BAĞ-EKO-DER TARAFINDAN DÜZENLENEN PALUZE GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILAN DEVLET YETKİLİLERİ DE SUCUK BATIRDI

PALUZE, SUCUK, KÖFTER YAPILAN VE SATILAN ETKİNLİK SAAT 19.00’A KADAR SÜRECEK

MECLİS BAŞKANI SİBER: “GELECEKTE EKO TURİZME YATIRIM YAPAN ÜLKELER KAZANACAK”

BÜYÜKELÇİ AKÇA: “EKO TURİZMİ DESTEKLİYORUZ”

BAĞ-EKO-DER DERNEK BAŞKANI AZİZ: “HÜKÜMET’TEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Lefke yakınlarında, doğal güzellikleriyle tanınan eko turizm köyü Bağlıköy’de Eko Turizm Gönüllüleri Derneği’nin (BAĞ-EKO DER) düzenlediği “Paluze Günü” etkinliği bugün yapılıyor.

Bağlıköy köy meydanında saat 10.00’da başlayan etkinliğe, Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, UBP Milletvekili Ali Pilli, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Köy Muhtarı Coşkun Ersev, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte açılış konuşmalarının ardından kaval dinletisi ve DOKAB’ın halk dansları gösterisi sunuldu.

Paluze Günü etkinliğinde paluze, sucuk, köfter, üzüm gibi birçok ürün satılırken devlet yetkilileri de sucuk batırma işlemine katılarak Kıbrıs kültürünün yaşatılması mesajı verdiler.

Gün boyu müzik, eğlence ve gösterilerle çeşitli etkinliklerin yapılacağı Paluze Günü, saat 19.00’a kadar sürecek.

AZİZ: “KÖY EKO TURİZMLE GELİŞİYOR”

Etkinliğin açılışında ilk konuşmayı yapan Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Perihan Aziz, etkinliğin çok eski bir kültürü canlandırmak ve sürdürmek amacıyla düzenlendiğine dikkat çekerek, bir süreden beri harabe durumunda olan Bağlıköy’ün bugün eko-turizm çerçevesinde gelişme gösterdiğini söyledi.

Dernek faaliyete geçtikten sonra bazı evlerin restore edildiğini dile getiren Aziz, restore edilen bazı evlerin halka hizmet verme amaçlı kullanılmasının da çok önemli adım olduğunu, fakat yürünecek daha çok yol olduğunu belirtti.

Perihan Aziz, daha büyük projelerin hayata geçmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin köye Lefke Belediyesi aracılığıyla yapacağı yardımın önemini vurgulayarak, bu projenin hayata geçmesini beklediklerini ifade etti.

AB projesinin de gündemde olduğunu fakat bazı ödeme problemlerinin yaşandığını dile getiren Aziz, sponsor bulunamadığı için sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Köyün statüsüyle ilgili de çok büyük adımlar attıklarını söyleyen Aziz, hükümetin yasal mevzuatta gerekli değişiklikleri yaparak Bağlıköy’ü daha da destekleyeceği adımların atılmasını istediklerini kaydetti.

Perihan Aziz, köy kadınlarının evlerinde ürettikleri ürünlerin pazarlanmasının da büyük bir adım olduğunu kaydederek, özellikle Kuzey Kıbrıs Turkcell’i, www.bandabuliyam.com sitesi projesiyle Kıbrıs kültürüne ait ürünlerin tanıtılarak satılmasını sağlamasından dolayı kutladı.

KARAATMACA: “BAĞLIKÖY DİKKAT ÇEKİYOR”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, Bağlıköy’ün  ülkenin en güzel köylerinden biri olduğunu dile getirerek, Bağlıköy’deki bu anlamlı etkinliğe katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti.

“Bağlıköy, pek çok gönüllünün özverisi, uzmanların katkısı ve Avrupa Birliği’nin de desteğiyle eko köy olma yolunda çok ciddi adımlarla ilerliyor. Ülkemiz, tarihi ve doğası, kültürel mirası, nitelikli insan kaynağı ile dünyada isminden söz ettirecek değerlere sahiptir. Bağlıköy de bu önemli değerlerden biri olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullanan Karaatmaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi olarak özellikle yerel değerlerin ve üretimin ön plana çıkarıldığı pek çok organizasyona destek verdiklerini söyledi.

