“BÜYÜMESİNİ DEĞİL, ERİMESİNİ İZLİYORUZ”

Suna ERDEN

Pakistanlı aile, gelişim bozukluğu olan 1 yaşındaki kızlarını, KKTC’de tedavi ettiremediklerini ve Türkiye’ye sevk edilmesini talep ettiklerini söyledi

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yabancı uyruklu kişiler, çalışma izinleri ve sigorta yatırımları olması halinde devlet hastanelerinde sağlık hizmeti alabiliyor.

KKTC’de tedavisi yapılamayan ve Türkiye’ye sevk edilmesi gereken vakalarda ise vatandaş olanlar Sağlık Kurulu tarafından sevk ediliyor ve yurt dışı sağlık masraflarının büyük bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Ancak vatandaş olmayanlar ise Sağlık Kurulu tarafından sevk edilemiyor. Maddi durumu iyi olanlar kendi imkânları ile yurt dışında tedavisini kendi imkânları ile yaptırabilirken, maddi durumu olmayanlar ise çaresizlik içinde bekliyor. İşte bu çaresizliği yaşayan Pakistanlı Khalel ailesi gelişim bozukluğu ve kemik hastalığı olan 1 yaşındaki kızlarının gün geçtikçe eridiğini izliyor fakat maddi durumları kötü olduğu için hiçbir şey yapamıyor.

Khalel ailesi, daha anne karnındayken gelişim bozukluğu teşhisi konan kızları İkra Khalel’in sağlığı için burada birçok kez devlet hastanelerine gitmelerine rağmen bir sonuca varamadı. Star Kıbrıs’a konuşan çaresiz baba Muhammed Khalel, kızı dünyaya gelir gelmez hastane kapılarında sabahladıklarını, defalarca doktorlara götürdüklerini fakat bir sonuç elde edemediklerini ifade ederek, “Kızımın büyüdüğünü değil, eridiğini izliyorum” dedi.

Tek çarelerinin Türkiye’deki hastaneler olduğunu, doktorların da bunu tavsiye ettiğini kaydeden Khalel, “KKTC devletinden bizi Türkiye’ye sevk etmelerini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

ERİDİĞİNİ İZLİYORLAR

Kuzey Kıbrıs’a 10 yıl önce yerleşen Khalel ailesi, daha anne karnındayken gelişim bozukluğu teşhisi konan kızları İkra Khalel’in gelip büyümesini değil yavaş yavaş erimesini izliyor.1 yaşında olmasına rağmen 40 santim boyunda kalan, ayaklarını, bir elini ve boynunu oynatamayan İkra, ayrıca ses dahi çıkaramıyor.

İkra boynunu oynatamadığı için sadece gözleri ile etrafa bakabiliyor. İlk bakışta oyuncak bebeği andıran İkra’nın tedavisi için bir yıldır hastanelere koşan ancak bir sonuç elde edemeyen ailesi, Türkiye’ye sevk edilmelerini istedi. Fakat vatandaş olmadıkları için kurul tarafından sevki çıkmayan İkra’nın ailesinin maddi imkânları ise tek başlarına, kızlarını tedaviye götürecek yeterlikte değil.

ÇOK GEÇ KALMIŞTIK

Yıllar önce Kuzey Kıbrıs’a yerleştiklerini kaydeden Muhammed Khalel, kendisinin 24, eşinin 22 yaşında olduğunu, ilk çocukları olan İkra’nın anne karnında 6 aylıkken hasta olduğunu öğrendiklerini ifade ederek şunları söyledi: “İlk çocuğumuz olduğu için tecrübeli değildik. Eşim hamileyken doktora çok geçtik. Daha anne karnındayken gelişim bozukluğu olduğunu öğrendik. Ancak hamileliğin altıncı ayı olduğu için kürtaj yaptırmadık.”

ÖZEL HASTANE ÇOK PARA İSTEDİ

“Şimdi 1 yaşında olan kızım ses çıkaramıyor, boynunu oynatamıyor ve kemikleri gelişmediği için hiçbir şekilde hareket edemiyor. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde dört ayrı çocuk doktoruna götürdüm, defalarca kan tahlili yaptırdım ancak bir sonuç alamadım. Çocuğuma bir tedavi uygulanamadı. Burada özel bir hastaneye de götürdüm. Maddi gücümün üstünde masraf yaptım ancak oradan da bir sonuç alamadım. Özel hastane, yakından gözlemlemek için kızımı bir ay yatıracaklarını, bakım yapacaklarını ancak bu işlem için 25 bin TL ödemem gerektiğini söylediler. Bu parayı ödeyecek güçte olmadığım için hastaneye yatırtamadım. Bir yılda belki yüzlerce kez devlet hastanelerine gittim fakat kızımı kimse iyileştiremedi.”

KKTC DEVLETİNDEN YARDIM İSTEDİ

“Doktorlar bana, ‘kızımı Türkiye’ye götürmemi ve orada tedavi olabileceğini’ söylediler. Ben de hastane tarafından sevk edilmesini istedim. Bana vatandaş olmadığımız için sevk çıkarılamayacağını ifade ettiler. Kendi imkânlarım ile kızımı tedaviye götürebileceğimi söylediler. Ya da Pakistan’a git dediler. Eşim ve ben 1 yaşına gelmesine rağmen oyuncak bebek boyunda kalan, hareket edemeyen kızımınız görünce kahroluyoruz. KKTC devletinden bizi Türkiye’ye sevk etmelerini talep ediyoruz. Küçük kızımın hayat dönmesi ve diğer çocuklar gibi sağlıklı olması için bunu talep ediyorum.” 

Kaynak: Star Kıbrıs