Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Genel Kurul bugün denetim görevini gerçekleştiriyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında çalışmalarına başladı.Genel Kurul’da ilk olarak başkanlığın genel kurula sunuşlarına yer verildi.Bu bölümde Devlet Labaratuvarında Çıkan Yangının Nedenlerinin Araştırılması Çalışanlarına ve Çevreye Etkilerinin Ortaya Çıkarılması ve Gerekli Yasal Düzenlemelerin belirlenmesi ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının, Komiteye ek sürenin verilmesine ilişkin Tezkeresi onaya sunuldu.

Tezkere oybirliği ile kabul edildi.Daha sonra CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları usul üzerine söz aldı.

CTP’li vekil Meclis’in bugün denetim görevini yapacağını ifade ederek, sorulan sorulara ilişkin cevapların yetersiz olduğunu savundu.

Hamzaoğulları, bu konulara gereken önemin verilmesini istedi.Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.İlk güncel konuşmayı CTP Milletvekili Tufan Erhürman “Yaz saati Uygulaması” konusunda yaptı.

Erhürman, Hükümetin geçen yılki uygulamayı devam ettireceğini açıkladığını ardından da Türkiye’de nasıl bir uygulama olursa KKTC’de de olacağını söylediğini belirtti.

Bunun Hükümetin ciddiyetsizlğini gösterdiğini kaydeden Erhürman, 7 Ocaktaki seçim ülkeyi kimin yöneteceği beklentisine yanıt vereceğini kaydetti.

Erhürman, “Eğer siz bir irade ortaya koymayacaksanız. Bu ülkedeki coğrafyaya, çocukların sabah okul yollarına düşüş saatlerine irade gösteremeycekseniz, bu ülkeyi yönetme ihtiyacından da vazgeçtiniz demektir” dedi.

Tufan Erhürman, Hala DAğyolundaki kazaya ilişkin soru işaretlerini durduğunu Hükümetin hiçbir rapor çalışma yapmadığını aktardı.

Yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulunun 2004 yılında aldığı kararını okuyan Erhürman, 2016 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulamasının sürekli hale getirildiğini anlattı ve bunun ülkedeki yasal mevzuata uygun olmadığını söyledi.

Erhürman, konuşmasının sonunda Hükümeti bir an önce halkın ihtiyaç ve taleplerini çocukların sabah saatlerindeki durumunu dikkate almaya çağırdı.

Erhürman’ı MEB Özdemir Berova yanıtladı.

Bakan Berova, Saat konusunda ciddi anlamda polemik yaratıldığını ifade etti.

Berova, Erhürman’In yasal mevzuata ilişkin uyarılarının değerlendirileceğini söyledi.

Dünyada saat uygulamasının coğrafi kültürel sosyal ve ekonomik koşullarla belirlendiğini kaydeden Berova, Avrupadaki birçok ülkenin aynı saat dilimini kullanmadığını anlattı.

Berova, ekonomik kültürel sosyal olarak sıkı ilişkilerin söz konusu olduğu Türkiye ile bu uyumu göstermenin bir sıkıntı yaratmayacağını da ifade etti.

Milletevkillerinin yerinden sorularına da cevap veren Bakan Berova, yasal mevzuat konusundaki değerlendirmeyi tek başına yapmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Berova, “Şahsi görüşüm ise mevzuat neyi öngörüyorsa GEREĞİNİN yapılmasıdır “ dedi.

Yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Erhürman, yasal mevzuatla ilgili bilgi verdi ve Greenwich ifadesinin yasada söz konusu olduğunu aktardı.