EROĞLU: “ANLAŞMA MÜMKÜN. YETER Kİ RUM KOMŞULARIMIZ 1974 ÖNCESİ HAYALİNDEN VAZGEÇSİN”

“BARIŞÇI TUTUMUNA RAĞMEN KIBRIS TÜRKÜ’NÜN AMBARGO VE İZOLASYON ALTINDA TUTULMASI BÜYÜK BİR HAKSIZLIK”

“GÖRÜŞME SÜRECİ BAŞLADI AMA GİDİŞAT BİZİM BEKLEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta var olan gerçekler dikkate alınarak bir antlaşma yapmanın mümkün olduğunu belirterek, “Yeter ki Rum komşularımız Kıbrıs’ı 1974 öncesine geri götürebilecekleri hayalinden vazgeçsinler” dedi.

Türk tarafının, Kıbrıs konusunun daha fazla gecikilmeden barışçı bir sonuca bağlanması noktasında kararlı olduğunu kaydeden Eroğlu, barışçı tutumuna rağmen Kıbrıs Türkü’nün ambargo ve izolasyon altında tutulmasının büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’i de eleştiren Eroğlu, “BM parametrelerime meydan okudu. Görüşmelerin devamı için bir takım ön koşullar ileri sürdü... Görüşme süreci başladı ama gidişat bizim beklediğimiz gibi değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basında toplantısında yaptığı konuşmada, “samimi ve çok yararlı” bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Eroğlu, Erdoğan’ın ziyaretinin, “tarihsel süreç içindeki tüm barışçı çabalara destek veren taraf olmasına rağmen Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu çiğnemeyi marifet sayanlara bir mesaj” niteliğinde olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Türkiye’de önemli ve büyük adımlar atıldığına işaret eden Eroğlu, güçlü bir Türkiye’nin, güçlü bir KKTC anlamına geldiğini söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Biz kökü tarihin derinliklerinde olan ulu bir ağacın dallarıyız. Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında kardeşlik hukuku vardır. Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri kardeşlik ilişkileridir. Biz, tasada, sevinçte dün de birdik, bugün de biriz, yarın da bir olacağız. Kimsenin bu birliği bozmaya gücü yetmedi, yetmeyecek.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ın, Ortadoğu’nun tam ortasında, tarih boyunca stratejik önemi azalmayan, tam aksine artan bir toprak parçası olduğunu kaydeden Eroğlu, “Bir yabancı devlet adamının ifadesiyle, 'batmayan bir uçak gemisi' olan Kıbrıs bizim için bir vatandır ve biz de bu Ada’nın eşit sahipleri, eşit ortaklarıyız” dedi.

KKTC’nin tarihsel bir mücadelenin sonucu olduğunu kaydeden Eroğlu, Anavatan Türkiye’nin her alandaki büyük desteği ve halkın kararlılığının, Kıbrıs Türkü’nü, yok olmanın eşiğinden bugünkü noktaya getirdiğini belirtti.

Anavatan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz altından borularla su getirilmesi projesine de değinen Eroğlu, asrın projesinin, Erdoğan’ın kararlılığı ve direktifleri sayesinde hayalden gerçeğe dönüşmekte olduğunu söyledi.

Eroğlu, “İnşallah en kısa zamanda kendilerini yakında ülkemizde yeniden ağırlayacağız  ve Asrın Projesi’nin açılışını birlikte yapacağız, Anadolu suyunun Kıbrıs’a akışına birlikte tanıklık edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’deki ekonomik gelişmelere de değinerek, hükümet projelerinin, Anavatan Türkiye’nin desteği ile yeni bir atılım sürecine girmesinin yararlı olacağını söyledi.