Eıde:''Bağımsız Mülkiyet Komitesi Oluşturulacak''

Liderlerin mülkiyet hakkına saygı duyulması konusunda uzlaştıklarını, bu hakkın kullanılması ile ilgili farklı alternatifler sunulacağını belirten Eide, şu anki kullanıcılar ile eski kullanıcıların çeşitli seçenekleri olacağını ifade etti.

“TAZMİNAT, TAKAS, İADE”

Bu seçeneklerin tazminat, takas ve iadeyi içereceğini kaydeden Eide, seçeneklerin kullanılmasının tarafların üzerinde anlaştığı kriterlere bağlı olacağını belirtti.

“MÜLKİYET KOMİTESİ OLUŞTURULACAK”

Etkilenen mülklerin kategorilere ayrılacağı bir liste oluşturulacağını anlatan Eide, bağımsız bir Mülkiyet Komitesi oluşturulacağını, komitenin mülkiyetle ilgili talepler konusunu tarafların karşılıklı olarak üzerinde anlaştığı kriterleri esas alarak çözümleyeceğini ifade etti.

Eide, komitenin eşit sayıda Kıbrıslı Türk ve Rum üyesi olacağını kaydetti. 

1 VE 14 EYLÜL

Liderlerin bir sonraki görüşmesinin 1 ve 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirten Eide, müzakerecilerin önümüzdeki günlerde, Avrupa Birliği Konuları ile Mülk ve Ekonomi alanlarındaki Çalışma Grupları ile toplantı yapacaklarını ifade etti.

Eide, iki liderin yarın Othello Kalesi’nde müzik dinletisine katılacağını belirtti.

Eide liderlerin, Pieter Van Nuffel’ın AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu temsilcisi olarak tekrar atanmasını ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin müzakerelere verdiği güçlü desteği selamladıklarını da bildirdi.