AKDENİZ: “ÇAMLIBEL BUCAĞININ EKO TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK.. GAVCAR MANTARINA MARKA TESCİLİ YAPTIRDIK”

Çamlıbel’de 15 Mart Pazar günü “Çamlıbel Bucağı Gavcar Mantarı 1. Eko Günü” etkinliği düzenleniyor.

Çamlıbel Bucağını Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği (ÇAMSEV) tarafından organize edilen ve bölgenin tanıtımı ve eko-turizm altyapısını oluşturma amacını taşıyan eko güne, Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı ile bazı sponsörler de destek veriyor.

Çamlıbel’de saat 10.00’da başlayacak Gavcar Mantarı 1. Eko Günü etkinlikleri çerçevesinde halk dansları ve dans gösterileri, müzik dinletileri ve SOS Grubu’nun konseri yer alacak.

GAVCAR MANTARINA MARKA TESCİLİ

ÇAMSEV Başkanı Adıgüzel Akdeniz, eko günle ilgili açıklamasında, gavcar mantarına marka tescili yaptırdıklarını ve 15 köyün bulunduğu Çamlıbel bucağında eko turizm potansiyelinin yüksek olduğunu kaydetti.

Akdeniz, bölgenin tanıtımı, eko-turizm altyapısının oluşturulması, doğal ve kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla ev ürünleri ve el sanatları alanında becerilerini ortaya koymak isteyenlere etkinlikte ücretsiz yer vereceklerini belirtti.

Bölgedeki bitkisel çeşitliliğin oldukça fazla olduğunu ve Su Temin Projesi tamamlanınca bunun daha da artacağını ifade eden Adıgüzel Akdeniz, Çamlıbel’in, Akdeniz ve Tepebaşı köyleriyle birlikte 27 bin dönüm ormanlık araziye sahip olduğunu, uzun süreli sürdürülebilir koruma desteği sağlanarak bölgenin bir “saklı cennet” olacağını basın aracılığıyla paylaşmak ve gelecek nesillere taşımak istediklerini anlattı.

Akdeniz, bölgede agro turizm de yapılabileceğini çünkü ülkede açık alanda üretilen sebzenin yüzde 63’ünün burada yetiştiğini bildirdi.

ÇAMSEV Başkanı Adıgüzel Akdeniz, “Tüm bu zenginliklerimize artı değer katmak için herkesi 15 Mart Pazar günü Çamlıbel’e bekliyoruz” dedi.

GAVCAR MANTARI

Çamlıbel Bucağı Gavcar Mantarı 1. Eko Günü için hazırlanan broşürde yer alan bilgilere göre, gavcar mantarı Kıbrıs’ta bol bulunan, boyu iki metreyi bulan sarı renkli çiçekler açan otsu şifalı, besin değeri yüksek ve güç verici bir bitki olarak biliniyor.