Bağımsızlık İttifakı, Birleşmiş Miletler, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’ne Kıbrıslı Türker’in 1960 Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti’ndeki Rumlar tarafından gasp edilen bazı haklarıyla ilgili çağrıda bulundu.

Bağımsızlık İttifakı tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM’ye 1960 Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti’ndeki  50 yıldan beri gasp edilmekte olan “devlet’ hakkının  Kıbrıslı Türklere iadesi yönünde karar alması ve bu kararı BM Genel Kurulunun ilan etmesi çağrısında bulunuldu.

İttifak, “AB’nin de Kıbrıslı Türkler ile Üyelik Uyum  Sürecini başlatmasını ve bugüne kadar bir anlaşmaya varma niyeti olmadığı da dikkate alınarak, Annan Planı’nı referandumda reddeden K. Rumlarının ise AB Üyeliğinden ihraç edilmesini” istedi.

Bağımsızlık İttifakı tarafından Türkiye Cumhuriyeti hükümetine de , “uluslararası garantörlük haklarına dayanarak  K. Türkleri’nin 1960 Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti’nin  Bütçesinden 1963 yılından beri alacaklı olduğu 300 Milyar US Dolarının AİHM’in tazminat taleplerinden mahsup edilerek bakiyenin Devlet Hakkı ile birlikte K. Türklerine  devredilmesine yönelik uluslararası girişim başlatması” için çağrıda bulundu.