Lefkoşa Türk Belediyesi ve EMAA’nın işbirliği içerisinde çalışma konusunda görüş birliğine vardıkları haberini sıcağı sıcağına sanatçılardan alan Akıncı, “Eski bir Belediye Başkanı ve bir Cumhurbaşkanı adayı olarak, Lefkoşa Belediyesi ile EMAA’nın Başkent Lefkoşa’ya daha sürekli, kültür-sanatı bir yaşam biçimine dönüştürecek etkinliklerde birlikte çalıştıklarını görmek beni mutlu edecek” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı dün (30 Ocak Cuma) Akdeniz Avrupa Sanat Derneği’nde sanatçılarla buluştu. Görevi yeni devralan Başkan Osman Keten’e görevinde başarılar dileyen Akıncı, kalkınmanın sadece ekonomik bir olgu olmadığını, ekonomi yanında sosyal siyasal, kültürel ve sanatsal boyutlarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.
EMAA’nın Lefkoşa Türk Belediyesi ile işbirliği içerisinde bir sanat merkezi olarak çalışması konusunda anlaşmaya vardıklarını Akıncı’ya aktaran sanatçılar, bu tür çalışmaları bir derneğin tek başına yürütülmesini zor olduğunu oradaki enerjinin gereken yere ulaşabilmesi için bir desteğe gereksinim olduğunu vurguladılar. “Zamanında sizin yaptığınız gibi” diye konuşan sanatçılar, Akıncı’nın Belediye Başkanlığı sırasında kültür sanat alanında yaptığı çalışmalar ve gerçekleştirdiği projeleri anımsattılar.

Akıncı o dönemde kültür sanat festivallerinde yerel sanat ve sanatçıları teşvik etmeye çalıştıklarını, kitap yayınını başlattıklarını ve her yıl bir dalda kitap yayınladıklarını; her yıl bir kitap yayınladıklarını bunun yanında her yıl bir dal da hafta süren kültür-sanat şenlikleri düzenlediklerini anlattı. Akıncı, “Lefkoşa Belediyesi bunu sizlerle birlikte yeniden canlandırabilir. Başkent’e yıl boyu sürecek etkinlikler gerek” diye konuştu. Akıncı, “Eski bir Belediye Başkanı ve bir Cumhurbaşkanı adayı olarak, Lefkoşa Belediyesi ile EMAA’nın Başkent Lefkoşa’ya daha sürekli, kültür-sanatı bir yaşam biçimine dönüştürecek etkinliklerde birlikte çalıştıklarını görmek beni mutlu edecek” dedi.

Sanatçıların belediyelerle işbirliği içerisinde çalışmaktan mutlu olacaklarını ancak bunun ötesinde genelde ülkenin politikalarında bu anlayışı görmek istediklerini dile getirmeleri üzerine Akıncı, gerek Belediye Başkanlığı gerekse Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı döneminde kültür ve sanata önem verdiğini icraatlarıyla kanıtladığını kaydederek, buna devam edeceğini vurguladı.
Akıncı, “Cumhurbaşkanlığının bu konularda gerçekten ilgili ve katkı koyucu olması gerekir. Sanatsal etkinlikleri sadece himaye etmekle yetinmemeli, sanat olayının bir parçası olmalı. Göreve gelmem durumunda kültür sanat alanında daha etkili ve katkı koyucu bir Cumhurbaşkanı olacağımı rahatlıkla söyleyebilirim. Sizin gibi kuruluşlarla iletişim halinde olacağız” diye konuştu.

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalkınma bizde eksik değerlendiriliyor. Kalkınmayı bazı rakamların büyümesi olarak algılıyoruz. Bu, ekonomide önemli olmakla birlikte kalkınma sadece ekonomik bir olgu değil, bunun yanında sosyal siyasal kültürel ve sanatsal boyutlarıyla bir bütündür. Bunları rakamlarla ifade edemezsiniz. Bu vizyona sahip olmak ve bunun gereklerini yerine getirmek gereklidir. Yıllardır beklenen özerk bir sanat kurumunun oluşması için çaba harcanması; kültür sanatın bir yaşam biçimi haline gelmesi içim çaba harcamamız gerek. Sınırları aşan sizlersiniz. Siyasette karşılıklı görüş alış-verişi yapabilirsiniz ama ortak bir ürün hala yaratılamadı. Oysa bu, sanatta oluyor. O nedenle sizler barış için de önemlisiniz. O nedenle kültür-sanat alanında uğraş veren insanların barış sürecinde çok olumlu katkıları olabileceğine yürekten inanıyorum.”