Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker Kıbrıs’a Gelecek

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, Başkan Juncker ziyaretinin ilk gününde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’le ikili toplantılar yapacak.

Bu toplantıların ardından Başkan Juncker ve iki lider Lefkoşa’da ara bölgede öğle yemeğinde bir araya gelecek. Başkan Juncker BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile de bir araya gelecek.

Juncker, ziyaretiyle ilgili şunları kaydetti:

“Ziyaretim, Kıbrıs sorununa kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması için eşsiz bir fırsatın söz konusu olduğu bir döneme denk geliyor. Mevcut durum kabul edilebilir değildir ve kimseye fayda sağlamamaktadır. Ülkelerinin yeniden birleşmesi için müthiş bir kararlılık gösteren iki lider Nikos Anastasiades ve Mustafa Akıncı’yı cesaret ve vizyonlarından dolayı kutluyorum. Hem onları hem de Kıbrıs halkını temin ederim ki ortaya koydukları bu çabalarda Avrupa Komisyonu’nun tam ve sarsılmaz desteği onlarla birliktedir.”

Başkan Juncker ziyaretinin ikinci gününde ise, Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Yannakis Omirou ve Kıbrıs Rum Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi parti liderleriyle görüşecek. Başkan Juncker, günün ilerleyen saatlerinde Rum Meclis genel oturumunda bir konuşma yapacak.