DP PM’DEN DÖRTLÜ KOALİSYONA “EVET”

DENKTAŞ, 2 SAATLİK TOPLANTININ ARDINDAN AÇIKLAMALARDA BULUNDU, SORULARI YANITLADI

“BELKİ BİZE VAAT EDİLEN DAHA FAZLA BAKANLIK, DAHA FAZLA İMKAN VARDI AMA DP BUNU SEÇMEDİ”

“İNTİKAM DEĞİL, GÜVEN BUNALIMI… KARARDA BUNUN DA ETKİSİ OLDU”

“DÖRTLÜ KOALİSYONA KARŞI BASKILAR YÖNLENDİRMEYDİ, MANİPÜLASYONDU, ALGI OPERASYONUYDU”

“BU HÜKÜMET, UYUM İÇİNDE ÇALIŞMAYI BAŞARIRSAK GİDEBİLDİĞİ YERE KADAR GİDECEK. İNŞALLAH 5 YIL GİDER”

“HÜKÜMET KIBRIS KONUSUNA MÜDAHİL OLMAYACAK… DIŞİŞLERİ BAKANI DAHİL... PARTİLER AÇIKLAMALARINI AYRI AYRI YAPACAK”

Demokrat Parti (DP) Parti Meclisi (PM) bu akşamki toplantısında 67 “evet”, 15” “hayır” oyuyla Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Halkın Partisi (HP) Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve DP’nin yer alacağı dörtlü koalisyona onay verdi.

Denktaş, 2 saat süren genişletilmiş Parti Meclisi toplantısının ardından hem değerlendirmelerde bulundu hem de soruları yanıtladı.

Denktaş’a, icraatların, Kıbrıs konusuna yaklaşımın, Türkiye ile ilişkilerinin nasıl olacağı gibi birçok konuda soru yöneltildi, “Tabanımdan ve çevremden dörtlü koalisyon kurmamam için çok baskı aldım” açıklamaları hatırlatıldı.

Tüm soruları tek tek cevaplayan ve dörtlü koalisyonun ülkeye hayırlı olmasını dileyen Denktaş, bu hükümetin icraat hükümeti olacağını söyledi, “Dörtlü koalisyon konusundaki baskılar, yönlendirmeydi, manipülasyondu, algı operasyonuydu” dedi.

Denktaş, bir soruya verdiği yanıtta, “Hepimiz biliyoruz ki koalisyonlar 5 yılı dolduramıyor. Ya hükümet değişikliği oluyor, ya da erken seçime gidiliyor. Uyum içinde çalışmayı başarırsak gidebildiği yere kadar gidecek. İnşallah 5 yıl gider” dedi.

“Bir tarafta belki bize vaat edilen daha fazla bakanlık, daha fazla imkan vardı ama DP bunu seçmedi” şeklinde de konuşan Serdar Denktaş, “UBP’den intikam almadık. Partilimde bir güven bunalımı var mı, evet vardır. Kararda bunun da önemli bir etkisi oldu diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Denktaş, bu hükümetin Dışişleri Bakanı da dahil Kıbrıs konusuna müdahil olmayacağını belirterek, “Her parti ayrı ayrı gerek Meclis’te gerek kamuoyunda kendi görüşlerini savunmaya devam edecek. Bu hükümet Kıbrıs sorunuyla ilgili değil, içle ilgili bir hükümet olacak” dedi.

PM TOPLANTISI 2 SAAT SÜRDÜ…TOPLANTIDAN SIK SIK ALKIŞ SESLERİ YÜKSELDİ

DP Parti Meclisi bu akşam saat 18.00’de Serdar Denktaş başkanlığında toplandı.

PM üyelerine oy kullanabilmeleri için üzerinde DP mühürü olan kırmızı kartlar dağıtıldı. Denktaş, listedeki isimleri tek tek okuyarak kırmızı kartları PM üyelerine verdi. Toplantıda, 82 oy kullanıldı. 67 üye dörtlü koalisyona “evet” 15” üye de “hayır” dedi.  67 oyla, dörtlü koalisyona DP PM’den onay geldi.

