CUMHURİYET MECLİSİ İÇ TÜZÜĞÜ GÖRÜŞÜLÜYOR

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI KURULUŞ YASASI KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama göreviyle yaptığı bugünkü toplantısında, Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’nü görüşüyor.

Meclis Genel Kurulu saat 10.20’de Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

İVEDİLİK TEZKERELERİ KABUL EDİLDİ

Genel Kurul’da ilk olarak Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere okundu ve oy birliğiyle kabul edildi.
İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanlığı’nın, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de oy birliğiyle onaylandı.

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanlığı’nın, “KKTC Meclisi İçtüzük Karar Önerisi”nin genel kurulda ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda daha sonra “Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçuşlarının Sonlandırılma Sebeplerinin Araştırılması ile ilgili Meclis Araştırma Komitesi” Başkanlığı’nın, komite başkanlığına CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy’un seçildiğine ilişkin tezkeresi milletvekillerinin bilgisine getirildi.

SENFONİ ORKESTRASI YASASI

Ardından geçtiğimiz hafta görüşülen ve madde madde onaylanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı”nın üçüncü görüşmesi yapılarak tasarının bütünü de kabul edildi.

İÇ TÜZÜK GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi Başkanı Asım Akansoy, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Meclisi İçtüzük Karar Önerisi”ne ilişkin komite raporunu okudu ve görüşmelere geçildi.

İÇ TÜZÜK ÖNERİSİ NELER ÖNGÖRÜYOR?

İç tüzük Karar Önerisi’yle 1985 yılından beri yürürlükte bulunan ve Meclis faaliyetlerini kurala bağlayan mevzuat olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’nün güncelleştirilmesi, Meclis faaliyetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılabilmesi ve çalışmaların hızlandırılmasına imkan sağlama amaçlanıyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in önerisiyle Anayasa, İç Tüzük, Siyasal Partiler, Seçim ve Halk Oylaması Yasası Değişiklikler Komitesi’nin hazırladığı karar önerisiyle genel kurul çalışmalarında yapılan tartışmalar ve bu tartışmalara bağlı muğlak olan düzenleyici kurallara ve Genel Kurul çalışmalarındaki sürelere düzenlemeler getiriliyor.

Karar önerisinin açıklanan gerekçelerine göre, zaman kaybına neden olan uygulamalardan ve tekrardan kaçınılmaya özen gösterildi. Öneride, esas komitelerin sayısı artırılırken görev alanlarındaki farklılıklar nedeniyle mevcut komitelerin görev alanlarının çerçevesi yeniden çizildi. Toplumun genelini ilgilendiren ve öncelikli olarak görüşülmesinde kamu yararı görülen konuların öncelikle görüşülebilmesi için düzenleme önerildi.
Ayrıca yürürlükteki mevzuatın hiç uygulanmayan maddeleri metinden çıkartılırken, mevcut iç tüzükte dayanağı olmayan fakat çok güçlü teamüller oluşturan bazı uygulamalara da yeni hazırlanan bu iç tüzükte yer verilmedi.