Denktaş: “Yama olmayı da vilayet olmayı da kabul etmem”

Başbakan Vekili, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş, Kıbrıs TV’de Soruları Yanıtladı…

 

ü “Hedef Yakıt Sektöründeki Kaçağı Kayıt Altına Almaktır”

ü  “Yama Olmayı da Vilayet Olmayı da Kabul Etmem”

ü  “Ben Müdahale Görmedim”

ü  “Bizi Brexit’ten Çok Darbe Girişimi Etkiledi”

ü “Toprağın Karşılığı Siyasi Tanınmadır”

ü “Rumların Derdi Toprak Değil Adanın Bütünüdür”

 

Başbakan Vekili, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yeni seyrüsefer düzenlemesiyle hedeflenenin, yakıt sektöründeki kaçağı kayıt altına almak olduğunu belirtti.

Kıbrıs TV’de Serhat İncirli’nin sorularını yanıtlayan Denktaş: “Buradaki ana hedef yakıt sektöründeki kaçağın kayıt altına alınmasıdır. Yoksa 20 bin arabayı kayıt altına almak değildir.  Ne tarımcı, ne toplu taşımacı, ne engelli herhangi bir kayba uğrayacak değil. Sistem kendi içerisinde, otomasyona bağlı bir şekilde, araya insan girmeden işleyecek” dedi.


“Yama Olmayı da Vilayet Olmayı da Kabul Etmem”


‘Türkiye bir gün Adaya Vali atayacak ve yönetecek diye bir korkunuz var mı?’ şeklindeki soruya karşılık Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş: “Nasıl ki Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmayı kabul etmem, devlet olgusunu ortadan kaldırıp da vilayet olmayı da kabul etmem söz konusu dahi olamaz. Önemli olan Devletimize sahip çıkmak, Devletimizi yaşatmak. Ben bundan yanayım”

“Ben Müdahale Görmedim”

Yardım Heyeti ile arasının nasıl olduğunun sorulması üzerine Serdar Denktaş Yardım Heyeti’nin artık olmadığını, çalışma usullerinin de değiştiğini söyledi.

Denktaş “Bu 3 ay içerisinde Maliye Bakanlığı olarak müdahalelerini görmüş değilim. Muhatabım Büyükelçidir. Bir şey varsa gider kendisiyle görüşürüm.”


“Bizi Brexit’ten Çok Darbe Girişimi Etkiledi”


İngiltere’nin referandum sonrası AB’nden ayrılma kararının, bizleri bir şekilde etkileyeceğini ancak Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı gibi olumsuzluğun söz konusu olamayacağının altını çizen Denktaş: “BREXİT bizi bir şekilde etkileyecektir ama Türkiye’deki darbe girişiminin yarattığı gibi bir olumsuzluk olmaz. BREXİT’ten öğrencilerimizin olumsuz etkileneceğini düşünmüyorum. Çünkü İngiltere’nin kendi eski müstemleke ülkeleriyle özel bir ilişkisi var” dedi.


“Toprağın Karşılığı Siyasi Tanınmadır”


Müzakereler ve toprak tavizi konusunda da soruları yanıtlayan Denktaş: “Toprak tavizi verilecekse o tavizin içinde benim insanım üçüncü kez göç edecekse, buna insanımın kendisi karar verecek. Ama benden istediği topraksa, bunun karşılığı siyasi tanınmadır. Devletini ortadan kaldırma, bireysel AB vatandaşı olma, toplumsal haklarımdan vazgeçmek değil” diye konuştu.


“Rumların Derdi Toprak Değil Adanın Bütünüdür”


Denktaş, Rum tarafının toprak parçası almaktan ziyade, tek niyetinin adanın bütününün Elen adası olduğunu, bunun da biz başta olmak üzere dünya tarafından kabul edilmesini ve bu Elen adasında Kıbrıs Türklerin Türkçe konuşan unsurların varlığı gibi düşünülmesini istediklerinin altını çizerek: “Rum’un niyetini artık anlayalım” diyerek sözlerini noktaladı.