“SINAY’IN GERİ ADIM ATMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Kutlay Erk, parti içinde yaşanan sorunları “disiplin arızası” olarak niteledi. Organlarda yapılan toplantılarda konuşulanların dışarıya çıkmasının “normal bir durum olmadığını” kaydeden Erk, “PM’de ya da Meclis Grubu’nda konuşulanlar dışarıya çıkıyorsa, bu disiplin değildir. Bunlar arızalarımızdır ve bunları gidermek için çalışıyoruz” dedi.

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Kıbrıs TV’de bir programa katılarak değerlendirmelerde bulundu.

CTP-BG’den yapılan açıklamaya göre, partinin Cumhurbaşkanı adayı belirleme çalışmalarına da değinen Erk, örgütlerle görüşmelerin henüz tamamlanmadığını, kamuoyu yoklamasının sürdüğünü, henüz herhangi bir araştırma sonucu olmadığını vurguladı. Erk, karar organının Parti Meclisi olduğunu söyledi.

“CTP’YE KIZAR, UBP’YE OY VERİR… ÇÜNKÜ CTP HATA YAPAMAZ”

CTP’nin hükümet icraatlarının eleştirilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Erk, “CTP olarak kadrolarıyla zengin, iletişim kanallarını iyi kullanan bir partiyiz. CTP’yi dövmek halkı dövmektir” dedi.

Partiye oy veren-vermeyen herkes için CTP’nin “demokrasi kavgasında halkın sığınacağı liman” olduğunu ifade eden Erk, “Vatandaş CTP’ye kızar, gider UBP’ye oy verir. Çünkü halkımıza göre CTP hata yapamaz, yapmamalı. Aynı hatayı UBP yaptığında ‘onlar nasıl olsa böyledir’ der ve onlara kızmaz. İşte aradaki fark budur” diye konuştu.

“TALAT ÜRETİRDİ, ÖNERİRDİ…”

Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı da değerlendiren Erk, “Şimdiki Türk lider, süreci sürüklemiyor. Aksine Rum liderin masadan kalkması için adeta dua ediyor. Talat üretirdi, önerirdi, ısrar ederdi, masanın sürükleyici unsuruydu. AB ve BM’yi masaya odaklandırırdı. Tabii ki Anastasiadis de çok hevesli değil ve tutuk davranıyor. Ama Kıbrıslı Türk lider süreci sürükleyemezse işte böyle 5 yıl kaybedersiniz” ifadesini kullandı.

Kıbrıslı Türklerin çözüme Rumlardan daha fazla ihtiyacı olduğunu söyleyen Erk, dünyadan soyutlanmış olanın Kıbrıslı Türkler olduğunu ve sürükleyici olması gerekenin Türk tarafı olması gerektiğini belirtti.

“Kıbrıs sorunu sürecinde tarihte en büyük ilerlemeyi Talat ve Hristofyas sağladı” diyen Erk, o döneme ilişkin BM nezdinde kayıtlara geçmiş 30 adet yakınlaşma kağıdı bulunduğunu söyledi.

“PARTİDE DİSİPLİN SORUNU VAR… BUNU AŞACAĞIZ”

Parti içinde yaşanan sorunların disiplin arızası olduğunu da belirten Erk, organlarda yapılan toplantılarda konuşulanların dışarıya çıkmasının normal bir durum olmadığını kaydetti.

Erk, “PM’de ya da Meclis Grubu’nda konuşulanlar dışarıya çıkıyorsa bu disiplin değildir. Bunlar arızalarımızdır ve bunları gidermek için çalışıyoruz” dedi.

Erken genel seçimlerde ve son yerel seçimlerde yaşananların bir daha yaşanmaması için gerekli adımların atılacağını belirten Erk, son seçimlerde yaşananlar konusundaki araştırmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

“SINAY’IN GERİ ADIM ATMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Erk, CTP Girne milletvekili Abbas Sınay’ın istifası ile ilgili soru üzerine, Sınay’ın henüz geri adım atmadığını ancak atması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Kesin sonucun Meclis açıldığında ortaya çıkacağını vurgulayan Erk, “Parti içerisinde liste başı seçilen bir milletvekili olarak parti içerisinde yeterince dikkate alınmadığı ile ilgili kırgınlıkları var. Burada partimizin ihmal ve kusuru var. Umarım Sınay’ı vazgeçireceğiz ve Meclis açıldığında kendisini CTP’nin sıralarında göreceğiz” şeklinde konuştu.

