Eide Belgesi Umurumuzda Değil 

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis bu veriler ışığında şu anda, üzerinde anlaşılmış ortak belge olmadığını söyledi.

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis bu veriler ışığında şu anda, üzerinde anlaşılmış ortak belge olmadığını söyledi.Hükümet Sözcüsü ‘Kıbrıs Rum tarafı, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından dağıtılan taslağın, Güvenlik ve Garantiler başlığının görüşülmesi için zemin olarak ortaya konulamayacağı görüşündedir. Belge, Eide’nin görüş ve fikirlerini içermektedir. Eide’nin böyle bir yetkisi yoktur. Dolayısıyla Crans Montana’daki görüşme 18-19 Ocak tarihlerinde Mont Pelerin’da Teknik Komitelerde kaydedilenlerden başlayacak’ dedi.Hristodulidis, belgenin İsviçre’deki müzakerelerin gündemi ile alakalı olmadığını belirtti.

Hristodulidis sözlerine şöyle devam etti:‘BM Genel Sekreteri ile 4 Haziran tarihinde yapılan görüşmede, Güvenlik ve Garantiler başlığı ile ilgili hazırlık yapılması amacıyla ortak bir belge hazırlanması ve Mont Pelerin’da teknik çalışmaların sonucunun bir adım daha ilerisine gidilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Eide’nin taslağının içeriği, ortaya konulan bu amaca hizmet etmemektedir, bizi tatmin etmemektedir ve dolayısıyla da belgenin hiçbir varlığı yoktur.

Lefkoşa ve Atina’nın itirazları, hem BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye, hem de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bildirildi. Atina ve Lefkoşa arasında tam bir görüş birliği vardır.

İsviçre’ye kararlı bir şekilde, aynı zamanda Güvenlik ve Garantiler başlığının özlü bir şekilde görüşülmesiyle Türkiye’nin müzakerelerde ilerleme sağlanmasına müsaade edecek pozisyonlar sunma umudu ve amacı ile gidiyoruz.’