AKINCI: “TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

“KUZEYDE REFAHIMIZ ARTTIKÇA VE NE KADAR SAĞLAM AYAKLARIMIZ ÜSTÜNDE DURURSAK, KIBRIS’TA KALICI BARIŞIN TEMELLERİ DE O DENLİ SAĞLAM OLACAK”

Lefkoşa, 26 Kasım 15 (.): Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin müzakere sürecine ve KKTC’nin kalkınmasına yaptığı katkının önemine vurgu yaparak, “Refahımız arttıkça ve ne kadar sağlam ayaklarımız üstünde durursak, Kıbrıs’ta kalıcı barışın temelleri de o denli sağlam olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 64. hükümetinde görev alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu aralarında görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, yeni hükümetin hayırlı olması ve başarı temennisinde bulundu. Akıncı, “Çavuşoğlu bu görevi yeniden üstlenmiş olduğu için kendisini kutluyorum. Kendisiyle geçmişte de yakın istişarelerde bulunduk. Bundan böyle de aynı şekilde devam edeceğiz” dedi.

“ANKARA’NIN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan ve erken olmasını arzu ettikleri çözüm için Ankara’nın vermekte olduğu desteğinin son derece önemli olduğunu kaydeden Akıncı,  bu desteğin artarak devam ettiğini gördüklerini söyledi.

Akıncı, “Sayın Çavuşoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Öteden beri Kıbrıs konusunda yürüttüğümüz müzakerelere hep destek olmuştur. Bundan böyle de bu desteğini sürdüreceğini bizzat kendisinden duymuş olmak da bizim için ayrıca anlamlıdır” diye konuştu.

“ZİYARET ÖNEMLİ BİR AŞAMADA GERÇEKLEŞTİ”

Çavuşoğlu’nun ziyaretinin önemli bir aşamada gerçekleştiğine işaret eden Akıncı, Rum lider Anastasiadis’le kasım ayında 6 kez bir araya gelerek, Kıbrıs konusunda, kasım ayının başında bulundukları noktadan kasım sonu itibariyle daha ileri bir noktaya ulaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Önümüzdeki dönemde Kıbrıs’taki müzakere sürecini, her iki tarafın da kabul edebileceği, her iki tarafın da gönül huzuru içinde referandumda onaylayabileceği bir noktada sonuçlandırmak istiyoruz. En büyük arzumuz, temennimiz bu” dedi.

“YUNANİSTAN’IN DA SÜRECE KATKIDA BULUNMASINI BEKLİYORUZ”

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gitmesine de bunun katkıda bulunacağına inandıklarını kaydeden Akıncı, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesini önemsediklerini belirtti.

Akıncı, “Çünkü Türkiye’nin sürece verdiği katkı kadar, Yunanistan’ın da sürece bir an önce katkıda bulunmasını canı gönülden bekliyor, arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.

“MÜZAKERE SÜRECİNİN YANISIRA KKTC’NİN KALKINMASINA DESTEK..”

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Burada yaptığımız görüşmede bir kez daha Türkiye’nin müzakere sürecine verdiği destek ve bunun yanı sıra KKTC’nin her geçen gün daha iyiye gitmesi ve  kalkınmasını daha sağlam bir şekilde gerçekleştirmesi için yaptığı katkının öneminin altını çizmek istiyorum. Refahımız arttıkça ve ne kadar sağlam ayaklarımız üstünde durursak, Kıbrıs’ta kalıcı barışın temelleri de o denli sağlam olacağı bilinci içinde hareket ediyoruz. Bu nedenle, gerek KKTC’nin kalkınma sürecine, gerekse müzakere sürecine Türkiye’nin verdiği katkı nedeniyle bir kez daha teşekkür ederim.”