Esentepe Belediyesi’nin KIB-TEK’e olan 1 milyon 388 bin 72 TL’lik borcunun tahsili için ‘devlet katkı payına el konulması’ kararının iptali için açılan dava bugün karara bağlanacak

 
Elmas TOKAY

Esentepe Belediyesi’nin KIB-TEK’e olan 1 milyon 388 bin 72 TL’lik ödenmemiş elektrik borcunun tahsili için Girne Kaza Mahkemesi’nin mart ayında aldığı ‘devlet katkı payına el konulması’ kararının iptali için açılan davanın dün son duruşması yapıldı ve dava karara bağlanılmak üzere bugüne tehir edildi.

KIB-TEK, Esentepe Belediyesi’nin kuruma olan elektrik borçlarının ödenmediği gerekçesiyle Girne Kaza Mahkemesi’nde dava açmış ve mahkeme 28 Mart 2016 tarihinde, borcun ödenebilmesi için, Esentepe Belediyesi’ne devlet tarafından yapılan katkı payına geçici olarak el konulması yönünde karar almıştı. Bu kararın hemen ardından Esentepe Belediyesi, kararın iptali için Girne Kaza Mahkemesi’nde yeni bir dava açmış ve bu davanın duruşmalarına başlanılmıştı.

Girne Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Nüvit Gazi Hacı’nın baktığı davanın dün son duruşması yapıldı ve taraflar mahkemeye son hitaplarını yaparak gerekçelerini sundu. Mahkeme davayı karara bağlamak için bugüne erteledi.

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya ve Esentepe Belediyesi çalışanları da dünkü oturumu takip etti.

Özsoy: Dava, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeli  

KIB-TEK adına davayı üstlenen Avukat Çağıl Özsoy, dünkü celsede öncelikle Belediyeler Yasası’nın 31’inci maddesinin, 2’nci fıkrasının, Anayasanın birçok maddesine aykırı olduğunu savunarak,  söz konusu maddenin,  Anayasa Mahkemesi’ne havale edilmesi talebinde bulundu.

Girne Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Nüvit Gazi Hacı, KIB-TEK Avukatı Çağıl Özsoy’un, Belediyeler

Yasası’nın 31/2 maddesinin anayasaya havale edilmesi talebini reddetti. Bu reddin ardından da Esentepe Belediyesi’ni savunan Avukat Evrim Eminağa, söz alarak bu kararın neden iptal edilmesini istedikleriyle ilgili beyanda bulundu.

Eminağa: Kamu hizmeti mallarına haciz konulamaz

Avukat Evrim Eminağa, Belediyeler Yasası’nın 31. Maddesindeki 2’nci fıkrasının, belediyelerin devlet gelirlerinden ayrılan paraya, kamu alacaklarının tahsili usulü yasası uyarınca gelirlerine ve kamu hizmetine tahsis edilmiş mallarına haciz konulamayacağına dikkat çekti. Bu nedenle Eminağa, mahkemenin, Esentepe Belediyesi’nin, devlet katkı payına elektrik borcundan dolayı tek taraflı olarak verilen el koyma kararının iptal edilmesini talep etti.

Kıdemli Yargıç Nüvit Gazi Hacı, bu beyanın ardından, davayla ilgili kararını bugün sabah saat 09.00’da açıklayacağını belirterek, oturumu kapattı.

Kıbrıs