İlçe başkanlarının da konuşma yaptığı toplantıdan sık sık alkış sesleri yükseldi. Toplantının sonunda bazı DP’liler marş söyledi. Partililerin tebriklerini kabul eden Denktaş, daha sonra basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. 

ARABACIOĞLU’NUN PM ÜYELİĞİ SÜRECEK

Öte yandan toplantıda, 7 Ocak’taki erken genel seçime katılmayan Mustafa Arabacıoğlu’nun PM üyeliğinin devamı konusunda da karar alındı. Denktaş’ın “Buna itirazı olan var mı?” sorusuna DP’liler alkışla karşılık verdi. Arabacıoğlu’nun PM üyeliği sürecek.

DENKTAŞ AÇIKLAMA YAPTI: “İLÇELER AYRI AYRI DEĞERLENDİRME YAPTI, PM SONUCA VARDI”

Denktaş, dün itibarıyla her iki taraftan önerileri aldıklarını, bugün sabahtan itibaren ilçelerin ayrı ayrı değerlendirmelerini yaptığını, PM’nin de bu akşam seçenekleri değerlendirdiğini ve sonuca vardığını söyledi.

“BİR TARAFTA BELKİ BİZE VAAT EDİLEN DAHA FAZLA BAKANLIK, DAHA FAZLA İMKAN VARDI AMA DP BUNU SEÇMEDİ”

Serdar Denktaş, dört partili koalisyonun ülkeye ve halka hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti:

“Bu akşam hem ülkemiz hem halkımız için çok önemli bir karar aldık. Bu kararı alırken siyasal kutuplaşmadan değil, toplumsal birlik ve beraberlikten ayrımcılıktan değil herkes için daha iyi bir ülke yaratabilmekten yana taraf olduk. Önümüzdeki seçenekleri değerlendirdiğimiz zaman bir tarafta belki bize vaat edilen daha fazla bakanlık, daha fazla imkan vardı. Ancak partimiz bunu seçmedi. DP, özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik duruşunu bu devletin itibarının yeniden yükseltilmesini, halkımızın geleceğini ve refahı seçti. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz.”

DENKTAŞ’TAN DEMOKRASİ AÇIKLAMASI: “KİM BENİM KIZIMI İŞE ALIRSA ONA OY VERİRİM ANLAYIŞI DEMOKRASİ DEĞİL”

Denktaş’a, “Daha fazla demokrasi” açıklaması üzerine “Diğer partilerde demokrasi yok mu?” diye soruldu. Serdar Denktaş şu yanıtı verdi:

 “Demokrasi bu ülkede zaman zaman fazla bile vardır. Daha fazla demokrasi dediğimizde hakikaten demokrasinin ne olduğunu bilerek, anlayarak bunu ortaya koymamız lazım. Bu ülkede fırsat eşitliğini, eşitliği tam anlamıyla yayabildiğimiz müddetçe ülkenin en fakir insanından en zengin insanına kadar aynı fırsata sahip olabilmesi için uğraştığımız müddetçe demokrasi gerçek anlamıyla daha fazla demokrasi noktasına ulaşacak. Aksi taktirde ‘kim benim kızıma işe alırsa ona oy veririm’ anlayışı elbette demokratik bir anlayış değil, demokrasi değil.”

“ÜLKEYİ GÜNEY’DEKİ DEVLETTEN DAHA REFAH VE EŞİTLİKÇİ BİR ANLAYIŞA TAŞIYABİLİR MİYİZ, ONUN ARAYIŞI İÇİNDE OLACAĞIZ”

 “Ülkede yeni bir sayfa mı açılıyor?” soru üzerine Serdar Denktaş, “Ülkemizi, Güney’deki devletten, komşumuzdan, daha refah ve eşitlikçi bir anlayışa taşıyabilir miyiz, onun arayışı içinde olacağız” dedi.

“İNTİKAM DEĞİL, GÜVEN BUNALIMI….”

