Lefkoşa, 1 Ekim 14 : Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, mevcut parlamentonun iflas ettiğini ve yeni süreçte geçen dönemden farklı bir şey yapmayacağını savunarak, mevcut parlamentoyu istifaya çağırdı.

İzcan yazılı açıklamasında, Anayasa referandumu sonucunda bu parlamentoya düşen görevin istifa ederek, halkın iradesine saygı göstermek olduğunu belirtti.

Meclis’teki partilerin bunu yapmadıkları gibi “Meclis’i işgal ederek” vatandaşın verdiği mesajı görmezden geldiğini iddia eden İzcan, “Aslında hem hükümet hem de Meclis iflas etmiş, işlevini kaybetmiştir. Yeni dönem de geçen dönemin tekrarı olacaktır” görüşünü öne sürdü. 

Ülkedeki yapının bir an önce değiştirilmesinin şart olduğunu ifade eden İzcan, sadece eğitim, sağlık sisteminin değil, ekonomik, siyasal ve sosyal yapının da tamamen çöktüğünü öne sürdü.

Meclis’in ve hükümetin görevinin vatandaşın yaşamını kolaylaştıracak yasaları hayata geçirmek olduğunu vurgulayan İzcan, hükümeti Türkiye’den gelecek su konusunda da eleştirdi.

Hükümetin alelacele hazırlanan bir yasayı Bakanlar Kurulu’nda onaylayıp Meclis’ten geçirip suyun yönetimi, boruların geçeceği güzergah ve Geçitköy Barajı’nın mülkiyetini Türkiye Devlet Su İşlerine devrettiğini vatandaştan gizlediğini iddia eden İzcan, suyun idaresinde özerk bir yapının oluşturulmasının şart olduğunu savundu.

İzcan, özel ve devlet tekeline karşı olduklarını belirterek, suyun idaresinin, oluşturulacak özerk bir yapıyla idare edilmesi ve bağımsız yargı tarafından denetlenmesi gerektiğini de kaydetti.

(EMR/HÖ)