Kıbrıs konusunda araştırma yapmak, yapılmasını teşvik etmek ve araştırmacılara kaynak oluşturmak amacıyla, 1995 yılında  kurulan Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi’nin (DAÜ-KAM) iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi, başladı.

Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen ve Salamis Bay Conti Resort Hotel’de iki gün sürecek kongrede  62 bildiri sunulacak.

Bu sabah açılışı gerçekleştirilen kongrede, Orta Doğu ve Osmanlı konusunda uzman Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı ile  petrol ve doğal gaz konusunda uzman Prof. Dr. Salih Saner ana konuşmacı olarak yer alıyor.

Kongrede, edebiyat, halkbilim, eğitim, çevre, tarih, kültür, mimarlık, politika, uluslararası ilişkiler, ekonomi ve iletişim alanlarında sunulacak bildiriler kitaplaştırılacak.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, üniversite hakkında bilgi verdi.

Öztoprak “KKTC’de yükseköğrenimde lider ve öncü olan DAÜ’nün dünyadaki 23 bin yükseköğretim kurumu arasında en iyi yüzde 5, Avrupa’da ise en iyi yüzde 7  arasında yer aldığını” ifade etti.

Öztoprak, “uluslararasılaşmanın en güzel örneği” diye nitelediği DAÜ’de, 85 ülkeden öğrenci, 35 ülkeden de öğretim üyesi bulunduğunu ifade ederek, çok kültürlü eğitim öğretim ortamına dikkat çekti.

Kongrenin, Kıbrıs araştırmaları açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Öztoprak, Kıbrıs adasının araştırmalar için olağanüstü zenginliğe sahip olduğunu vurguladı.

Rektör Öztoprak, kongrenin halk, ülke ve insanlık için önemli çıkarımlara vesile olacağını kaydetti.

DORATLI

DAÜ-KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı da, 1995 yılında kurulan Merkez’in önemli etkinlikeri gerçekleştirdiğini, Kıbrıs Araştırmaları Kongresi yanında iki yılda bir İz Bırakmış Kıbrıslı Türkler Sempozyumu düzenlendiğini, süreli yayının da 41’inci sayısına ulaştığını kaydetti.

Doratlı, kongreye 80 bildiri özeti gönderildiğini; yapılan değerlendirme sonucunda, 62 bildirinin okunmasının kararlaştırıldığını ifade etti.