik Mağusa Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, FEMA, Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıs Akademik Diyalog, KTSO, KTTO, KTEZO, Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KTÖS, GÜÇ-SEN, DEV-İŞ, DAÜ-SEN, Baraka, BKP, YKP, TDP, CTP, UBP Mağusa İlçe Örgütü'nün imza koyduğu ortak basın açıklamasını Okan Dağlı okudu.

“Tek amaç, Derinya kapısının açılması” diyen Dağlı, “Mağusa bölgesinin hem kuzeyinde hem güneyinde ciddi ekonomik darboğazlar yaşanırken, işletmeler iflas ederken, bölge gençleri diğer kentlere ve yurtdışına göç ederken daha fazla susup oturmayacaklarını" söyledi.

Dağlı, Gazimağusa'da bulunan Akyar sınır kapısından Derinya’ya ulaşmak için 17 kilometreden fazla yol kat etmek gerektiğini, ancak Derinya kapısının açılması durumunda bu mesafenin 800 metreye düşeceğini belirterek, ayrıca böyle bir açılımın, toplumlararası ilişkilerin pekiştirilmesine, insani ihtiyaçların daha kolay giderilmesine ve bölge esnafının mal ve hizmetlerini daha rahat pazarlanmasına olanak sağlayacağını kaydetti.

İleride Kapalı Maraş’ın yeniden yerleşime açılmasının öngörüldüğünü kaydeden Dağlı, “Mağusa'nın yeniden birleşmesine kadarki geçiş döneminde özellikle her iki yakasında yaşayan Kıbrıslı Türklerle Rumların karşılıklı güveni artırmaya acilen ihtiyaç duyduğunu” ifade etti.

Dağlı, bugünkü şartlarda diyaloğu geliştirme ve işbirliğini güçlendirmenin ancak ve ancak kolay erişim sağlayacak bir geçiş noktasıyla mümkün olduğunu, bunun da Derinya kapısı olduğunu kaydetti.

Yakın zamanda BM İnsan Hakları Komitesi’nin de Kıbrıs'ta geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalara destek vererek, geçiş noktalarının sayısının artırılmasının toplumlararası diyaloğa ve güvene olumlu katkı yaptığını vurguladığını belirten Dağlı, “Gerek uluslararası gerekse yerel dinamikler Derinya sınır kapısının açılmasının gerekliliğine dikkat çekerken, bugün de bölgedeki halk, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri olarak bunu vurgulamak üzere buradayız” dedi.

Dağlı, konuşmasını “hep birlikte Derinya kapısı açılsın” diyerek tamamladı.

ULUÇAY

Bu arada İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’nı vekaleten yürüten Teberrüken Uluçay da, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı değerlendirmede, Derinya kapısının açılması için düzenlenen bu etkinliğin çok önemli olduğunu, tüm siyasi parti, esnaf ve halkın destek verdiğini belirterek, bunun kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.
Uluçay, iki lider arasındaki görüşmelerin yeniden başladığını ve bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına inandıklarını belirterek, hükümetin de, müzakerelerin olumlu sonuçlanması için üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydetti.

Derinya kapısının açılması için de hükümetin çalıştığını, tabi bu kapının açılmasının iki lider arasındaki görüşmelerde belli olacağını anlatan Uluçay, bunun olumlu sonuçlanması için Cumhurbaşkanı’na desteklerinin süreceğini vurguladı.
 
İçişleri Bakanı Uluçay, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki sınır kapılarında vizenin kaldırılmasının, görüşmelerin başlamasıyla birlikte planlamasının da önemli bir adım olduğunu belirterek, güven artırıcı önlemler kapsamında üzerinde çalıştıkları bu adım yanında önümüzdeki dönemde daha fazla açılım için hükümetin çalışacağını söyledi.