BANKACILIK YASA TASARISI MECLİS GENEL KURULU’NDA OY BİRLİĞİYLE ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumu sona erdi. Cumhuriyet Meclisi çalışmalarına yarın devam edecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda oy birliğiyle onaylandı.

Genel Kurul’da, Ekonomi Maliye Bütçe Komitesinin Toprak Ürünleri Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın oy çokluğuyla kabul edilmesi ardından, Ekonomi Maliye Bütçe Komitesi’nde İvedilikle görüşülen KKTC Bankacılık Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’daki üçüncü görüşmesine geçildi.

ÖZGÜR
Rapor hakkında ilk sözü alan CTP Milletvekili Birikim Özgür, Bankacılık sektörü için çok önemli olan yasanın bugün mecliste ele alınacağını söyleyerek, yasanın temel amacının finans piyasasında güven ve istikrarı sürdürülebilir kılmak olduğunu anlattı.

Yasanın 85 madde içerdiğini ifade eden Özgür, Banka Kurma ve kuruluş koşullarının yenilenerek, zorlaştırıldığını anlattı.

Şube açma koşullarıyla getirilen yeni düzenlemeler de olduğunu belirten Özgür, eğer bir şube bankası ikinci bir şube açmak isterse sermaye gösterme zorunluluğunu getirildiğini belirtti.

Yasada yapılan diğer değişikliklere de değinen Birikim Özgür, banka çalışanlarına da bir takım kurallar getirildiğini aktardı.

Yasa tasarısı konusunda “Hükümet kedi olalı bir fare tuttu” nitelendirmesi yapan Özgür, tasarının daha önce yasalaşabilmesi halinde kamu iç borçlanması için Türkiye’den yapılacak bir destek olduğunu anımsattı. Özgür, “Türkiye’den 100 milyon destek alınacaktı ve bu destek iç borçlanma için kullanılacaktı ancak bu destek alınamadı ve bu destek heba oldu” dedi.

ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, önemli olanın yasaların uygulanması olduğuna işaret ederek, 2000 yılındaki banka felaketi sonrasında bir takım düzenlemeler yapıldığına değindi.

Bunlardan bazılarına örnekler veren Angolemli, tasfiye edilmiş veya yönetimi fona geçmiş bankaların alacaklarının son durumunun ne olduğunu sordu.
Bankacılık konusunda ülkede serbesiyet olmadığını, faizler üzerinde oynamaya bile yetkili olunmadığını ifade eden Angolemli, bu yasayla Merkez Bankası’na önemli yetkiler verildiğini, ancak Merkez Bankası Başkanın Kıbrıslı olmadığını, onun için tüm bunlardan önce Merkez Bankası’na sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

“Eğer Merkez Bankası’na sahip çıkılsaydı, biz de bu yasa tasarısına gönül rahatlığıyla evet diyebilecektik” diyen Angolemli, bir an önce Merkez Bankası yönetiminin devralınması gerektiğine işaret etti.

Merkez Bankasıyla birlikte ülke yönetimine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Angolemli, dövizde yaşanan dalgalanma konusunda da sorunu bugünün şartlarında çözebilmek için Türkiye ve KKTC yetkililerinin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

TATAR
UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Ersin Tatar da, önemli bir yasanın bugün görüşüldüğünü belirterek, Merkez Bankası’na güvendiklerini söyledi.

Merkez Bankası’nın bu sistemi denetleyebilir durumda olduğunu vurgulayan Tatar, Merkez Bankası’nın mevduat kapasitesinin 20 milyar TL gibi çok ciddi bir rakam olduğunu, bunun Gayri Safi Milli Hasıla’nın yaklaşık iki katı olduğunu belirtti.

Tatar, bu kadar büyük bir rakamın ülkede tutulmasının önemli olduğunu söyledi.

Döviz kullanımının sıkıntılı olduğunu, ancak başka bir para birimine geçişin o ülkenin şartlarının kabul edilmesiyle mümkün olduğunu ifade eden Tatar, Türkiye ile ilişkilerin ortada olduğunu, TL kullanımının da bu nedenle yapıldığını ifade etti.

Yerli bankaların sahiplenilmesinin önemli olduğunu ifade eden Tatar, haksız rekabetin ortadan kalkabilmesi için şube bankalarına getirilen şartların yerinde olduğunu vurguladı.

ÇAKICI
Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı da, söz konusu tasarı ile bankacılıkla ilgili düzenlemenin yapıldığını ancak Merkez Bankası’nın hala KKTC makamları tarafından yönetilmediğini müdürünün Türkiye’den atandığını söyledi.

Hükümetin, sivilleşme ve demokratikleşme adına hiç adım atmadığını söyleyen Çakıcı, faiz yasasıyla ilgili çalışma yapılmadığını, bu yasanın düzenlenmemesinden dolayı bir grup zenginin daha da kar eder hale geldiğini belirtti.

Çakıcı, bankalar arasında bile farklı faiz uygulamaları olduğuna işaret ederek, Denktaş’ın, “düzelteceğiz” söyleminin kendisini korkuttuğunu dile getirdi. Çakıcı, faiz mağduriyetlerinin ne zaman ne şekilde giderileceğini merak ettiğini söyledi.

ATUN
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bakanlıkla ilgili bu tasarının üzerinde yıllardır çalışıldığını dile getirerek, bu düzenlemelerin 2 yılda bir yapılması gerektiğini belirtti.

Finansal anlamda düzenlemeyi sağlayacak farklı tasarılar hakkında bilgi veren Atun, kamu borçlarını ve hangi yöntemlerle ödenebileceğini anlattı
Atun, yapılan planlamaya göre önümüzdeki yıl iç borçların faizi için kaynak ayrıldığını, TL kullanımından dolayı döviz dalgalanmalarından etkilenilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

TC’den gelen hammaddelerin TL üzerinden ülkeye girebilmesi için TC yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade eden Atun, döviz borçlanmalarıyla ilgili de yeni düzenlemelere gidilebileceğini söyledi.

Atun, kredi garanti fonunun öneminin bu yasayla daha da artacağına işaret ederek, son aylarda yapılan düzenlemelerle yatırım alanına girdiğini söyledi.
Bu tasarının ülke için çok önemli olduğuna ve komitelerden oy birliğiyle geçtiğine dikkati çeken Atun, yasanın herkese hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bankacılık Yasa Tasarısı madde madde okunarak oy birliğiyle onaylandı. Tasarı, Genel Kurul’da bulunan 32 milletvekilinin tümünün kabul oyuyla yasallaştı.

Hukuk, Siyasi İşler Komitesi’nin Yüksek Adliye Kurulu Üyelik Başvurularının Değerlendirilmesine İlişkin Raporun yarınki Meclis Genel Kurul’nda değerlendirilmesine karar verildi.