ERCAN’DA GERGİNLİK

Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ­SEN), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU­İŞ) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası’nın (KAMU­SEN) liman ve gümrüklerdeki ek mesaiye kalmama eylemi sürüyor. Gümrüklerdeki ek mesaiye kalmama eylemi Ercan Havalimanı’nda gerginliğe de neden oldu. Ercan’daki dutyfree mağazaları dün polis müdahalesi ile kapattırıldı.

Gümrüksüz satış mağazalarının polis zoruyla kapatılması dün havalimanında gergin bir hava yaşanmasına yol açtı. 

Emin: Kaçakçılık riski var

GÜÇ­SEN Başkanı Erol Emin, gümrük ve limanlarda çalışan personelin 4 aylık ek mesai alacağı ödenene kadar ek mesai kapsamında hizmet verilmemesini kapsayan eylemle ilgili bilgi verdi. Emin, gümrük personelinin mesai saatleri dışında çalışmamasının çeşitli sıkıntılar yaratabileceğinin farkında olduklarını, diyalog kapısını açık tuttuklarını anlattı. Gümrük çalışanlarının mesai saatleri dışında hizmet vermemesi nedeniyle kara kaçakçılık riski oluştuğunu; ihracat ve turizm alanlarında sorun yaşanabileceğini dile getiren Emin, bu durumdan hoşnut olmadıklarını ancak ek mesaileri ödenmediği için böyle bir eyleme gitmek durumunda kaldıklarını anlattı.

Erol Emin, “Ek mesaiye keyfimizle, ya da isteyerek gitmiyoruz” diyerek gümrüklerdeki ek mesainin acenteler ve tüccarlar tarafından ödendiğini dile getirdi. Emin, “Gümrüklerdeki ek mesainin karşılığı var. Gümrük memurunun mesaisi için acente ve tüccarlar saat başı 75 TL ödüyor. Hükümetse en kıdemli memura bunun 25 TL’sini, Göç Yasası’yla işe giren memura ise 10 TL’sini ödüyor” diye konuştu.

Duty free mağazalarına polis müdahalesi Öte yandan, Ercan’daki dutyfree mağazaları dün polis müdahalesi ile kapattırıldı. Gümrük çalışanlarının mesai saatleri sonrasında görev yapması üzerine devlet, tedbir amaçlı olarak Ercan’daki tüm işletmeleri mesai saatleri sonrasında kapatma kararı aldı. Bu karara karşı duran ve diğer işletmeler açıkken kendilerinin kapatılmasına itiraz eden bir dutyfree işletmecisi ile polis karşı karşıya geldi.

Meriç Polis Karakolu polisleri, havalimanına gelerek kararı uyguladı ve dutyfree kepenkleri kapattırıldı. Gümrüksüz satış mağazalarının yetkilileri Kaan Kaner, Serhat Kotak, Mehmet Saydam ve diğer yöneticiler polis ve gümrükçülerle görüştü. Gümrüksüz Satış Mağazaları dışında yolcu terminali girişinde mağazaları da kapatma girişiminde bulunan polise mağaza sahipleri tarafından direniş gösterildi.

Emin olayları anlattı
GÜÇ­SEN Genel Başkanı Erol Emin, gümrüklerde devam eden ek mesai eylemi ve Ercan’da dutyfree mağaza sahipleri ile yaşanan gerginliği BRT’ye anlattı. Emin, Ercan’da gümrüksüz alanda yer alan dutyfree mağazalarının satış yapabilmesi için gümrük görevlilerinin nezaret etmesi gerektiğini belirtti.

Bu çerçevede Ercan’da kriz yaşandığını ifade eden Emin, dutyfree mağazalarının satış yapmak istemesi üzerine polis çağırarak suç duyurusunda bulunduklarını anlattı. Ercan’da giriş çıkış kontrollerinin yapılamadığını belirten Emin, gümrükten evcil hayvanların kontrolsüz bir şekilde geçtiğini vurgulayarak, denetimsizlik nedeniyle kaçakçılığın artacağı uyarısında bulundu. Maliye Bakanlığı’ndan kendilerine hiçbir tepki gelmediğini belirten Emin eylemden ihracat ve ithalatın etkilendiğini, ekonominin büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Tüccarların gümrükçülerin çalıştırıldığı her saat için maliyeye 75 TL yatırdığını anlatan Emin, bunun 25 TL’sinin gümrükçülere ek mesai olarak ödendiğini, geri kalan 50 TL’nin ise maliye bütçesine gittiğini söyledi. GÜÇ­SEN Başkanı Emin, 100-­150 kişilik kadro eksikliğinin tamamlanması kaydı ile vardiya sistemine geçmeye hazır olduklarını kaydetti.



.....................