CES 2015’e Kuzey Kıbrıs Turkcell Ziyareti


3 bin 600 firmanın katılımıyla gerçekleşen CES 2015, 170 bin teknoloji severi ağırlayarak rekor kırdı. Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, teknolojideki en son gelişmeleri yerinde izleyerek, dünyanın en ileri teknolojilerine tanıklık etti.

Dünyanın en önemli teknoloji devlerini bir araya getiren International Consumer Electronics Show (Tüketici Elektronikleri Fuarı) CES 2015’e Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca da katıldı. 3 bin 600 firmanın katılımıyla gerçekleşen CES 2015, 170 bin teknoloji severi ağırlayarak rekor kırdı. 6- 9 Ocak tarihleri arasında Las Vegas Convention Center'da yer alan fuar, IT sektörünün uluslararası devleriyle, küçük ve orta ölçekli bilişim firmalarını bir araya getirdi. 45 bin kişinin ABD dışından katıldığı organizasyonda 3 bin 600 firma yeni ürünlerini tanıttı. CES 2015'e Fransa 119, Kanada 91, Hong Kong 85, Güney Kore 62, Almanya 44, İngiltere 40, Japonya 39, İsrail 34, Singapur 14, İtalya 10, Hindistan 7, Rusya 3, Türkiye 2 ve Yunanistan 1 şirketiyle katıldı.

En son yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin de paylaşıldığı fuarda, çok sayıda yeni ürün ilk kez görücüye çıktı.

Yerinde izledi Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, teknolojideki en son gelişmeleri yerinde izledi, dünyanın en ileri teknolojilerine tanıklık etti. Karaatmaca, CES 2015 Fuarı’nda Samsung Direktörü ve CEO’su Bk Yoon, giyilebilir teknolojileri üreticisi liderlerinden Jawbone CEO’su Rosain Rahman, BMW Grup Elektrik, Elektronik ve Sürücü Ortamı Başkan Yardımcısı Elmar Frickenstein gibi önemli birçok önemli ismin yer aldığı panellere de katıldı. Karaatmaca birbirinden ünlü markaların yer aldığı CES 2015’te INTEL, Samsung, Sony, LG, Panasonic, Toshiba, Nikon, Canon, Qualcomm, ASUS, BMW, Audi, Microsoft, Alcatel, Swarovski gibi birçok standı ziyaret etti.

Karaatmaca: Önemli bir deneyim yaşadık Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, dünyayı yakından izlemeyi kendilerine bir misyon edindiklerini belirterek, “En yeni teknolojileri sürekli takip ediyor, bu yeniliklerin adamıza taşınmasında öncü rolümüzü sürdürüyoruz” dedi. CES 2015’in on binlerce teknoloji tutkunu ve çok sayıda yönetici ile bilişim uzmanına ev sahipliği yaptığını söyleyen Karaatmaca, “Dünyanın bu en önemli teknoloji buluşmasında hem Kuzey Kıbrıs Turkcell’i hem de bir anlamda ülkemizi temsil etmenin heyecanını yaşadık” şeklinde konuştu.

Karaatmaca, CES 2015’in kendileri için önemli bir deneyim olduğunu anımsatarak, Kuzey Kıbrıs’ın teknoloji elçisi olma sorumluluğuyla hareket ettiklerini, en ileri teknolojileri insanımızla buluşturmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

‘Akıllı evler’den insansız uçan cihazlara

Günlük hayatı kolaylaştırma amacıyla yola çıkan girişimciler, elektrikli patentlerden akıllı kemerlere kadar birçok yeni ürünü tüketicilerin beğenisine sundu. Fuarın en önemli konusu bugünün trendi olarak nitelendirilen “nesnelerin interneti” oldu. Tüketicilerin merakla beklediği "akıllı evler" de fuarda yerini aldı. Tümüyle internet üzerinden ve uzaktan yönetilebilen ‘akıllı evler’in yanı sıra “Dron”lar da (insansız uçan cihazlar) fuara damgasını vurdu. Dronlarla yapılan birçok canlı gösteri, fuarda renkli görüntülere tanıklık edilmesine olanak sağladı.

Yüksekten uçak 'dron’lar

Bu yıl, CES tarihinde ilk defa, “insansız sistemler pazaryeri” isimli bir alan oluşturuldu. Dron kullanıcıların çoğunun havadan görüntü çekmekten hoşlanacağı, zamanla bu teknoloji için yeni kullanım alanları bulunacağı konuşuldu. Amerikan Federal Uçuş Dairesi'nin tahminine göre, 2018 itibariyle 7 bin 500 ticari dron gökyüzünde dolaşacak. Bu araçların, lojistikten bina denetimine, hatta güvenliğe kadar pek çok konuda kullanılacağı tahmin ediliyor.

Bükülebilir telefonlar

CES 2015’te GB RAM'li ilk akıllı telefonu duyuran Asus, 3X optik zoomlu kameraya sahip Zenfone Zoom modelini de tanıttı. Teknoloji devi Intel de fuarın dikkat çeken markalarından biri oldu. Artık sadece işlemci üreticisi olmaktan çıkan firma, nesnelerin interneti başta olmak üzere internete bağlı her cihazda var olduğunu gösterdi. Oldukça geniş kapsamlı bir CES 2015 standı kuran firma, 3D yazıcılardan giyilebilir pek çok ürüne kadar geniş bir yelpazede en son teknolojilerini sergiledi. Samsung yeni IoT stratejisini ön plana çıkardı, “2017’de tüm Samsung cihazların %90’ı IoT cihazları olacak” öngörüsünü paylaştı.

LG ise ‘G Flex 2’ adını verdiği ikinci nesil bükülebilir Android cihazını tanıttı.

Ericsson CES’te mobil iletişim dünyasını yakından ilgilendiren bir açıklamada bulundu. LTE internet hızını destekleyecek bir teknolojiyi bu yıl içinde satışa sunacağını açıkladı. Ericsson’un ürün stratejisi yöneticisi “Bu, 4G, 5G olarak niteleyebileceğimiz bir teknoloji ve 5G’ye giden yolda önemli bir adım” diye konuştu.

Akıllı otomobiller

HTC akıllı telefonların ötesine geçen gelecek planlarını CES’te açıkladı, sağlık ve “connected home” alanlarında ürünler geliştireceğini duyurdu.

CES 2015’in büyüleyen oyuncaklarını ise Sony tanıttı. Sony’nin 1.100 dolarlık yeni nesil walkman’i “ZX2” gerçek ses vaat etti.

Akıllı otomobiller, Samsung’un mutfakta kullanım için çıkardığı tablet, LG’nin Web TV’sindeki akıllı reklam alanları, sanal gerçeklik, ince ekranlar, Polaroid’in paraşüte takılan kamerası ve selfie çubukları CES 2015'in dikkat çeken yeni teknolojileri oldu.