Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmelerde ve çözüm sürecinde Kıbrıslı Türklerin seyirci pozisyonuna mahkum edildiğini ileri sürerek, çözüm için Kıbrıslı Türklerin özne olmasının şart olduğunu belirtti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve CTP BG-DP UG hükümetinin Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesini Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne teslim ettiğini ve  Ankara’nın belirlediği politikalar doğrultusunda hareket ettiklerini iddia etti.

Ankara ve yabancı devletler ile çok uluslu şirketlerin Kıbrıs ve İsrail doğal gazının Avrupa’ya nakli yönünde projeler hazırladığını belirten İzzet İzcan, bu olgunun Kıbrıs sorununun geleceği konusunda belirleyici olacağını belirtti.

Bazı kesimlerin “oldu bitti” havası içerisine girmesinin yanlış olduğunu belirten İzcan, “Dış güçlerin önceliği kendi çıkarlarıdır. Kıbrıs sorunu çözülmese bile enerji kaynaklarıyla ilgili projelerini ileri götürebilirler. O nedenle barış isteyen kesimler biran önce biraraya gelmeli ve Kıbrıslı Türklerin bu süreçte özne olması ve sürecin kapsamlı çözüme ulaşması için tüm güçleri ile çalışmalıdırlar. Aksi takdirde çözüm için önemli bir fırsat heba edilecektir” dedi.

İzcan, güven arttırıcı önlemlerin kapsamlı çözüm süreci ile paralel bir şekilde biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.