GAÜ Ve Uluslararası Diplomatlar Birliği Zirve Öncesi Basın Toplantısı Düzenledi

BARIŞA GİDEN YOLDA KIBRIS ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE YATIRIM ZİRVESİ 28 KASIM’DA GERÇEKLEŞECEK

AKPINAR, “ 5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PROGRAMI HEDEFLENDİ”

"Barışa giden yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi" 28 Kasım 2015 Cumartesi Günü Le Chateu Lambousa’da gerçekleşecek.

Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenleyeceği "Barışa giden yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi" 28 Kasım 2015 Cumartesi günü, Le Chateu Lambousa ev sahipliğinde gerçekleşecek. Zirve öncesinde Basın Bilgilendirme toplantısı Le Chateu Lambousa Hotel’de gerçekleşti.

Gerçekleşen basın toplantısına; GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Avrupa İşad Kulübü Avrupa Başkanı Zbingniew Roch, Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Uluslararası Diplomatlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve AB Danışmanı Musa Karademir, Avrupa İşad Kulübü Program Komitesi Başkanı Alice Roch, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün katıldı.

Basın toplantısında konuşma gerçekleşiren GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar şunları söyledi;

“Şuanda tarihi an öncesi Kıbrıs halkına seslenmekten ve anı sizle paylaşmaktan onur duyuyorum. Bildiğiniz üzere Başbakanlığımız ile yapılmış olan temaslar sonrasında Başbakanımız Sayın Kalyoncu’nun himayesinde Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası işbirliği ve yatırım Zirvesi programlanmış, 28 Kasım 2015 Cumartesi günü gerek Türkiye Cumhuriyeti’nden, gerek Avrupa Birliği’nden uluslararası yatırım ajanslarının da katılımıyla çok büyük bir zirve yapılacaktır. Bu zirve kapsamında bugün sizleri bilgilendirmek ve ekonomik değerlerle adanın özellikle böylesi bir uluslararası ve kabullerle çözüm noktasında yapılan ilerlemelerde olduğunu belirterek, iş insanlarının da katkılarıyla çok daha ileri adımlar atılmasına yönelik bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Sizlerin de göreceği üzere 5 milyar dolarlık bir yatırım programı hedeflenmiş ve bunun için de şu anda KKTC’de böyle hassas ve engellemelerin de olduğu bir dönemde, çok ciddi sayıda uluslararası katılımcıların ve iş insanlarının adada yatırım yapmak üzere yolda olduklarını bilmenizi istiyorum. Bu süreçte tabi ki bizlerin KKTC’nin ve kendi insanlarımızın bu

süreci çok ciddi bir hassasiyetle değerlendirmeleri, böylesi bir fırsatı yıllardır yakalayamamış olmanın ve bugün GAÜ olarak ev sahipliği yaparak ne kadar doğru bir adım atıyor olduğumuzu görmeleridir. Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu yönde oldukça başarılı ve ilgili bir duruş sergilemişlerdir. Hükümetimizin ve Devletimizin tüm katmanlarının, iş insanlarının ve ilgili odalarımızın bu sürece katkıları ile ilgili yatırım programını adamızda fiilen oluşmasını sağlamaları bizlerin de tek temennisidir” dedi.

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik yaptığı açıklamasında şunları söyledi;

“Uluslararası Diplomatlar Birliği bildiğiniz üzere 2000 yılında avrupa birliği komisyonu tarafından kuruldu. Şu anda da 12.12.12 tarihi ile yaklaşık 3 yıldan beri de İstanbul’da çok aktifiz.12 ülkede ofisimiz var ve yaklaşık 20 aktif diplomatlarla diplomatlar birliğini yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi 4-5 ay önce İstanbul’da Ekonomi Zirvesi düzenledik. 20 milyar dolara yakın çok ciddi bir yatırım ortaya çıktı. Tabi bunun başarılı olduğunu görünce sayın Serhat bey’in de ısrarı ile bunu KKTC’de de yapmalıyız ve kazandırmalıyız diye düşündük. Burada sadece yabancı sermayeden yatırımcılar değil aynı zamanda Türkiye’den de çok ciddi yatırımcılarımız olacak. Kıbrıs şu anda malesef Avrupa Birliği tarafından tanınmamış bir ülke olmasına ramen, burada göstermiş olduğumuz çabalarımız sonuç gösterdi” dedi.

Son olarak, Avrupa İşad Kulübü Avrupa Başkanı Zbingniew Roch gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında şunları söyledi;

Bana burada katkı koyma fırsatı verdikleri için öncelikle herkese teşekkürleirmi sunuyorum. Gerçekleştirilecek olan orgaanizasyon tarihi bir an olacak. Bildiğiniz gibi şu anda tereddütlü bir zamandayız. Tabi şu anda terör olayları gündemi aldı götürüyor. Şimdi haberlerimizi dinlediğimiz zaman dünyada neler olduğunu gördüğümüzde, aslında korkmamız gerekir. Artık bu kadar kötü olayların içinde nerede güzel bir haber var onlara bakmaya başladık. Malesef televizyonlarda hiç pozitif haberler göremiyoruz. Birde bu olayların dışında şuanda böyle bir zirvede bulunmak beni gerçekten mutlu ediyor. Çünkü buradaki hedefimiz şu anki karanlık dünyanın içinde yıldızı parlayan bir yer olabilmek. Normalde krizlerin çoğu ekonomik krizlerden dolayı olur. İlk başta politik olarak barışı istememiz lazım. Politikacıların halkın desteğini alarak yola çıkması lazım. Halk karar versin politikacılar bunu yönlendirsin ve yapsın.Tabii bu arada da doğru ortaklarla yola çıkmak lazım. Para ve yatırım bu konuda önemli. Şimdi GAÜ gibi güçlü bir ortağımız var ve bu konuda çok mutluyuz. Bu konuda Türkiye’nin de destek vereceğinden şüphemiz yok. Samimi olarak söyleyebilirim ki Avrupa Birliği’ndeki dostlarım da Kıbrıs’ta barışı destekliyorlar ve hedefliyorlar. Hükümetlerimiz ve bakanlarımızdan da desteklerini esirgememelerini bekliyoruz” dedi.

Ayrıca Akpınar yaptığı açıklamada şunları söyledi,

“Bir defa geçmişten bugüne bir çok fırsatın kaçmış olduğunu görmüş olduk. Şu anda böyle bir yakınlaşma var ve bu sürecin hazırlanmasında oluşan şu anki zamanlama içerisinde çok iyi adımlar atılabilir. Dış yatırım, bu zirve çerçevesinde hayat bulabilir.

Hükümetimizin ve devletimizin hem yasal yatırım süreçlerini desteklemesinde hem de kabullerde ciddiyetle çalışması gerekiyor” dedi .