Lefkoşa, 13 Aralık 18 (.): Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığının bütçesi görüşülmeye devam ediyor.

TOROS

CTP Milletvekili Fikri Toros,  dış temsilciliklerin iyi çalıştığını söyledi.

Ticaret Odası başkanlığı döneminde temsilciliklerle koordineli çalışmalar yaptıklarını anlatan Toros, yaptıkları lobi faaliyetleri ile Kıbrıs Türk toplumunun sesi olduklarını, Brüksel temsilciliği ile çok yakın çalıştıklarını söyledi.

Kıbrıs çözüm sürecine bağlı olarak da gerekli görüşmeleri yaptıklarını dile getiren Toros, Brüksel temsilciliğinin bütçesinin yeterli olmadığını kaydetti.

Şu andaki hükümet döneminde temsilciliklerin artmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Toros, yurt dışı temsilciliklerin artması ve güçlenmesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin katkısının önemine  vurgu yaptı.

Dün ve bugün yapılan konuşmalarda hükümet mensubu partilerin Kıbrıs konusunda hiçbir şey yapmadığı, sadece muhalefetteki partilerin uğraştığı yönünde bir algı yaratıldığını söyleyen Toros, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kıbrıs konusundaki görüşmelerin zemininin  ancak Birleşmiş Milletler onayıyla değiştirilebileceğini de kaydeden Toros, BM parametrelerine bağlı federal bir çözümün halen daha kabul gördüğünü ifade etti.

ÇAĞATAY

HP Milletvekili Erek Çağatay, Dışişleri Bakanlığının görevleri ve misyonu hakkında açıklamalar yaptı.

Temsilciliklerde görev yapan personel hakkında bilgi veren Çağatay, Bakanlığın dün olduğu gibi bugün de partiler üstü olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunda gelinen  aşamayı özetleyen Çağatay, Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon arayışını da eleştirdi.

BEROVA

UBP Milletvekili Özdemir Berova, Kıbrıs’ta bulunacak çözümün federasyon odaklı olması yönünde genel kanaat  bulunduğunu ancak  kendilerinin artık alternatiflerin konuşulması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Bakanlığın faaliyet raporunun milletvekillerine dağıtılmamasını eleştiren Berova, usulen her bakanlığın faaliyet raporlarının hazırlanarak tüm milletvekillerine dağıtılması gerektiğini belirtti.

Berova, ayrıca temsilciliklerin daha iyi hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Berova, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler ile başlatılacağı söylenen çalışma hakkında da bilgi istedi.

Bu hükümetin hiç olmadığı kadar kanun hükmünde kararname çıkardığını iddia eden  Berova, bu kararnamelerin yasal çerçevesinde sıkıntılar olduğunu, bu nedenle  kararnamelerden hemen vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

(HUR/YIL)   EK VERİLECEK