DP’nin üçlü değil dörtlü koalisyonda yer almasının “intikam” mı olup olmadığının sorulması üzerine Denktaş, “İntikam diye düşünmeyin. Partilimde bir güven bunalımı var mı, evet vardır. Kararda bunun da önemli bir etkisi oldu diye düşünüyorum” dedi.

“BÜTÇESİZ  YÜRÜTMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL… ÖNCE HÜKÜMET PROGRAMI, SONRA BÜTÇE… SIKINTILI BİR DÖNEMİ YAŞAYACAĞIZ”

Dörtlü koalisyonda ilk icraatın ne olması gerektiğinin sorulması üzerine Serdar Denktaş, “Önce hükümet programı sonra bütçe” dedi.

İlk icraat sorusuna yönelik Denktaş, ilk olarak hükümet programının ardından da bütçenin geçirilmesi gerektiğini kaydederek şunu ekledi:

“Bütçesiz  yürütmemiz mümkün değil. Bunu ta başından beri söyledik. Dilimizde tüy bitti. Şimdi acısını çekiyoruz hep beraber. İlk yapmamız gereken iş, daireler de hangi bakanlıklara bağlıdır, ortaya çıktığı andan itibaren bütçeyi ona göre yeniden düzenlemektir. 2017’nin sonunda hazırlayıp Meclise sunduğumuz bütçeyi. Bu bir zaman alacak. Ödenekleri yeniden dengelemek de zaman alacak. Yeni tasarıyı Meclis’e sunup geçirme süreci de zaman alacak. Bu bizi Mart’ın sonuna kadar götürür gibi görünüyor. Dolayısıyla sıkıntılı bir dönemi yaşayacağız. Nisan 15’inde yerel seçim yasakları başlayacak. Daha Türkiye ile imzalanacak mali protokol var. Bütçe geçmeden bunu imzalayamazsınız. Mali protokol imzalanmadan Türkiye’den para akışı olmaz. Dolayısıyla o güne kadar her şeyi kendi kaynaklarınızla karşılamak durumundasınız. Bütün bunları el birliğiyle aşmaya çalışacağız.”

“SİVİL DARBE SÖYLEMİNE KATILMIYORUM…. KENDİSİNE HÜKÜMET KURMA ŞANSI VERİLDİ… KARARA SAYGI DUYULMALI”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün dörtlü koalisyonla ilgili “sivil darbe” değerlendirmesinin sorulması üzerine Denktaş, “Hayır, bu sivil bir darbe değildir. Kendisine hiç hükümet kurma şansı verilmeseydi, bu söylemine katılırdım ama hükümet kurma imkanı verildi, partilerle görüştü, önerilerini yaptı. Bu karara herkesin saygı duyması gerek” dedi.

DENKTAŞ’A “OYLAMADA GÖNLÜNÜZDEN NE GEÇTİ?” DİYE SORULDU… “HER İKİSİNİN AVANTAJLARINI VE DEZAVANTAJLARINI BİLEN BİRİYİM”

“Oylamada, gönlünüzden ne geçti?” sorusu üzerine Denktaş şöyle devam etti:

 “Mümkün olduğunca yönlendirme yapmamaya, partilime bırakmaya çalıştım kararı. Bugün sabahtan itibaren bütün ilçelerimiz ayrı ayrı örgütleriyle temas kurarak, seçimlerde çalışan arkadaşlarla temas kurarak karar ürettiler ve teker teker görüşlerini söyledi. Hangi karar çıksa buna uymak durundaydım. Her ikisiyle de geçmişte çalıştım.  Her ikisinin avantajlarını ve dezavantajlarını bilen biriyim. Yılların da tecrübesi var. Her ikisiyle de çalışabilir durumda olurdum. Ama bu karar belki yeni dönüşümün  vesilesi olur diye düşünüyorum. Deneyeceğiz, ümit ederim olur. ”

“BASKILAR, YÖNLENDİRMEYDİ, MANİPÜLASYONDU, ALGI OPERASYONUYDU”

