Döneminin sol hareket önderlerinden, İnkılapçı gazetesi sahibi Fazıl Önder, düzenlenecek toplantıyla anılacak.

24 Mayıs 1958’de öldürülen Önder için, anma toplantısı, 24 Mayıs Pazar günü saat 19.30’da Gönyeli Belediyesi salonunda yer alacak.

BES, Basın-Sen, KTÖS, Baraka, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Üretim Sokağı, Bağımsızlık Yolu, BKP ve DKB tarafından düzenlenecek toplantıda, Fazıl Önder’in sendikacı arkadaşı Aziz Kutlay ve araştırmacı yazar Ahmet An’ın katılımıyla sohbet edilecek ve şiirler okunacak.

Toplantıyı düzenleyiciler tarafından yapılan açıklamada, Fazıl Önder’i anma toplantısına “tüm ilerici örgütler” ile halk davet edildi.

Açıklamada “Fazıl Önder’in 24 Mayıs 1958 tarihinde öldürülmesi halkımızın bağrına saplanmış bir hançer yarası gibi yıllardır kanamaya devam etmektedir” denilerek, Fazıl Önder cinayetinin, Kıbrıslı Türklerin barış ve emek mücadelesinin önünü kesmek için yapıldığı savunuldu.

TMT’nin eleştirildiği açıklamada, “Fazıl Önder’i hedef yapan onun TEK spor kulübü yöneticisi, İnkılapçı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda PEO Türk İşçi Bürosu ile ideolojik ilişkileri olan bir aydın olmasıydı” denildi.

Hem gazeteci hem spor insanı hem de devrimci kişiliğiyle toplumsal mücadeleye katkı koymaya çalışan bir insanın ve daha birçok ilerici Kıbrıslı Türk aydının katledilmesinin yıllarca sürecek bir baskı dönemini başlattığı ifade edilen açıklamada, “Toplumumuz bu dönemdeki baskılardan ve cinayetlerden dolayı korku dolu yıllar geçirdi. Toplum olarak üzerimizden baskı ve korkunun verdiği etkileri atmak onlarca yıl aldı. Hain ilan edilerek öldürülen ve yokedilen insanlarımız yıllarca anılamadı. Mezarlarının yeri dahi bilinmedi. Aileleri tehdit edildi ve dışlandı. Ölümünün yıldönümünde demokrasi, kendi kendini yönetme, emek ve özgürlük mücadelesinin en önemli sembollerinden Fazıl Önder’i anıyoruz” denildi.