BAŞBAKAN YARIMCISI VE MALİYE BAKANI SERDAR DENKTAŞ: “DEVLET İNSANLAR VARSA VARDIR”

"HÜKÜMET GEÇMİŞTEN KALAN TÜM BORÇLARI ÖDEMEK VE DÜZENE KOYMAK İÇİN BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMA YAPIYOR”


Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında bu sabah saat 10.40’da toplanan Genel Kurul da milletvekillerinin güncel konuşma, hükümete yönelik eleştiri ve sorularına, yine meclis kürsüsünden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı yanıt verdi.

“ÖN YARGILI OLMAYIN”

Hükümeti atamalar konusunda eleştirilen ve atamalarda birçok öğretmene değişik dairelerde görev verilmesinin yanlış olduğunu söyleyen CTP’li bir milletvekilinin eleştirisine yanıt vererek konuşmalarına başlayan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Orman Dairesi’ne atanan kişinin Coğrafya Öğretmeni olduğunu ancak çevre doktorası bulunduğunu ifade ederek, eleştirilerin izlenimlerin ardından yapılmasını istedi. “Önyargılı olmayın” dedi.

“2 AYLIK HÜKÜMETİN EN BÜYÜK BAŞARISI MAAŞLARIN ÖDENMESİ NOKTASINDAKİ KUŞKULARI YOK ETMEK”

Maaşların borçlanarak ödenmesi konusundaki eleştiriler üzerine ise Denktaş, bu düşüncenin tamamıyla yanlış olduğunu, iki aylık UBP-DP koalisyon hükümetinin en büyük başarısının kamuoyunda “maaşlar ödenecek miydi, ödenmeyecek miydi?” kuşkusunu kaldırmak ve bunun artık tartışılır olmaktan çıkarmış olduklarını söyledi.

“GÜVENOYU ALDIKTAN 3 GÜN SONRA MAAŞLARI ÖDEDİK”

Denktaş, eski hükümet döneminde sürekli maaşların ve ödemelerin gündemde olduğunu ancak kendilerinin hükümeti devraldıktan sonra gerekli tüm ödemelerin zamanında yapılmaya başlandığını ve bu yönde çalışmaların sürdüğünü anlatarak, “hükümetimiz güvenoyunu aldıktan üç gün sonra maaşları ödedi” dedi.

Hükümetin maaşları ödemek için ilk etapta aldığı 60 milyonluk borcu gününde ödediğine dikkati çeken Serdar Denktaş, daha sonra geçen yıldan kalan sektör borçlarının ödenmesi için alınan 40 milyon borç ile üreticiler, hayvancılar, muhtar maaşları gibi ödemelerin düzene girdiğini, kayıt dışı ekonomi, seyrüsefer kaçakları gibi konular üzerine gidildiğini, turizm ve eğitim alanında da gerekli denetim çalışmalarının artırılacağını anlatarak, alınan 40 milyonluk borcunda günü geldiğinde kendi yerel kaynaklarımız ile ödeneceğine dikkat çekti.

“DEVLET İNSANLAR VARSA VARDIR”

“Ama devletin vereceği olduğu halde, alacağını alamaması nedeniyle insanlarımızın ödedi faiz ve onları rahatlatmamız nedeniyle kurtuldukları faiz hiç hesaplanmıyor” diyen Denktaş, devletin insanlar için var olduğunun unutulmamasını istedi.

“ÇİFTÇİNİN 2015’TEN KALAN DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ALACAĞININ TÜMÜNÜ BUGÜN İTİBARIYLA ÖDEMEYE BAŞLIYORUZ”

“Çiftçinin 2015’ten kalan doğrudan gelir desteği alacağının tümünü bugün itibarıyla ödemeye başlıyoruz” diyen Denktaş, 2016’nın 10 milyon 800 bin civarında olan küçükbaş hayvancının doğrudan gelir desteğinin ilk taksitinin ödemesinin yapılmakta olduğunu söyledi.

“SEYRÜSEFER DİYE BAŞLATILAN ÇALIŞMA ASLINDA YAKIT SEKTÖRÜNDEKİ KAÇAĞIN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK”

Seyrüsefer konusunda tartışmaların yaşandığına dikkati çeken Denktaş: “seyrüsefer diye başlatılan çalışma aslında yakıt sektöründeki kaçağın ortadan kaldırılmasına yönelikti. Bu yöntemi paydaşlara anlatıldıktan sonra meclisinde gündemine getirmek suretiyle bu tür kaçakların tümünü de ortadan kaldırabileceğiz. Aynı zamanda gelirlerimizde artmış olacak” dedi.

Hükümetin önüne koyduğu programa ve hatta önüne geçebileceğine inanç belirten Denktaş, bunun için Bakanlar Kurulu’nun bir dizi tedbir üzerinde çalıştığını işaret etti.

Hükümetin geçmişten kalan tüm borçları ödemek ve düzene koymak için birçok alanda çalışmalarını sürdürdüğünü, hatta birçok borcun 2 ayda ödendiğini ifade eden Denktaş, borçlanma yapılmadan bunları yapmaya çalıştıklarını söyledi.

“GELİRLERİMİZ ARTMAYA BAŞLADI. ŞİMDİ ARTIK PİYASAYA PARA AKMIŞ DURUMDA”

Denktaş, piyasaya para aktığını, böylece devlet gelirlerinin de daha da yükseleceğini ifade ederek; “gelirler düşmeksizin piyasanın da yaşayabilmesine, nefes almasına yönelik bir yaklaşım sergilenmezseniz sizin gelirleriniz artar ama neticede piyasa boğulur. Doğal olarak gelirlerinizde düşmeye başlar. Bizim şuanda gelirlerimiz artmaya devam ediyor. Tüm sıkıntılara rağmen topladığımız gelirler aldığımız noktadan da ileridedir. Şimdi artık piyasaya para akmış durumda. Paranın piyasaya enjekte edildiği bu ortamda gelirimiz daha da yükselecektir. Ve ondan sonra alınacak önlemlerle de zaten istenilen düşünülen hedefe ulaşmamız mümkün olacak” dedi.

Tarım sektöründe bu kadar yoğun ödemenin daha önce yaşanmadığını, sendikalarla iletişimin iyi noktada olduğunu ifade eden Denktaş, hükümetin bu yönde çalışmalarını sürdürdüğü sürece başarılı olacağına inanç belirtti.

Serdar Denktaş, Türkiye’den para akışının başlamasıyla birlikte elbette büyük bir rahatlama içerisine girildiğini de söyledi.

“HÜKÜMET İÇERİSİNDEKİ UYUM SON DERECE GÜZEL”

“Hükümet içerisindeki uyum son derece güzel” diyen Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Ekonomi ile Maliye Bakanlıklarının aynı doğrultuda düşünebilmesinin işleri rahatlattığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı: “Bakanlıklar arasında bir ayrım yapmaksızın doğru tespitlerle, doğru yere nokta atışı yapmak suretiyle biz bir takım sorunların üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Ayrıca tüm bakanlıklarımızın sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile iletişimi son derece güzel. Bunu devam ettirebilmemiz halinde, hükümet başarı ile dönem sonunda istenilen hedeflerin tümünü yakalayacaktır. Ümit ederim sadece siyasal yaklaşımlarla sırf muhalefet etmek için eleştiriler yapılmaz veya karşıtlıklar oluşturulmaz ve sonuca hep birlikte ulaşırız. Bizim başarılı olmamız neticede bundan sonraki hükümetlerin daha da başarılı olmasıdır. Bu şekilde düşünecek olursak doğru yolu bulacağız.”