Gazimağusa Belediyesi’nin, yeni arıtma tesisi hizmete girinceye kadar çöplük bölgesinde oluşturduğu lağım havuzunun çevresinde ağılların bulunduğunu ve  hayvanların otlandığını gören bazı vatandaşların uyarısı üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri, durumun sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirledi. 
    Bir ihbarı değerlendirerek bölgeye gittiğini söyleyen ve rapor tutan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri, belediyenin lağım sularını söz konusu yapay havuza boşaltmasının sağlık sorunları yaratacağına dikkat çekti.  Bölgede ağıllar bulunmasının büyük risk yarattığını söyleyen Sıhhiye Müfettişi İbrahim Köroğlu, lağım sularının Gazimağusa’ya Lefkoşa’dan gitmediğini iddia etti. 
   Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ise AB yardımlarıyla yapılan arıtma tesisi hizmete girene kadar, gelişigüzel etrafa lağım suyu dökülmesin diye söz konusu lağım havuzunu kendilerinin oluşturduğunu söyledi. 
    Bakanlık yetkililerinin havuzu yeni fark etmiş gibi davranmasının şaşırtıcı olduğunu belirten Kayalp, buradan kente lağım suyu ulaştığı iddialarının gerçek dışı olduğunu, havuzdaki suyun derelerle veya ovayla bağlantısının kesik olduğunu kaydetti. Kayalp, arıtma tesisinin tamamlandığını ve bugünden itibaren oraya lağım suyu dökülmeyeceğini de belirtti.

Köroğlu: Hayvanlar 
buradan su içiyor

    KIBRIS’a konuşan Sıhhiye Müfettişi İbrahim Köröğlu, bölgedeki ağıllarda bulunan küçükbaş hayvanların lağım sularından içtiğini, bunun da önce o hayvanlar, daha sonra da bunları kesip yiyen insanlar açısından tehlikeli olduğunu ifade etti. 
    Bölgede 50 ağıl bulunduğunu belirten İbrahim Köroğlu, “Durumun ne kadar vahim olduğu ortada. Gazimağusa Belediyesi sorumsuzca davrandı” dedi. 
   Köroğlu, her gün onlarca vidanjörün lağım sularını buraya boşalttığını ve ortaya büyük bir çevre felaketi çıktığını belirtti. Oluşan büyük lağım gölünün önünü tıkayan setin yıkılmaya başladığını ifade eden İbrahim Köroğlu, “Lağım suları Gazimağusa’nın dışından yavaş yavaş dere yataklarından önce Tuzla bölgesine, oradan da hastane önünden geçen dere yataklarına ulaştı bile” diye konuştu. 
   Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi İbrahim Köroğlu, yaptıkları tespitlerde, lağım sularının Lefkoşa bölgesinden gelmediğini, buraya dökülen lağım sularının Gazimağusa’daki dere yataklarına ulaştığını iddia etti.
   İbrahim Köroğlu, “Bölgedeki 50 ağılda bulunan bazı küçükbaş hayvanlar lağım sularını su niyetine içmektedir. Bu sıvılar mutlaka sütlerini, etlerini etkilemektedir. Bu da ortaya büyük bir sağlık problemi yaratacaktır” dedi.
   Söz konusu bölgedeki durumu rapor halinde bakanlığa aktaracağını söyleyen Köröğlu, “Yaptığımız denetimlerde bırakın özel vidanjörleri, belediyeye ait vidanjörleri de lağım boşaltırken suçüstü tespit ettik” diye konuştu.

Ağıl sahipleri rahatsız

    Bölgedeki ağıl sahipleri ise lağım havuzundan hayli rahatsız. Vidanjörlerin lağım sularını arıtma tesisi yerine  buraya boşaltmalarının kendilerini mağdur ettiğini belirten ağıl sahipleri, hükümetin ve belediyenin bu soruna bir çözüm üretmesini beklediklerini vurguladı.
     KIBRIS’a konuşan Mehmet Bolat isimli vidanjör sahibi, arıtma tesisinin yetersiz oluşundan dolayı vidanjörlerin lağım sularını bu bölgeye boşalttığını kaydetti. 
 
Kayalp: Artık dökülmeyecek

  Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ise söz konusu alanın, arıtma tesisi tamamlanana kadar oluşturulmuş özel bir havuz olduğunu söyledi.
  Kayalp, söz konusu özel havuzun herhangi bir dere yatağına bağlanmadığını, ovalara yayılmadığını, geçici olarak oluşturulduğunu belirtti. Oktay KIayalp, Lefkoşa’dan lağım suyu gelmediği, lağım sularının buradan kente ulaştığı iddialarının ise tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi. 
   Lağım havuzunun uzunca bir süreden beri oluşturulduğunu ifade eden Kayalp, sağlık bakanlığı müfettişinin yeni bir olaymışçasına veya yeni fark etmişçesine buraya gitmesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.  
   Söz konusu havuzdan koyunların su içtiği iddiasına da cevap veren Kayalp, “Bu tamamen o hayvanların sahibinin sorumluluğundadır. Söz konusu atık su havuzundan hayvanların su içmesine izin veren hayvan sahibi veya çoban sorumludur” dedi. 
   Kayalp şöyle konuştu: “Yeni arıtma tesisi henüz devrede değildi. AB yetkilileri, atık su alımına pazartesiden itibaren (dün) başlanmasına izin verdi. Biz belediye olarak o bölgeyi bloke ettik. Herkes gelişigüzel sağa sola dökmesin diye, o bölgeyi belirledik ve uzunca bir süredir de oraya boşaltıyoruz. Sonuçta bu lağım sularının bir yere dökülmesi gerekiyordu. Bu nedenle kontrol altına aldık.
   Tüm vidanjörcülere toplantı çağrısı yaptık. Pazartesinden itibaren (dün) arıtma tesislerine atık suları almaya başlanacaktır. Şu andaki lağım suyu havuzu da kurutulacaktır.
    Ancak dediğim gibi şu anda boşaltılan yeri biz saptadık, bizim kontrolümüz altındandır. Havuzlardaki suyun yayılmaması için de bloke ettik. Yeni bir şeymiş ve çevreye yayılıyormuş gibi davranılması doğru değildir. Lefkoşa’dan Mağusa’ya gelen lağım sularıyla burasının hiçbir ilgisi yoktur. Vidanjörcülere sistemi anlatacağız, eğitim vereceğiz, arıtma tesisine yönelteceğiz ve burasına artık atık su dökülmeyecek.”

 

KAYNAK : KIBRIS GAZETESİ