DENKTAŞ:  “DIŞARIDAN BEKLEMEKLE OLMUYOR İLK ÖNCE KENDİ EV ÖDEVİMİZİ YAPMALIYIZ”

MEINER: “İÇERİDEN BİR ŞEYLER YAPARAK HEDEFE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Girne Amerikan Üniversitesi’nin daveti üzerine KKTC’de bulunan Uluslararası Diplomatlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Günter Meinel’i kabul etti.

Günter Meinel kabulde yaptığı konuşmada, GAÜ ile işbirliği içerisinde diplomasi okulu açmak istediklerini belirtti.

Yeterli sayıda diplomatın bulunduğunu ancak nitelikli diplomat sayısının az olduğunu belirten Meinel, eğitmenleri farklı ülkelerden getirerek dünya çapında en iyi diplomatları yetiştirmek istediklerini ifade etti.

Turizmin Kuzey Kıbrıs için çok önemli bir sektör olduğunu, yaşanan en büyük sıkıntının ise, direkt uçuşlara müsaade edilmemesinden kaynaklandığının bilincinde olduklarını kaydeden Meinel, bu alanda da yardım etmek istediklerini dile getirdi.

Otel kapasitesinin de yeterli olmadığını düşündüklerini ifade eden Meinel, ülkeye ciddi yatırımcıları çekmek için çalıştıklarını ifade etti.

GAÜ’nün tanınmış bir üniversite olduğunu ifade eden Meinel, “Bunu neden söylüyorum çünkü, içeriden bir şeyler yaparak hedefe ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği antlaşmasını imzaladığı 1996 yılından itibaren KKTC’nin, Avrupa pazarından uzaklaştığını, Türkiye’ye ihracatta dahi sıkıntılar yaşandığını anlattı.

Türkiye’ye ihracatta yaşanan sıkıntıların ana nedenlerinin, ürün sertifikasyon ve ürün denetimleri için laboratuar bulunmaması olduğunu belirten Denktaş, söz konusu sıkıntıların aşılması için Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsü’nü kurmaya çalıştıklarını ifade etti.

 “Dışarıdan beklemekle olmuyor, ilk önce kendi ev ödevimizi yapmalıyız” diyen Denktaş, ülke içinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra hukuken Avrupa Birliği kapısının zorlanabileceğini belirtti.

Dünyaya ait kültürel mirasın dahi bakımının yapılamadığını, 62 üniversiteye KKTC’de kültürel miras keşfi için kazı yapma çağrısı yapıldığını anlatan Denktaş, ancak tüm girişimlerin Yunanistan ve Rum kesiminin girişimleri sonucu engellendiğini belirtti.

Denktaş, iki ana sektörden biri olan Yüksekeğitim alanında ülkedeki üniversitelerin karşılaştığı en büyük sorunun Erasmus Programına dahil olunamaması olduğunu vurguladı.

Turizm alanında ulaşım nedeniyle yaşanan sıkıntılara da değinen Denktaş, ulaşımdaki engellere rağmen turist sayısında bir milyona yanaşıldığını belirtti.

Yatak sayısının arttırılması amacıyla otel yatırımları için teşvik programları hayata geçirdiklerini anlatan Denktaş, bu yıl üç bin yatağa daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Denktaş, “Atacağımız adımlara yapılacak katkılarla hedefe ulaşabiliriz” dedi.

Görüşmede, Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Özçelik, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ile Demokrat Parti Ulusal Güçler Dış İlişkiler Sekreteri Serhat Kotak da hazır bulundu.