BIÇAK GÖREV SÜRESİNCE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÇALIŞMALARI VE GELİNEN AŞAMAYI ANLATTI

Yüksek Öğretim Dış İlişkiler Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Eski Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, 4 yıllık görev süresi boyunca gerçekleştirilen çalışmaları ve gelinen aşamayı anlattı.

Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’nde (KTMMOB) basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Bıçak, görev süresi boyunca YÖDAK’a saygınlık kazandırıldığını kaydetti.

Hasan Ali Bıçak, YÖDAK’ın kaynaklarını daha ileriye götürememelerine rağmen, YÖDAK’ın  üniversiteler, YÖK, siyasi erk ve uluslararası camia tarafından kabul edildiğini ifade etti.

YÖDAK’ın uluslararası kalite güvence kuruluşlarının etkin ve saygın bir üyesi olduğunu belirten Bıçak, YÖDAK’ın  bugün muadili ne kadar uluslararası kalite güvence ajansı varsa hepsinin üyesi olduğunu kaydetti.

Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Kalite Güvence Ajansları Birliği’nin (CEENQA) 7 kişilik Yönetim Kurulu üyesinden birisi olduğunu da dile getiren Bıçak, bu görevinin halen devam ettiğini söyledi.

KKTC üniversitelerine gerek Türkiye ve gerekse 3. ülkelerden öğrenci akışının  yaşamsal bir önem taşıdığını, yükseköğretim kurumlarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalarının son derece önemli olduğunu söyleyen Bıçak, bunun için de rekabet güçlerinin artırılması, kaliteli eğitim verdiklerinin saygın uluslararası akreditasyon kurumları tarafından belgelendirilmesi bu süreçlere girerek eğitim kalitelerini ileriye götürmeleri gerektiğini vurguladı. Bıçak, söz konusu 4 yıllık sürede KKTC’ye getirtilmeyen kalite güvence ajansı olmadığını da belirtti.

4 yıl içinde akreditasyon, kalite güvence ile ilgili önemli adımlar atıldığını da kaydeden Bıçak, YÖDAK’ın davetleri ve üniversitelerin ilgisi ile kalite güvence, akreditasyon konularında farkındalık yaratıldığını söyledi.

BOLOGNA SÜRECİ

KKTC’nin siyasi nedenlerden dolayı Bologna süreci dışında olduğunu hatırlatan Bıçak, “Resmi toplantılara katılmamamıza karşın YÖDAK bünyesinde her üniversitenin bir temsilcisinin katıldığı Bologna Takımı oluşturulmuş ve Üniversite bünyelerinde oluşturulan eşgüdüm komiteleri aracılığı ile çalışmaların Üniversitelerimizle paylaşılması gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede diploma eki, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS), Avrupa Yükseköğretim Kalite Standartları ve Rehberi, Ulusal Yeterlilik Çerçevesi konularında önemli çalışmalar gerçekleştirilerek paylaşılmıştır” dedi.

Bıçak, Bologna sürecine yön veren, 3 önemli kuruluşun Başkanlarının KKTC’ye gelerek seminerler verdiğini de anlattı.

DOKTORA YAYIN ŞARTI VE AKADEMİK YÜKSELTİLME

Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, YÖDAK’ın üniversitelerle anlaşarak “yayın şartı”nı yürürlüğe koymasının  doktora derecelerinin yurt dışında da tanınmasına büyük katkı koyduğunu ifade etti.

Bıçak, üniversite öğrencilerinin akademik, sosyal ve ekonomik konularla ilgili görüşlerini anket çalışmalarıyla elde etmek ve bu bilgiler doğrultusunda politikalar üretmek, kaliteli eğitim ve öğretim vermek amacıyla YÖDAK’ın bugüne kadar toplam 6 anket çalışması yaptığını da dile getirdi.

YÖDAK’ın günlük çalışmalarıyla ilgili bilgiler de aktaran Bıçak, görev süresi boyunca yurt dışında üniversite denetimleri gerçekleştirdiğini de anlattı.

Akreditasyon, kalite güvence konularıyla ilgili bilgi ve birikimlerimi YÖDAK’ta çok daha ileriye götürme fırsatı bulduğunu ifade eden Bıçak, bazı üniversite denetim ve değerlendirmelerinde “gözlemci üye” olarak bulunduğunu söyledi.

Bıçak, önümüzdeki dönemde yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:
“Yüksek Öğretim için bir Devlet Politikası’nın ve buna dayalı bir Hükümet Programının oluşturulması; Ulusal Yeterlilik Çerçevesi gerçekleştirilmesi; üniversitelerin yeni programlarına, öğretime başlama izni alırlarken söz konusu programların iki yıl içerisinde yerinde denetlenmesinin yasal yol olması; YÖDAK’ın kendi Kalite Güvence sistemini geliştirmesi”.
Bıçak, görev süresi boyunca kendisine yardımcı olan herkese teşekkür de etti.