Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Güney Kıbrıs’taki Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Özker Özgür’ün 10. ölüm yıldönümü anısına ortak etkinlik düzenledi.

BKP’den verilen bilgiye göre, etkinlik dün akşam Lefkoşa KTÖS Lokali’nde düzenlendi. Etkinlikte, iki toplumlu koro sahne aldı, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Merkez Komitesi Polit Büro Üyesi Stefanos Stefanu konuşma yaptı.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı konuşmada, Özker Özgür’ü saygı ve sevgi ile anarken, siyasi duruşunun öne çıkarılması gerektiğine inandığını, Özker Özgür’ü “Özker Özgür” yapanın; en zor şartlarda dahi ödün vermediği siyasi ve ideolojik duruşu olduğunu söyledi.

İzcan, kendilerinin de bundan ödün vermeyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Özker Hoca, emperyalizm ve onun işbirlikçilerinden uzak durmayı öğütlüyordu. Ben değil biz olmayı, tüm insanların insan haklarına saygılı olmamız gerektiğini söylüyordu. Vefalı olmayı, yoldaşlarımızı unutmamamız gerektiğini işaret ediyordu. Milliyetçiliğe ve fanatizme karşı işçi sınıfının birliğini, sosyalist öğretiyi öne çıkarıyordu. O düşmanın baskıları karşısında eğilmeyen sıkı bir marksisti ve bunu hiç saklamadı. İki yüzlülük yapmadı. Davul bende tokmak başkasında olur demedi. Ölümünün ardından 10 yıl geçti, yurdumuz hala bölünmüş, insanlarımız acı çekmeye devam ediyor. Birleşik Kıbrıs Partisi eğilmeden, bükülmeden Özker Özgür’ün bıraktığı noktadan mücadelesini sürdürüyor. Ve hocanın o meşhur sözünü hiç unutmadan ‘Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.’ diyerek.”

AKEL MK Polit Büro Üyesi Stefanos Stefanu ise konuşmasında, Özker Özgür’ün AKEL’cilerin bilinçlerinde, yüreklerinde heyecan yaratan ve yokluğu sürekli olarak hissedilen önemli bir şahsiyet olduğunu belirterek, “O, on yıllarca kendisiyle birlikte olmaktan onur duyduğumuz yoldaş ve Hoca, cesur bir Kıbrıslı yurtsever, Kıbrıs Sol’unun mütevazı bir lideri, bilinçli bir enternasyonalist ve antiemperyalistti. Vatanımız ve halkımız için, dünyanın ve insanlığın sosyalist geleceği için çabaları ve mücadeleleri, rüyaları ve vizyonları paylaştığımız yoldaşımızdı” dedi.

Stefanu, Özker Özgür gibi yurtseverlerin insanların umudunu canlı tuttuğunu, iki toplum arasındaki köprüleri ayakta tuttuğunu söyledi.