ÇAVUŞOĞLU: “MESARYA’YA VERİLEN SUYUN BİR KISMI MARAŞ’A ULAŞTIRILACAK… KOOPERATİFLEŞİN”

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Maraş bölgesini ziyaret ederek, seracılarla bir araya geldi.

Çavuşoğlu, seracıların sorunlarını yerinde incelemek ve Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan suyun, ilerleyen yıllarda tarımda kullanılacak kısmına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için gerçekleştirilen toplantıda KKTC Seracılar Birliği ile Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği başkan ve üyeleriyle toplantı yaptı.

Bakanlık açıklamasına göre ziyaretinde Çavuşoğlu’na Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ve bağımsız Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek eşlik etti.

Çavuşoğlu, seracılara yönelik konuşmasında, Mesarya bölgesine verilecek suyun bir kısmının Maraş’a ulaştırılacağını belirterek, su geldikten sonra yapılacak üretimin planlanması için üreticilerin de kooperatifleşmesi gerekliliğine dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU: “MESARYA’YA VERİLEN SUYUN BİR KISMI MARAŞ’A ULAŞTIRILACAK”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan suyun Mesarya bölgesine kadar geldikten sonra Maraş bölgesine ulaşmamasının mümkün olmadığını vurguladığı konuşmasında, sulu ziraat alanında iyi bir yol almış olan Maraş’a suyun ulaştırılmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, “Bizim hedefimiz Mesarya’ya gelecek suyun bir kısmını buraya taşıyabilmektir” dedi.

Geçmişte başlattıkları birçok projenin ileri götürülmediğini söyleyen Çavuşoğlu, göreve geldikten sonra bu projelerin sonuçlandırılması ve hayata geçirilmesi amacıyla çalışma başlattıklarını kaydetti.

“TOPRAK YAPISININ TESPİTİ VE RAPORLANMASI ÇALIŞMASINDA ÇOK YOL ALDIK”

Bunlardan birinin ülkedeki toprak yapısının tespiti ve bilimsel olarak raporlanması noktasında yapılan çalışma olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu çalışmada çok yol aldıklarını ve çok yakın zamanda da bunu yayımlayabilecek duruma gelebilmek için gayret ettiklerini belirtti.

“TOPRAĞA UYGUN BİTKİ”

Bunun yanında ülkeye uygun bitki yapılarının oluşturulması konusunda da Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün çok ciddi bir çalışması olduğunu anlatan Çavuşoğlu, “Ülkede eğer tarım yapacaksak önce topraklarımızı korumamamız, sonra da topraklarımıza uygun bitkileri tespit etmemiz ve teşviksiz üretim yapabileceğimiz verimli türlere geçmeyi hedeflememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SERA ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFLEŞMEYE GİTMELİ”

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyun Maraş bölgesine bir şekilde verileceğini vurguladığı konuşmasında, ancak öncesinde yapılması gereken hazırlıkların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede üretilecek ürünlerin kim tarafından ne kadar üretileceğinin belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bu planlamaların yapılmaması ve isteyenin istediğini ektiği bir ortamda suyun verilmesi halinde seracılığın gelişmek yerine daha kötüye gideceğini söyledi.

Çavuşoğlu, suyun bölgeye getirilmesi ve Hal Yasası’nın hazırlanması konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade ederek, sera üretimiyle uğraşan üreticilerin de bir kooperatif çatısı altında toplanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Hem ürünlerin daha rekabet edebilir olması noktasında, hem de hangi üreticinin ne üreteceği konusunda planlamanın yapılması için kooperatifçiliğin şart olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, su gelinceye kadar üreticilerin de bu çalışmaları gerçekleştirmesini istedi.

DİNÇYÜREK: ÜRETİMİN MALİYETİ ÖNEMLİ

Mağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de konuşmasında, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı döneminde su konusunda yapılan temasları anlattı.

Dinçyürek, önceki durumun tarım suyunun Maraş’a verilmemesi yönünde olduğunu ifade ederek, Aralık 2014’te Türkiye’de gerçekleştirdikleri temaslar neticesinde Maraş’ın da su verilecek bölgeler arasına girmesi yönünde görüş birliğine varıldığını kaydetti.

Ada genelinde seracılığın yüzde yetmişinin gerçekleştirildiği bölge için önemli olanın, buradaki suyun maliyetinin ne olacağı, bu maliyetlerle üretimin nasıl yapılacağı ve üretilen ürünlerin pazarlama noktasında nasıl bir organizasyon yapılacağı olduğunu söyledi.

ARTER: “ÜLKE TARIMININ BÜYÜK BİR KISMI MARAŞ BÖLGESİNDE”

Toplantıda konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise, ülke tarımının büyük bir kısmının bölgede yapılması, toprak yapısının verimli olması ve işin ehli üreticilerin bölgede bulunması gibi faktörlerle önem arz eden Maraş bölgesine Türkiye’den gelecek tarımsal amaçlı suyun daha sonra düşünüleceği noktasında bir algı oluştuğuna dikkat çekti.

Bölgenin tarımsal açıdan geleceğinin ne olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunmak için bu toplantının gerçekleştirildiğini belirten Arter, bu koordinasyonu sağlamanın yerel yönetimlerin görevi olduğunu ifade etti.