Denktaş’a, “Tabanımdan ve çevremden bana dörtlü koalisyon kurmamam için baskı geliyor” açıklamasının sorulması üzerine DP Genel Başkanı şunları aktardı:

“Özel mesaj kutuma, sosyal medyadaki hesabıma çok tepkiler geldi. İnanılmaz tepkiler geldi. Sosyal medyanın ve cep telefonlarının avantajı var, bu mesajı atan kimdir diye araştırabiliyorsunuz. Gördük ki büyük bir çoğunluğu da bizim partimize oy verenlerden değil. Bu son seçimlerde partimiz için çalışmayan kesimlerden geldi. Baskılar, yönlendirmeydi, manipülasyondu, bir algı operasyonuydu. Ama partilimiz neyin ne olduğunu farkındadır.”

DP’YE GELEN TEKLİFLER…

UBP’den gelen teklifler konusundaki soruyu da yanıtlayan Denktaş şöyle konuştu:

“İki bakanlık olursa, altı dolu dolu AB Koordinasyon, İstatistik Dairesi, Vakıflar İdaresi gibi, ek kurumlar vardı, UBP kanadında. 3 bakanlık istersek, Maliye ve Turizm’in şimdiki hali dışında ya Milli Eğitim ya Dışişleri Bakanlığı teklifi vardı. Sosyal Konut Birimi’nin bu tarafa verilmesi vardı. Şu anda oluşacak olan hükümette Maliye Bakanlığı, altında Gümrük, Hazine ve Para Kambiyo’nun olduğu, yani Maliye’nin olması gereken yapısı….Ve Turizm Bakanlığı’dır. Turizm Bakanlığı’nda Orman Dairesi ve Şehir Planlama Dairesi, biri Tarım Bakanlığı’na, biri, İçişleri Bakanlığı’na gidecek şekilde oluyor.”

Kabinenin ne zaman oluşacağı konusundaki soruya karşılık Denktaş, önce hükümet kurulması için görev verileceğini, kabineye daha sonra karar verileceğini ve sunulacağını belirtti.

“GÖREV HALKIN BÜTÜNÜNÜ KUCAKLAMAK OLMALI”

Serdar Denktaş, yeni hükümetin ülkeyi rahatlatacak icraatlar yapıp yapamayacağıyla ilgili soruya, “Herhangi bir hükümetin dörtlü de olsa, üçlü de olsa, yedili de olsa, herhangi bir hükümetin görevi ülkenin şu anda içinden geçmekte olduğu ayrıştırma yaklaşımını ortadan kaldırmaktır. Halkın bütününü kucaklamaktır. Bu dörtlünün görevi de bu olmalı. Bu kamplaşmanın önüne geçerek, halkın bütününe sahip çıkacak bir yaklaşım sergilemek zorundadır bu hükümet” şeklinde konuştu.

“BİLİYORUZ Kİ KOALİSYONLAR 5 YILI DOLDURAMIYOR… UYUM İÇİNDE ÇALIŞMAYI BAŞARIRSAK GİDEBİLDİĞİ YERE KADAR GİDECEK”

Denktaş,  benzer bir soruya, “Her iki opsiyon da, üçlü de dörtlü de icraat hükümeti oluşsun diye konuşuldu. Her ikisinde de durum aynıydı. Dörtlünün de durumu aynı. Ama hepimiz biliyoruz ki koalisyonlar 5 yılı dolduramıyor. Daha erken ya hükümet değişikliği oluyor, ya da erken seçime gidiliyor. Uyum içinde çalışmayı başarırsak gidebildiği yere kadar gidecek. İnşallah 5 yıl gider” dedi.

“EKONOMİK PROTOKOLÜN YÜRÜTÜLMESİ, KOORDİNASYONU VE SORUMLULUĞU MALİYE BAKANLIĞI’NIN”

Denktaş, ekonomik protokol imzalanması konusunda bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı konusundaki soruyu ise şöyle cevapladı:

“Ekonomik protokolün yürütülmesi, koordinasyonu ve sorumluluğu Maliye Bakanlığı’nın üzerinde olacak. Dolayısıyla bir sıkıntı doğmadan hedefe ulaşacak gerekli tadilatlar yapılır mı, evet yapılır, aynı hedefe ulaşılır. Bu yönde uğraşacağız.”

