Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Havutcu ile birlikte Gelir ve Vergi Dairesi’ni ziyaret ederek, burada kurulmakta olan e-vergi (e-maliye) sisteminin alt yapı çalışmalarını yerinde inceledi.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Denktaş burada incelemeler sırasında, Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı ve Maliye Bakanlığı Bilgi İşlem Bölüm Sorumlusu Abbas Karayel’den bilgi aldı.

Denktaş’a bilgilerin güvenli korunumu hakkında da bilgi verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre projenin birinci etap alt yapı çalışmaları, sistem odalarının yapımı, yapısal kadrolama ve network işlemleri tamamlandı.

“Şu anda Türkiye Cumhuriyeti Gelir ve Vergi Dairesi ile birlikte gerçekleştirilen yeni bir yazılımın testleri yapılıyor. Ağustos’un ikinci haftasında açılış planlanıyor” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Böylelikle KKTC geçmişte bir hayalden ibaret olan e-yaşama da geçmeye hazırlanıyor.

Gelir ve Vergi Dairesi, 2018 yılından itibaren elektronik beyanname ve elektronik ödeme alabilecek durumda olacak. Muhaceretten tapuya, araç bilgilerinden vergi ve gümrüğe, tapudan sağlığa, bankacılıktan elektrik ve eğitime tüm alanlarda elektronik haberleşme sağlayabilecek.

Alınan ciddi önlemler arasında olası bir yangını on saniye gibi kısa bir süre içerisinde söndürebilecek olan bir de gaz sistem odası bulunuyor. Olası bir yangın ilk anda algılanarak gaz, sistem odasına boşalıyor ve yangın 10 saniye içerisinde önlenmiş oluyor. Bu arada söz konusu gazın insan sağlığına yan etkisi bulunmuyor.”

Açıklamada, Lefkoşa’nın yanı sıra tüm ilçelerin şubelerinde de eş zamanlı olarak çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.