Bu yıl Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 15’inci kuruluş yıldönümünü kutladıklarına dikkat çeken Karaatmaca, üretmenin ve geleceğe yatırım yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bandabuliyam.com web alanıyla, kırsal kesimdeki üreticilerin ekonomiye çok daha fazla dahil olmasını hedeflediklerini söyleyen Karaatmaca, “Ülkemizin turizm, kültür ve tarihi değerleri yanında üretimine de sahip çıkarak, geniş kitlelere yaymayı hedefleyen projeye destek veren tüm üreticilerimize bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

ERSEV: “KÖYÜMÜZÜN DAHA GÜZEL OLMASI İÇİN…”

Köy muhtarı Coşun Ersev, konuklara hoş geldiniz diyerek, “Bağlıköy’ü eko köy yapmak için yürütülen çalışmalarda muhtarlık olarak da destek vermekteyiz” dedi.

Ersev ayrıca, köylerinin daha güzel olması ve daha da gelişmesi için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

KAYA: “TOPLUMSAL VARLIK OLARAK TUTUNABİLMEK…”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, toplumsal bir varlık olarak bu topraklara tutunmak gerektiğini dile getirerek, bu tür etkinliklerle kültürel geçmiş ve değerlerin devam ettirilmesi için özel çaba gösterilmesinin şart olduğunu kaydetti.

AKÇA: “BÜYÜK POTANSİYEL VAR… MALİ OLARAK DESTEKLEYEBİLECEĞİMİZ ÖNEMLİ PROJELERDEN BİRİ”

Türkiye Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, iki yıl önce ilk eko turizm etkinliğine geldiğinden bu yana bazı değişiklikler gördüğünü ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Akça, Derneğin projelerini ve köyü görmeye geldiğini, burada eko turizm adına çok büyük potansiyel bulunduğunu kaydetti.

Dernek Başkanı’nın çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akça, “Projeyle ilgili önümüzdeki günlerde atılacak bazı adımlar var. Özellikle organizasyon gerektiren kısımlar da var. Mali olarak destekleyebileceğimiz en önemli projelerden biridir” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta diğer bölgelerde de düzenlenen eko turizmin başarılı uygulamalar içerisine girdiğinin görüldüğünü dile getiren Büyükelçi Akça, ülkeye yılda1 milyon 300 bin civarında kişi geldiğini ve bunların 700 bininin konaklamalı turist olduğunu, bunun da çok büyük bir potansiyel yarattığını söyledi.

Halil İbrahim Akça, “Bunlar, sizin burada oluşturacağınız işletmeler için size hazır müşteri demektir. Ben bu fırsatı değerlendireceğinizi, bugün burada memnuniyetle görmekteyim. Biz de elimizden geldiğince bu faaliyetlerin canlanması ve zenginliğin artması için destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

SİBER: “EKO TURİZME YATIRIM YAPAN ÜLKELER KAZANACAK”

Meclis Başkanı Sibel Siber ise konuşmasında, geçmişine, kültürüne sahip çıkmanın aslında geleceğe sahip çıkmak olduğunu dile getirerek, “İnanıyorum ki gelecekte eko turizme yatırım yapan ülkeler kazanacaktır” dedi.

Globalleşen dünyada herkesin farklıyı yani geçmişin izlerini arayacağını söyleyen Siber, Bağlıköy’ün gösterdiği bu inancın önemini vurgulayarak, her köyün farklı karakteristik özelliği ile farklı bir güzellik taşıdığını kaydetti.

Meclis Başkanı Siber, bu güzelliği herkesin paylaşarak görmesi gerektiğini vurgulayarak, yavaş adımlarla da olsa bu yolda ilerleyerek güzelliğin yakalanacağını belirtti ve etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

ÇEVRECİ HALİL’E BELGE

Konuşmaların ardından, her hafta yaptığı çevre temizliğiyle takdir topladığı belirtilen Halil Ersev isimli bir çocuğa “çevreci belgesi” Meclis Başkanı Siber Sibel tarafından takdim edildi.

Ersev konuşmasında, “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil ödünç aldık” diyerek çevrenin temiz tutulması mesajı verdi.