“HER KONUDA BİR FORMÜL BULABİLECEĞİMİZE İNANIYORUZ”

Kıb-Tek gibi kritik kurumların sorulması üzerine Denktaş, “Bunlar konuşuldu, her konuda bir formül bulabileceğimize inanıyoruz” dedi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER…“BİRLİKTE YÜRÜMEYİ HEDEFLEMEK HER HÜKÜMETİN HEDEFİ OLMALI”

Türkiye ile ilişkilerin sorulması üzerine Serdar Denktaş, şunu ekledi:

“Burada oluşacak her hükümet Türkiye ile iyi ilişki içinde olmak durumundadır. İyi ilişki nedir bunun tespiti önemli. Her söylenene ‘evet’ demek iyi ilişki değildir bana göre, ortaya konulanı oturup anlamak, yapılamıyorsa, olmayacak bir şeyse, nasıl yapılacağını veya neden yapılamayacağını anlatmak, samimi olmak ve hakikaten Türkiye ile birlikte yürümeyi hedeflemek her hükümetin hedefi olmalı. Ben ikinciyi tercih ediyorum, her şeye evet demektense, neyin neden olmayacağını, nasıl olabileceğini anlatan bir üslupla hareket etmemiz durumunda Türkiye’nin herhangi bir şikayeti yoktur, olmaz da….Türkiye’nin bizden istediği nedir, buraya mali katkılar yapıyor, bunların bir program çerçevesinde doğru kullanılmak suretiyle ülkenin ayağa kalkması, bir bütün olarak ayağa kalması. Bunun için bize düşen görevler var, Türkiye’de düşen görevler var. Bunun için halka, sendikalara düşen görevler var. Bunu yapmaya çalışacağız. Neticede orta, ortanın sağı, orta, ortanın solu dört parti bir koalisyon oluşturuyor. Toplam sayısı 27. Bu partiler oy kullananların yüzde 54’ünü temsil ediyor. Elinden gelen tüm gayreti ortaya koymak durumundadır.”

“YEREL SEÇİM DÖRTLÜ KOALİSYONUN GÜNDEMİNDE DEĞİL…ORTAK ADAY KONUŞULMADI, İYİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI OLURSA KONUŞULUR”

Yerel seçimlerde ortak aday konuşulup konuşulmadığı konusundaki soruya Denktaş, “Hayır bunu konuşmadık. Bu dörtlü koalisyonun gündeminde olan bir konu değil. Önümüzdeki günler iyi bir çalışma ortamı yaratılırsa konuşulur mu, konuşulur. Neticede belediye başkanlığıdır. Benim ezelden beri söylediğim zaten belediye başkanlarının da muhtarlar gibi bağımsız, kendi listeleriyle çıkmalarıdır. Böyle bir değişiklik yapabilir miyiz, göreceğiz bunları” şeklinde konuştu.

KIBRIS KONUSUNDA İZLENECEK YOL… “HÜKÜMET HİÇBİR ŞEKİLDE MÜDAHİL OLMAYACAK”

Dörtlü koalisyonun Kıbrıs konusunda nasıl bir yol izleyeceğiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Denktaş, şunu ekledi:

“Dört parti Kıbrıs konusunda kendi görüşünü sabit tutma serbesiyetine sahiptir. Hükümet hiçbir şekilde müdahil olmayacak, Dışişleri Bakanı dahil. Görüşmelerin başlaması ‘iyidir, kötüdür, yanlıştır, doğrudur’ gibi açıklama yapmayacak hükümet adına. Ama her parti ayrı ayrı gerek Meclis’te gerek kamuoyunda kendi görüşlerini savunmaya devam edecek. Bu hükümet Kıbrıs sorunuyla ilgili değil, içle ilgili bir hükümet olacak.”