Başkanlık sistemine destek yok

Son günlerde sıkça seslendirilir olan Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi talebi Target’in yaptığı kamuoyu araştırmasında sorulan sorular arasında yer aldı

Target Araştırma Şirketi’nin gerçekleştirdiği ankette, katılımcılara Türkiye’de uygulanan partili cumhurbaşkanı sistemi de soruldu. Ankete katılan vatandaşların ciddi bir kesimi başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanı sistemini benimsememiş gibi duruyor.

Partili cumhurbaşkanlığına yüzde 62 karşıtlık var

Türkiye’de uygulanmaya başlanan Partili Cumhurbaşkanı Sisteminin KKTC’de de uygulanmasının isteyen yüzde 35’lik kesimin varlığı yanında ankete katılanların yüzde 62’si ise bu uygulamaya karşı olduğunu belirtti.

Erkekler daha fazla destekliyor

Türkiye’de uygulanmaya başlanan bu sistem, ankete katılan erkek seçmenlerin yüzde 39,8’i tarafından benimsenirken kadın seçmenler tarafından ancak yüzde 27,4’ü oranında desteklendiği görüldü. Her iki cinsiyetten ankete katılanlar Partili Cumhurbaşkanı Sistemine destek vermiyor.

Başkanlığa da destek yok

KKTC’de şu an uygulanmakta olan Parlamenter Sisteme alternatif olarak zaman zaman gündeme gelen Başkanlık Sistemi ankette sorgulanan diğer bir konu oldu. Ankete katılanların yüzde 20’si KKTC’de Başkanlık Sistemine geçilmesini desteklerken yüzde 76’lık bir kesim de buna karşı olduğunu belirtti.

Kadınlar daha az destekliyor

Kadınların Başkanlık Sistemine bakışı ile Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine bakışı arasında paralellik olduğu görüldü. Kadınların erkeklere göre daha az desteklediği Başkanlık Sistemine kadınların yüzde 83,2 erkeklerin ise yüzde 71,8 oranında karşı olduğu tespit edildi.

Başkanlık sistemini en fazla destekleyen grup 55 yaş üstü

Bunun yanında Başkanlık Sistemini en yüksek oranda destekleyen yaş grubu yüzde 28,6 ile 55 yaş üstü katılımcılar olurken en az destekleyen kesimin ise yüzde 7,1 ile 18-24 yaş grubu olduğu görüldü. Gençlerin yaşlı vatandaşlara göre başkanlık sistemine karşı olduğu açık olarak görülüyor.

En çok destek İskele’de

Bölgesel dağılımda ise İskele yüzde 44,4 ile Başkanlık sistemine en yüksek oranda desteği veren bölge olurken, en az desteği veren bölgenin ise yüzde 6,3 ile Girne bölgesinin oldu. Lefkoşa, Mağusa gibi ilçeler ise orta sıralarda yer aldı.

Anketin künyesi

Bu araştırma Target Araştırma şirketi tarafından 2-15 Ekim 2017  tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi. Bölge, yaş ve cinsiyet kotası uygulanan ankette 95% güven aralığında 3,94% hata payı öngörülmüştür.

KKTC genelinde toplam 6 ilçede gerçekleştirilen anketin araştırma evreni KKTC seçmeni olarak belirlenmiş örneklem büyüklüğü ise 617 olmuştur.