NAMİ: “İŞBİRLİĞİNİN EİT ÜYESİ ÜLKELER ARASINDA ÖZELLİKLE TİCARET, TURİZM VE EĞİTİME KATKI YAPMASINI DİLERİM”

DENKTAŞ: “TURİZMDE HEDEFİ YÜKSELTMEK GEREK”

MARAŞLIOĞLU: “EİT BÖLGESİNİN GELECEKTE TURİZMDE DE FONKSİYONEL OLMASI İÇİN UĞRAŞ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nca (EİT) düzenlenen Turizm Çalıştayı, Girne’de başladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Merit Park Otel’de yer alan çalıştayda imam Hakan Moral’ın kuran okumasının ardından konuşmalara geçildi.

Açılış konuşmalarını Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu yaptı.

TURİZMDE İŞBİRLİĞİ İMKANLARI İRDELENİYOR

EİT bölgesinde turizm alanında işbirliği imkanlarının ele alınacağı çalıştayda, üye ülkeler arasında işbirliği, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ve KKTC’nin turizm potansiyeli  konuları irdelenecek.

Perşembe gününe dek sürecek çalıştayda, Turizm Bakanlığı ile ilgili kurum ve meslek örgütü yetkilileri, ülkedeki çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve EİT Sekretaryası mensupları düzenlenecek oturumlarda katılımcılara turizmle ilgili sunumlar gerçekleştirecek.

Çalıştaya, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu, EİT Sekretaryası temsilcileri, üye ülke temsilcileri, yatırımcılar, turizm sektörü temsilcileri ve bazı üst düzey yetkililer katıldı.

NAMİ: “İŞBİRLİĞİ EİT ÜYESİ ÜLKELERLE KKTC ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRECEK, HALKLAR ARASINDA DAYANIŞMAYI ARTIRACAK”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami yaptığı konuşmada, Turizm Çalıştayı kapsamında ülkeye gelen EİT üyesi ülke temsilcilerini KKTC’de görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, çalıştayın üye ülkeler arasında işbirliği ile turizmin geliştirilmesine katkı yapmasını diledi.

“2004’TE KIBRIS TÜRK DEVLETİ ADI ALTINDA”

EİT etkinliklerine 1992 yılında katılmaya başlayan KKTC’nin teşkilat ve üye ülkelerle süregelen yakın ilişki ve işbirliği sonucu 2004 yılında “Kıbrıs Türk Devleti” adı altında katılımının kabul edildiği anımsatan Nami, işbirliğinin büyük potansiyele sahip EİT ülkeleri arasında özellikle ticaret, turizm ve eğitim alanlarında katkı yapması dileğini vurguladı.

KKTC’nin geçmişte de EİT etkinliklerine ev sahipliği yaptığını belirten Nami, bu etkinliklerin üye ülkelerle KKTC arasındaki bağı güçlendirmesi yanında halklar arasındaki dayanışmayı da artıracağını kaydetti.

EİT üyesi ülke temsilcilerine KKTC’nin ideal bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Nami, ülkenin yüksek eğitim alanında da güçlü eğitim kurumları bulunduğunu belirtti.

Nami, KKTC’de gerçekleşen EİT etkinliklerinin izolasyon altındaki Kıbrıs Türk halkının üzerindeki engellerin kaldırılmasına katkı yapacağına da işaret etti.

DENKTAŞ: “ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFLER ORTAYA KOYALIM”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, turizmin KKTC ekonomisine yaptığı katkının önemine işaret ederek, EİT üyesi ülkelerle bu alanda işbirliğinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

EİT’den turizm konusunda ortaya koyulacak hedefi yükseltmesini isteyen Denktaş, bu hedeflerin yakın gelecekte orta ve uzun vadeli projeler şeklinde hayata geçirilmesini talep etti.

KKTC’nin bu kapsamda eğitim, öğretim, araştırma hizmeti alanlarında katkı yapabileceğini ifade eden Denktaş, üniversitelerin ar-ge bölümleri, otel işletmecileri ve üye ülke temsilcileriyle birlikte yaratılacak sinerjinin turizmi canlandırabileceğine işaret etti.

Serdar Denktaş, el ele verilmesi halinde turizmde güzel işlerin başarılabileceğini de kaydetti.

MARAŞLIOĞLU: “ÜLKE EKONOMİLERİNİN İTİCİ GÜCÜ HALİNE GELDİ”

EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu ise yaptığı konuşmada, EİT Turizm Çalıştayı’nın KKTC’de gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Hızlı büyüyen bir sektör olan turizmin ülkelere büyük gelir ve istihdam sağladığını ifade eden Maraşlıoğlu, gelişen ülke ekonomilerinin itici gücü haline gelen turizm sektörünün küresel gayrı milli hasıla ile ihracatın yüzde 9’unu oluşturduğu vurguladı.

10 ÜYE ÜLKE… 350 MİLYON NÜFUS

350 milyon insanın yaşadığı, 7 milyon kilometrelik bir alanı kapsayan, 10 üye ülkenin oluşturduğu ve üyeler arası kültürel, ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan önemli bölgesel bir örgüt olan EİT’in bu potansiyeli gereğince kullanamadığını da belirten Maraşlıoğlu, bu potansiyeli üye ülkeler arasında en iyi Türkiye’nin kullandığını kaydetti.

Maraşlıoğlu, EİT bölgesinin gelecekte turizmde de fonksiyonel olması için uğraş vermeye devam edeceklerini söyledi.