Cumhuriyetçi Türk Partisi  (CTP), yaşanan gelişmelerin, bir kez daha açık biçimde Kıbrıs’ta tüm tarafların lehine olacak “normalleşmenin” yalnız ve ancak Kıbrıs sorununun nihai çözümüyle mümkün olduğunu gösterdiğini kaydetti ve “Dolayısıyla herkesin sürdürülebilir olmayan olağan dışı durumdan yararlanma arayışlarını bir yana bırakarak, çabalarını en kısa sürede kapsamlı çözüme yöneltmesinin zamanıdır” dedi.

CTP tarafından yapılan yazılı açıklamada Avrupa Komisyonu’nun bugün açıklanan Tavsiye Kararı’nda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahatin, İrlanda ve Birleşik Krallık dışındaki tüm AB üyesi ülkelere ve İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre’ye uygulanmasının tavsiye edildiği; dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs’ın güneyine de vizesiz seyahat edebilmelerinin sağlanmasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

Komisyon’un bu tavsiyesinin bağlayıcı bir karara dönüşüp dönüşmeyeceğini bugünden öngörmenin mümkün olmadığı kaydedilen açıklamada, bununla birlikte böyle bir tavsiyede bulunulmuş olmasının dahi son derece önemli olduğu vurgulandı. CTP açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Dün itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkili makamlarının kararlarından hareketle bu konudaki gelişmelerin çok da anlamlı olmadığı yönünde yapılan yorumlara karşın bu tavsiye göstermektedir ki gelişmeler sanıldığından çok daha önemli sonuçlar doğurmaya adaydır. Tavsiyeye uygun bir karar verilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs’ın güneyine vizesiz giriş yapabilmesi, Kıbrıs’taki olağan dışı koşulların sürdürülebilir olmadığını bir kez daha açık biçimde gösterecektir.

AB hukukunun ve insan hakları konusundaki evrensel kriterlerin ulaştığı noktada, TC vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları da, ülkemizde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti kökenli insanlarımıza yönelik Kıbrıs’ın güneyine geçme yasağı da sürdürülebilir değildir.”