İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, çalışanları grevde olan TAŞEL’le ilgili yazılı açıklama yaptı ve sorunun çözümlenmesini sağlamak amacıyla ilk günden beridir sürdürdüğü çalışmalara önümüzdeki günlerde de devam edeceğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasında,  Taşel  grevi ile ilgili mevcut durum ve Bakanlığın bu konuya ilişkin çalışmaları sıralandı. Açıklamada şunlar aktarıldı:

“1.Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi Ltd.(TASEL), devletin %33 hisse sahibi olduğu bir kamu iştirakidir. Fasıl 113 Şirketler Yasası altında kurulmuş bir şirket olup, hisselerinin geri kalanı özel sektöre aittir.

2.Devlet bu hisselerin gereği olarak, Şirketin  Yönetim Kurulu’nda Tarım , Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı tarafından atanan  1(bir)  üye ile temsil edilmektedir.

3.Şirkette  çalışma koşulları ile çalışanların hak ve menfaatlerine ilişkin hususlar, 2004 yılından bu yana yetkili sendika ile işveren arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmelerine uygun olarak düzenlenmektedir. Şu an yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesi, işveren ile yetkili sendika olan Emek-İş arasında imzalanmış olup, 1 Ocak 2015 tarihinden 31 Aralık 2016 tarihine kadar olan süreyi kapsamaktadır.

4. Haziran sonu itibarıyla oluşan ve Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından hesaplanıp ilan edilen  %3.18 oranındaki hayat pahalılığı, temmuz sonu itibarıyla yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesine uygun olarak tüm çalışanların maaşlarına yansıtılmıştır.

5. Bilindiği üzere, Devletin kamu çalışanlarına yönelik olarak hayat pahalılığını yansıtma şekli bu yıl değiştirilmiş olup, tüm çalışanlara  %3.18  oranında artış vermek yerine, 2011 sonrası işe girenlere daha çok, 2011 öncesi işe girenlere daha az artış yapılacak şekilde bir düzenleme yapılmıştır.Yetkili Sendika, Taşel Şirketinin de , Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası (47/2010 Sayılı Yasa) kapsamında olduğunu belirterek, devletin kamu çalışanlarına hesaplayıp vermiş olduğu miktardaki artışın, Taşel çalışanlarına da aynen verilmesi gerektiğini iddia etmiştir. Bu noktada iş uyuşmazlığı ortaya çıkmış ve sorunun çözümlenememesi  üzerine, sendika tarafından grev kararı alınmıştır. Önce uyarı mahiyetinde başlatılan grev, 24 Ağustos tarihinden itibaren süresiz greve dönüştürülmüştür. Alınan grev kararı, 42/1996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası kurallarına uygun olarak sürdürülmekte olup, grevle ilgili prosedürlerde şu ana kadar 42/1996 sayılı Yasaya aykırı herhangi bir durum saptanmamıştır.

6. Bakanlığımız krizin çıktığı ilk günden itibaren, Sendikalar Mukayyitliğimiz vasıtasıyla konuya müdahil olmuş ve sorunun çözümlenip çalışma barışının yeniden tesis edilmesi için temaslarını aralıksız sürdürmüştür. 24 ağustos tarihinde taraflar bir araya getirilmiş, her iki tarafın talep ve değerlendirmeleri alınmış ve konu üzerinde derinlemesine çalışılmıştır. Takip eden günlerde taraflarla ayrı ayrı olarak temas ve görüşmeler sürdürülmüş olup, bu çalışmalara halen devam edilmektedir. Bakanlığımız bütün diğer grevlerde olduğu gibi 42/1996 sayılı Yasanın belirttiği çerçevede çalışmalarını sürdürmektedir. Olayın özel niteliği gözönüne alınarak, ilgili diğer bakanlıklar (Tarım ,Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı), ile de gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır.Sorunun ortaya çıkışı bir ücret uyuşmazlığı şeklinde olsa da, bunun ötesinde Taşel Şirketinin hukuki konumuna ve Şirketin 47/2010 sayılı Yasa ile olan ilişkisine dair tartışmalar da gündeme gelmiştir.

7. Bakanlığımız sorunun çözümlenmesini sağlamak amacıyla ilk günden beridir sürdürdüğü çalışmalara önümüzdeki günlerde de devam edecektir.”