Haluk DOĞANDOR(Haberal Kıbrıslı)

Bu Sınav İptal Edilmeli!

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Motosiklet Sürücü Eğitici Sınav Komisyonu’nun düzenlediği eğitmenlere yönelik sınavda önceki gün hile yapıldığı tasdik memuru tarafından resmen tescil edildi.

Hile tasdik edildi

Tasdik memuru Ziya Emir, Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin daveti ile  dün öğlen saatlerinde geldiği Lefkoşa Atatürk Stadyumu Park alanında bulunan (Düz sürme ve denge platformu) denge tahtasında ölçüm yaparak eninin 31,5 ile 32 santim arasında olduğunu resmen tescil etti. Oysa KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri sınava girecek eğitmenlere dağıttığı, “Motorlu Bisiklet ve Motosiklet Direksiyon Sınav Yeri krokisi”nde düz sürme ve denge platformunun eninin 20 santim olduğunu belirtmişti.



20 santim değiştirildi ve 31,5 santim yapıldı

Bu kural 27 Ocak 2015 tarihinde yapılan motosiklet sürücü eğitici sınav sırasında ihlal edildi. Eğitmen adayları komisyonun belirlediği kurallar içerisinde tespit edilen 20 santim enindeki platformdan değil de 31,5 santim genişliğindeki platformdan geçti. Sınav Komisyonu sınavın 20 santim üzerinden yapıldığını bildiğinden büyük bir ihtimal sınav komisyonu da aldatıldı. Böylelikle kurallara uyulmadan kural dışı ölçülerle sınav yapıldığı ortaya çıktı.






KKTC sürüş müfettişlerinin sınavdan bile haberi olmadı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan Motosiklet Sürücü Eğitici Sınav Komisyonunun 27 Ocak 2015 tarihinde Lefkoşa Atatürk Stadyumu park alanında gerçekleştirdiği sınava neden KKTC sınav müfettişlerini davet etmediği merak konusu oldu. Zira o gün gerçekleştirilen sınavda sadece Türkiye’den gelen iki sürücü müfettişi yer aldı. Ülkemizde görev yapan sürüş kursu müfettişlerinin sınavdan haberleri dahi olmadığı öğrenildi.




Konu yargıya taşınacak

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin ortaya çıkardığı bu gerçek sonucunda ve resmi tasdik memuru ile de tescil edilen bu yanıltma ile sınavdan geçen adayların gerçekte sınavı kazanıp kazanamadıkları veya denge tahtasının kural ölçülerine göre yapılarak tekrar sınava girip girmeyecekleri Bakanlığın inisiyatifine kaldı. Ancak motor sürücü dernek ve birlikleri bu konunun yargıya götürülmesinde ısrarcı davranacakları belirtildi.
Kıbrıs Motor Süvarileri Derneği Sosyal İşler bölümü sorumlusu Erol Mursaloğlu da, tasdik memurunun çalışmalarını, denge tahtasının ölçümlerini yerinde görerek, gazetemize şu açıklamayı yaptı;
Bu denge platformunun esas 20 santim olması gerekirken 31,5 santime çıkarılması büyük bir hata zira burada sınava sokulan normal motor ehliyeti alacak kursiyerler değil, motor sürücü eğitmenleri olmasıdır. Bu denge tahtası motor sürmeyi yeni öğrenen ve sınava sokulan adaylar içindir. Burada tasdik memurunun çalışmalarını da yerinde izledik ve sınava hile yapıldığına şahit olduk. Bu yanlış çok bir hareket.