ERSAN: “2000’E YAKIN ŞEHİDİMİZ VAR; BUNLARIN 197’Sİ ÇOCUK, 119’U KADIN…”

Lefkoşa, 21 Ekim 14 : GKK Emekli Astsubaylar Derneği Genel Başkanı Esen Ömürlü öncülüğünde, Eskişehir İl Başkanlığı’ndan Kamil Karakoç başkanlığındaki emekli astsubaylar ve eşlerinden oluşan heyet, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret etti.

Ziyarette şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan bir konuşma yaptı.

ERSAN

Ertan Ersan, GKK Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü’ye, heyeti Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Merkezi’ne götürdüğü için teşekkür etti.

Bugünkü ziyaretle Derneğin ziyaretçi sayısının 75 bini bulduğunu kaydeden Ersan, KKTC’ye gelen herkese Derneği ve müzesini ziyaret etme çağrısında bulundu.

1956’dan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı’na kadar 2000’e yakın (1814) şehit verildiğini kaydeden Ersan, bunlardan 197’sinin çocuk, 119’unun kadın, 270’inin 45 yaş üzeri yaşlı erkek ve 713’ünün genç erkek olduğunu söyledi.

Söz konusu dönemde Kıbrıs Türklerinin mezalim gördüğünü ve her evden şehit verildiğini kaydeden Ersan, bunların unutulmayacağını kaydetti.

14 Ağustos 1974’te Atlılar-Muratağa-Sandallar katliamında insanların bağlanarak canlı toprağa gömüldüklerini de hatırlatan Ersan, “Kim ne derse desin dünyanın en barbar toplumu Rumlardır” ifadelerini kullandı.

Ersan, KKTC’de ekonomik huzursuzluğun var olmasına rağmen bu tip sorunların geçici olduğunu kaydederek, Rumların Kıbrıs görüşmelerinden bahanelere üreterek çekilmesini de eleştirdi.

Kıbrıs görüşmelerini yakından takip eden hassas bir dernek olarak, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu desteklediklerini belirten Ersan, Kıbrıs’ta yeniden savaş yaşanmasını, kan ve gözyaşı dökülmesini istemediklerini de ifade etti.

2007 yılında Rum Kesiminde şehitlik ziyaret etmek istediklerini ve Rum Milli Muhafız Ordusu askerlerinin dernek heyetinin peşine düştüğünü anlatan Ersan, gerek Türkiye’den gelen sporculara yönelik taşkınlıklarıyla, gerekse KKTC’den Rum tarafına geçen kişilere yönelik saldırgan tutumuyla “Rumların hiçbir zaman uslanmayacağını gösterdiğini” kaydetti.

Ersan, konuşmasının ardından heyete KKTC flaması takdim etti.

Konuk heyet adına konuşan Emekli Astsubay Aykut Aşkun da, Ertan Ersan ve Şehit Aileleri Derneği’nin ilgisine ve sevgisine teşekkür etti.

(RU/ÖK)  FOTOĞRAFLI