DİREKLERARASI SEYİRCİLERİ DERNEĞİ, TİYATROCU ALPER SUSUZLU’YU ONUR ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRDÜ, BEYARMUDU BELEDİYE BAŞKANI İLKER EDİP VE GÜZELYURT BELEDİYESİ SANAT YÖNETMENİ BEKİR KARA’YA ÖZEL ÖDÜL SUNULDU


Türkiye ve KKTC’de sahne açan tiyatroların sezon oyunlarında başarılı buldukları sanatçıları halk jürisi, seyirci olgusu ile değerlendiren bir ödüllendirme sistemi olan Direklerarası Seyircileri Derneği, 2012-2013 sezonunun seyirci ödüllerini verdi.


Direklerarası Seyircileri Derneği (DİSEDER), Mağusa Sanat Tiyatrosu’ndan Alper Susuzlu’yu Onur Ödülü’ne layık görürken, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’e; “Mesarya’ya Tiyatro Salonu kazandırmak için başlattığı çalışmalardan dolayı”, Güzelyurt Belediyesi Sanat Yönetmeni Bekir Kara’ya da “Güzelyurt seyircisi ile tiyatroyu buluşturması ve gençlere tiyatro sevgisini aşılamasından dolayı” Takdir Özel Ödülü sundu.


Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Toplantı Salonu’nda yer alan ödül törenine, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip ve tiyatrocular katıldı. Törende Direklerarası Seyircileri Genel Koordinatörü Ömer Şahinbaş da hazır bulundu.


Şahinbaş törende yaptığı açılış konuşmasında dernek ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Türkiye’de 2001 yılında başlattıkları tiyatro seyirleri ve ödüllerine 2009’dan itibaren KKTC’yi de kattıklarını anlattı ve Kıbrıs Türk tiyatrolarına destek belirtti.


Tabipler Birliği Asbaşkanı Teksen Köroğlu da, sanatçıların ülkeler için önemine dikkat çekerek, sanat dalı içinde özel bir yere sahip olan tiyatronun, ülkelerin gelişmesine ve ilerlemesinde önemli bir yer tuttuğuna işaret etti.


Ödül töreninde onur ve özel ödülleri sahiplerine veren 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs Türk sanat yaşamında çok önemli bir yeri olan tiyatro sanatçılarının ödüllendirilmesinin önemine işaret ederek, Direklerarası Seyircileri’ne KKTC tiyatrolarını seyir defterine alıp ödüllendirdiğinden dolayı teşekkür etti.


Talat, ülkede Kıbrıs Türkü’nün gurur duyacağı en önemli sanat dallarından birinin tiyatro olduğunu, çünkü ülke genelinde çok yaygın olduğunu, okullarda yer aldığını ifade ederek, bu gibi ödüllerin de tiyatroları ve tiyatro sanatçılarını cesaretlendirdiğini ve motivasyonunu artırdığına dikkat çekti.


O yüzden bu tip ödül törenlerinin KKTC’de yapılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Talat, tiyatro sanatına emek veren herkesi kutladı.


Konuşmaların ardından kategorilere göre belirlenen ödüller dağıtıldı. Buna göre ödüle layık görülen isimler şöyle:


“Yönetmen: GAÜ Tiyatro Topluluğundan Ertaç Hazer, erkek oyuncular MAGEM Tiyatrosu Hasan Sirhan, GAÜ Tiyatro Topluluğu Ömür Akkan, kadın oyuncular Gazimağusa Sanat Tiyatrosu Hayriye Külefa, MAGEM Tiyatrosu Ülkü Nereli, yardımcı erkek oyuncu Hüseyin Emiroğlu, ışık tasarımı Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Mustafa Kral,


Umut veren gönüllü oyuncular; Erkek oyuncu Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Tiyatrosu Dr. Kenan Arifoğlu, yardımcı kadın oyuncu Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Tiyatrosu Dt. Kezban Demirel,


Umut veren yeni tiyatro grupları: Baraka Kültür Derneği Tiyatro Ekibi, Mesarya Kültür Sanat Derneği,


Genç Yetenek Teşvik Ödülleri: DAÜ Tiyatro Topluluğundan Bezar Eylem Ekinci ve Ekin Mutlugeldi, GÜSAD Selim Işıntan.”


Özel ödüller ise İlker Edip, Bekir Kara, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, “Dışarıdakiler” isimli oyuna verildi.


Çocuk oyunlarında ise Atatürk Öğretmen Akademisinden yönetmen Nergül Tuncay, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’ndan erkek oyuncu Hüseyin Çakırlı, Atatürk Öğretmen Akademisi’nden kadın oyuncu İmge Arabi, yardımcı erkek oyuncu Ali Kozok, kostümde de Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarından Gülsen Dünki ödüle layık bulundu.