Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çalışma ve Muhaceret Affı” bilgilendirme toplantıları dün gece Güzelyurt’ta devam etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KKTC’de kayıt dışı duruma düşmüş kişiler için çıkarılan “Çalışma ve Muhaceret Affı”yla ilgili bilgilendirme toplantılarının ilki Gazimağusa’da yapılmıştı. Bilgilendirme toplantıları bu akşam 19.00’da İskele’de, yarın Lefkoşa’da ve Cuma günü Girne’de düzenlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bürokratlarının yanısıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner’in de hazır bulunduğu bilgilendirme toplantılarında, vatandaşlar, çalışma ve muhaceret affıyla ilgili sorularına yetkililerden yanıt alma imkanı yakaladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, konuşmasında, “Çalışma ve Muhaceret Affı”nın kimleri kapsadığı, ne kadar süre geçerli olduğu, aftan nasıl yararlanılacağı ve affın çalışma yaşamına kazandıracakları hakkında bilgi verdi.

Saner, çıkarılan affın, 2005 yılından bugüne çıkarılan 7. af olduğunu belirterek bu afların 4 tanesinin yasa, 3 tanesinin ise kanun hükmünde kararname olduğunun altını çizdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, bu afların çıkmasındaki esas etkenin, ülke içinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı  çalışanların  sosyal  güvenlik yatırımlarını gerçekleştiremeyen işverenlerin  gerekli sosyal yatırımları yapamaması ve çalışma izinlerinin çıkarılmaması nedeniyle ülkeden ihraçlarının gündeme gelmesi olduğunu söyledi.

Saner, affın, KKTC’de çalışma izinsiz ve iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup vize cezası oluşan yabancı uyruklular; yurtdışına vize cezalı çıkış yapan yabancı uyruklular ve kayıt dışı çalışırken yakalanıp ihraç edilen yabancı uyruklular ile KKTC’de ziyaretçi izinsiz ve ikamet izinsiz şekilde kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan yabancı uyrukluları kapsadığını anlattı.

Ersan Saner, KKTC’de, çalışma veya iş kurma izinsiz şekilde kayıt dışı olarak bulunup vize cezası oluşan yabancı uyrukluların, aftan yararlanmak istemeleri halinde, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne 1 Asgari Ücret ödemeleri halinde aftan yararlanabileceğini ifade etti.

KKTC’de kayıt dışı durumda bulunup, vize cezası oluşan ve yurtdışına vize cezalı çıkış yapanların, ülkeye giriş yaparak, Polis Muhacerete 1 asgari ücret tutarında ceza ödemesi halinde kendilerine KKTC’ye girişte 45 günlük ziyaretçi izni verileceğini anlatan Saner, kayıt dışı çalıştığı gerekçesiyle KKTC’den sınır dışı edilenlerin ise yurtdışında kendilerine en yakın KKTC Dış Temsilcileri’ne başvuru yaparak, aftan yararlanabileceği bilgisini verdi.

3 ayda İçişleri Bakanlığı ile koordineli bir çalışma sonucunda affın tamamen insani yaklaşımlarla hazırlandığını anlatan Saner, konuyla ilgili birçok olumlu geri bildirim aldıklarını vurguladı.

Bakan Saner, 14 günlük sürede aftan yararlanmak için 770 müracaat yapıldığını ve bu sayının artacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Affın 15 Ağustos tarihinden itibaren 90 gün geçerli olduğunu anımsatan Saner, kayıt dışı işçi çalıştıran işverene uygulanan cezanın değiştirilerek işçi sayısına göre orantılandırılarak kademelendirildiğine işaret etti.