“CTP KIBLESİNİ ŞAŞIRMAZ”

Yayına bağlanan bir izleyicinin sorusu üzerine, “eskiden beri birilerinin CTP’nin kimyasını değiştirmek için” çalıştığını söyleyen Erk, şöyle devam etti:

“CTP kendi içindeki tartışmalarla kendi kıblesini şaşırmadan camisini yeniden kurabiliyor. Biz özgürlükçü sosyalist bir partiyiz ancak tabii ki çağın getirdiği üretim ilişkilerini de değerlendiriyoruz. Bu liberal çizgiye kaydığımız anlamına gelmemeli. Değişen üretim ilişkileri içinde kendi özümüzü kaybetmeden kendi politikalarımızı saptıyoruz. Tutucu bir sosyalist parti değiliz. İlerici ve değişmeciyiz. Bağnaz değiliz. Marks’ın 1840’larındaki Kapital’inde kalırsanız bu doğru olmaz. Marks bugün yaşasaydı Kapital’i farklı yazardı. Gelişen teknoloji ile birlikte kendi kıblemizden sapmadan siyaset üretiyoruz.”

“ELEŞTİRİLER HAKSIZLIK”

“CTP’nin işçi ve emekçinin partisidir” diyen Erk, Birleşik Güçler (BG) konseptine yöneltilen eleştirileri de haksızlık olarak niteledi. Erk, o dönem BG’den aday gösterilen çoğu kişinin sendikacılar olduğunu belirtti.

“Bu yüzden BG’nin liberal kanat olarak yorumlanmasını kabul etmiyorum” diyen Erk, MYK’da tek bir işçi temsilcisinin bulunmadığı yönündeki eleştirilerin yanlış olduğunu söyledi.

Erk, “Şu anda MYK’da DEV-İŞ’in başkanlığını yapmış olan Ali Gulle, uzun yıllar TÜRK-SEN’in genel sekreterliğini yapmış olan Niyazi Düzgün ve DEV-İŞ’in yönetim kurullarında görev yapmış Şenay Ekingen arkadaşımız var. ‘MYK’da bir tane bile emekçi yok’ demek büyük bir haksızlık olur” ifadesini kullandı.

“TÜZÜK TARTIŞMALARI SÜRÜYOR”

CTP’nin 12 Ekim’de tüzük kurultayına gitmeye hazırlandığını da yineleyen Erk, yeni tüzükteki değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

Erk, görev süresi sınırlandırılmasıyla ilgili sadece milletvekili konusuna dikkat çekildiğini söyleyerek, bu değişiklik maddesinin seçilmiş tüm görevler için geçerli olduğunu vurguladı.

Bunun dışında tüzükte partinin yapısal değişiklini de önerdiklerini belirten Erk, şu anda partiyi genel başkan, genel sekreter ve 9 MYK üyesinin yönettiğini; bu sayının artırılabileceğini, bunun da tartışılan konular arasında olduğunu söyledi.

Genel başkan ve genel sekreter yardımcılıklarının da yeni tüzükte tartışıldığını ifade eden Erk, gölge kabine konusunun da gündemde olduğunu belirtti. Erk, PM’nin aldığı karar doğrultusunda hazırlıklar tamamlanabilirse 12 Ekim’de tüzük değişikliği için kurultayın gerçekleşeceğini ifade etti.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ…GÖRÜŞMELER TAMAMLANMADI”

Partisinin Cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Erk, örgütlerle görüşmelerin henüz tamamlanmadığını, kamuoyu yoklamasının da sürdüğünü, henüz herhangi bir araştırma sonucu olmadığını vurguladı.

“Kendi içimizde ve arazide eğilimi saptamak için sıkı bir çalışma yapıyoruz” diyen Erk, çalışmaları tamamlayıp MYK olarak PM’nin önüne gideceklerini ve bir önceki toplantıda alınan karar doğrultusunda niteliksel ve niceliksel tespit yapıp yeniden PM’yi toplayacaklarını söyledi.

Erk, “Örgütler içerisinde niteliksel toplantıları bugün tamamlıyorum. Niteliksel veri tabanı ortaya çıkacak. Niceliksel veri tabanı da, kamuoyu ve delege üzerinde sayısal veri de sağlayacak. Şu an bir eğilim var ama herhangi bir isim üzerinde uzlaşılmış değil. PM bir sonraki toplantıda bu işi bitirebilir. Karar organı PM’dir, PM ne derse odur” ifadesini kullandı.