AKINCI: “ÇATIŞMA KÜLTÜRÜNÜN YERİNİ YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜ ALMALI”

“YANGININ ÇIKIŞ NEDENİYLE İLGİLİ ELİME KESİN BİLGİ ULAŞMADI… YORUM YAPARAK SPEKÜLASYONLARA KATKI KOYMAK İSTEMİYORUM”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iki taraf arasında çatışma kültürünün yerini yardımlaşma kültürünün alması gerektiğine inandığını, ancak bunun pratikte karşılığını alabilmek için daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kapalı Maraş’ta dün meydana gelen yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilmediğini söyleyen Akıncı, bu konuda kesin bilgi olmadan yorum yaparak, spekülasyonlara katkıda bulunmak istemediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Limasol Türk Kooperatif Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler ve Genel Müdür İlkin Yoğurtçuoğlu’nu kabul etti. Kabulde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.

Limasol Türk Kooperatif Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler, bankanın bu yıl 76’ncı kuruluş yılını kutladığını belirterek, yapılan çalışmalar ve projelerle ilgili Cumhurbaşkanına bilgi verdi.

Kemaler, bankanın “Limasol Sosyal Sorumluluk” çatısı altında farklı alanlardaki çeşitli projelerle sosyal sorumluluk hizmeti verdiğini söyleyerek, son olarak bir yıl sürecek barış temalı bir fotoğraf yarışması düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı da Limasol Türk Kooperatif Bankası’nın halkın bağrından çıkmış, çok insanın emek verdiği bir banka olduğunu, sosyal sorumluluk alanında hizmet üretmesinin çok önemli olduğunu, buna değer verdiğini ifade etti.

Çözüm olgusunun sadece siyasetin başaracağı bir olgu olmadığına işaret eden Akıncı, bunu sağlamada tüm paydaşların çabalarının ve rolünün bulunduğunu belirtti.

“YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ KONUSUNDA KESİN BİLGİ YOK”

Bir gazetecinin, Gazimağusa’da Kapalı Maraş’ta dün yaşanan yangının çıkış nedeninin kundaklama olduğu yönündeki iddialarla ilgili düşüncesini sorması üzerine, Akıncı, yangının çıkış nedeni ile ilgili eline kesin bir bilgi ulaşmadığını, dolayısıyla yorum yaparak spekülasyonlara katkı yapmak istemediğini kaydetti.

Yangın meydana geldiği andan itibaren konuya ilgi gösterdiğini söyleyen Akıncı, bilgi sahibi olmak için ilgili makamlarla sürekli temas içinde bulunduğunu ifade etti.

Akıncı konuyla ilgili dün; yangının bir felaket olduğu, önüne geçilebilmesi için ülkenin kendi imkanlarının kullanılması ancak gerekmesi halinde BM, İngiliz üsleri ve Güney Kıbrıs ile her türlü işbirliğine tereddütsüz açık olunması gerektiği mesajını verdiğini vurguladı.

“DÜŞMAN DEĞİL GELECEĞİN ORTAĞI…”

Güney’deki yönetimin hükümet sözcüsünün, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu’yu arayarak yardıma hazır olduklarını söylediğini anımsatan Akıncı, şöyle devam etti:

“Bu konuda sosyal medyada çeşitli eleştiriler var. Seçildiğim ilk günlerde söylediğim bir sözü anımsatmak istiyorum; diğer tarafı düşman değil geleceğin ortağı olarak görme anlayışına sahibim. Diğer tarafın da bizi aynı şekilde görmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Ancak bu anlayışların gelişmesi zaman alıyor. Ülkemiz yıllardır bir çatışma kültürü içinde bugünlere geldi. Yardımlaşma kültürümüz daha yeterince gelişmedi. Dolayısıyla çatışma kültüründen yardımlaşma kültürüne geçmek sadece benim, bu konuda açık olduğumuzu, tereddüt etmememiz gerektiğini söylememle olmuyor. Bu anlayışların değişmesini gerekli kılıyor. Bu iki taraf için de geçerlidir”

“YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİREBİLME ANLAYIŞINA SAHİBİM”

Ortaya koyduğu anlayışın gelecekte, pratikte de kendini göstermesini dileyen Akıncı, “Bize gerekli olan budur. Bu ülkede çatışma kültüründen çıkıp diğer tarafı düşman değil, geleceğin ortağı olarak görebilme ve yardımlaşma kültürünü geliştirebilme anlayışına sahibim. Bunun pratikte karşılığını alabilmek için daha zamana ihtiyacımız var” dedi.

Akıncı, dünkü gelişmeler karşısında siyaseten bir çerçeve çizdiğini ancak yangın söndürmekle görevli kurumun kendisi olmadığını, hangi noktada yardım isteneceği kararını, o görevi üstelenen makamların vermesi gerektiğini belirtti.

Yangının büyük bir facia yaşanmadan kontrol altına alınarak söndürüldüğünü söyleyen Akıncı, bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.