AKINCI: “DEMOKRASİ, İNSAN HAKLARI, ATATÜRKÇÜLÜK, LAİKLİK, HOŞGÖRÜ, KARŞI FİKRİ BEĞENMESE DE HAZMEDEBİLME, SEVECENLİK, ŞİDDETE BAŞVURMAMA,  HUKUKA İNANMA KIBRIS TÜRK TOPLUMUNUN TEMEL DEĞERLERİ”
“BİZ BU DEĞERLERİ TA ATATÜRK İNKILAPLARI VE DEVRİMLERİ DÖNEMİNDEN İÇSELLEŞTİRDİK”
“KKTC’DE YENİ BİR YAPI OLUŞTU… ELBETTE KÖKLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ AMA BU YENİ YAPIDA, YENİ BİR KİMLİKTE BULUŞTUĞUMUZU DA UNUTMAYACAĞIZ”
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, demokrasi, insan hakları, Atatürkçülük, laiklik, hoşgörü, karşı fikri beğenmese de hazmedebilme, sevecenlik, şiddete başvurmama ve hukuka inanmanın Kıbrıs Türk toplumunun temel değerleri olduğunu kaydederek, “Biz bu değerleri ta Atatürk inkılapları ve devrimleri döneminden içselleştirdik” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir yapı oluştuğunu kaydeden Akıncı, “Elbette köklerimizi unutmayacağız ama bu yeni yapıda, yeni bir kimlikte buluştuğumuzu da unutmayacağız” dedi.
Akıncı, bu kimliğin değerlerinin el birliğiyle yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Gazi Baf Dayanışma Derneği’nin dün akşam Güzelyurt Kapalı Çarşı’da düzenlenen kuruluş resepsiyonuna katılarak konuşma yaptı. 
Gazi Baf Dayanışma Derneği’nin amblem olarak Baf Kalesi’ni seçtiğine işaret eden Akıncı, “Köklerinizi seçtiniz. Oradan geliyoruz. Köklerimizi unutacak değiliz. Kimimiz Leymosun’dan geldik. Bu topraklara Karadeniz’den gelen; Pakistan’dan, Rusya’dan gelenler var. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir yapı oluştu. Köklerimizi unutmayacağız ama bu yeni yapıda, yeni bir kimlikte buluştuğumuzu da unutmayacağız” dedi.
“Bu kimliğin değerlerini el birliğiyle yaşatacağız” şeklinde konuşan ve KKTC yurttaşlığının temel değerlerine işaret eden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Demokrasi, insan hakları, Atatürkçülük, laiklik, hoşgörü, karşı fikri beğenmese de hazmedebilme, sevecenlik, şiddete başvurmama, hukuka inanma bütün bunlar bizim temel değerlerimizidir, bu değerlerimizle var olacağız ve bunlar evrensel değerlerdir. Bunları ta Atatürk’ün inkılapları ve devrimleri döneminden içselleştirmiş olan bir toplumuz. Bunun sonuna da sonuna kadar götüreceğiz. Evet, köklerimizi unutmayalım ama bu yeni kimlikte buluştuk ve hep beraber yeni bir geleceğe bakıp, geleceği çok daha güzel olarak bizden sonraki nesiller için elbirliğiyle yaşatalım.”
Hem eşi Meral Akıncı’nın, hem de adını aldığı büyük babasının Baflı olduğu kaydeden Akıncı, aile büyüklerini ve Baf şehitlerini de saygı ve rahmetle andı.
Akıncı, her türlü çabada, Gazi Baf Dayanışma Derneği’nin yanında olacağını da vurguladı.