ÇALIŞTAY’IN SONUÇ RAPORU DÜZENLENEN BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLANDI

RAPORDA, “ULUSLARARASI KATILIMLI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞTAYI”NIN KURUMLARIN ULUSLARARASI İLİŞKİLERİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLADIĞI BELİRTİLDİ

 Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü ile Türkiye Cumhuriyeti (TC) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle düzenlenen ve 3 gün süren “Uluslararası Katılımlı İklim Değişikliği İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı” bugün tamamlandı.

Çalıştayın sonuç raporu Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

TC Meteoroloji Genel Müdürlüğü Klimatoloji Şube Müdürü Alper Akçakaya, raporla ilgili kısa açıklama yaptı.

Basın toplantısında TC Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Yıldırım ile KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Dr. Fehmi Oktay da hazır bulundu.

Raporda, “Uluslararası Katılımlı İklim Değişikliği İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı”nın kurumların uluslararası ilişkilerine önemli katkı sağladığı belirtildi.

Raporda katılımcıların bilgi birikimine katkı sağlamak ve iklim değişikliği hakkında farkındalığı artırmak için düzenlenen Çalıştay’ın amacına ulaştığı ifade edildi.

Raporun paylaşılmasının ardından katılımcılara sertifika verildi.

AKDENİZ HAVZASI’NDAKİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PROJEKSİYONLARI DEĞERLENDİRİLDİ

Uzmanlar Çalıştay’da, iklim sistemini ve Akdeniz Havzası’nda iklim değişikliği projeksiyonlarını değerlendirildi.

“Uluslararası Katılımlı İklim Değişikliği İzleme ve Değerlendirme Çalıştayı”nda Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgeler arasında olması ele alındı, iklim değişikliğine uyum sağlama ve oluşacak zararları azaltma çalışmalarına yönelik sunum yapıldı.

İKLİMLE İLGİLİ BİRÇOK ÇALIŞMA TANITILDI

Çalıştay’da, katılımcı ülkelerin meteorolojik altyapısı ve iklim çalışmaları konusunda bilgi sunuldu.

“İklim İzleme Araçları ve Değerlendirme Yöntemleri”, “Bölgesel İklim Modelleri”,  “İklim İndisleri”, “Klimatolojide CBS Kullanımı”, “Uzaktan Eğitim”, “İklim Tahmin Forumları”, “Orman Yangınları Erken Uyarı İndisi”, “TC Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İşlettiği Doğu Akdeniz İklim Merkezi’nin Çalışmaları” gibi iklimle ilgili birçok çalışma da Çalıştay’da tanıtıldı.

BİRÇOK ÜLKEDEN KATILIMCI VARDI

25 ile 27 Eylül tarihleri arasında Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen Çalıştay, Almanya, Rusya Federasyonu, Bosna Hersek, Filistin, Makedonya, Türkiye ve KKTC meteoroloji servislerinden yaklaşık 40 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

KATILIMCILAR BİLİM İNSANLARIYLA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU

KKTC’nin çeşitli kuruluşlarından, özellikle ilgili kamu sektörlerinden de Çalıştay’a katılım oldu.

Katılımcılar, iklim değişikliği konusunda çalışma yapan insanlarıyla görüş alışverişinde bulundu.

Çalıştay, benzer çalışma ve işbirliklerine vesile olma temennisiyle sonlandırıldı.