ATUN: “İSEDAK ÜYESİ ÜLKELER KIBRIS TÜRK HALKININ MARUZ KALDIĞI İZOLASYONUN KALDIRILMASINA YÖNELİK SOMUT ADIMLAR ATMALI”

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına katıldı.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, toplantıda KKTC’yi Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakan Atun ile birlikte Bakanlık Müsteşarı Emin Bilgen temsil etti. Atun toplantıda bir de konuşma yaptı.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakan Sunat Atun yaptığı konuşmada, toplantıya katılan üye ülke temsilcilerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ve Hükümeti’nin içten selam ve sevgilerini iletti.

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verdiği destekten dolayı en derin şükranlarımı sunarım. İstanbul’a vardığımız andan itibaren gerek şahsıma gerekse heyetime gösterilen misafirperverlikten ötürü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne teşekkürlerimi sunuyorum” diyen Atun,  İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kıbrıs konusuna ilişkin aldığı ve üye devletlere Kıbrıslı Türklerle olan etkin dayanışmalarını güçlendirmeleri yönünde çağrıda bulunan karardan dolayı duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Bakan Atun;  İslam İşbirliği Teşkilatı’nın,  bu yıl mayıs ayında Kuveyt’te düzenlenen 42. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında, Müslüman Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmanın güçlendirilerek yakın ilişkiler kurulması, Kıbrıslı Türklere maddi ve siyasi yardım sağlamak amacıyla onlara uygulanan insanlık dışı izolasyonun önüne geçilmesi ve her alanda ilişkilerin artırılması, ayrıca ekonomik işbirliği, ulaşım ve turizm gibi alanlarda yatırım fırsatlarını araştırma amaçlı karşılıklı ziyaretler yapmaları ve Müslüman Kıbrıslı Türklerle kültür ve spor alanlarında ilişkilerini geliştirmeleri, öğrenci ve akademisyen değişimleri dahil, Kıbrıs Türk üniversiteleri ile işbirliğinin teşvik edilmesi yönünde üye ülkelere çağrı yapan kararından memnuniyet duyduklarını belirtti. Atun konuşmasında şunları ifade etti:

“Kıbrıslı Türkler olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı ile pek çok alanda ve her seviyede uzun süredir devam eden işbirliğinden onur duymaktayız. İİT üyesi ülkelerle, diğer alanlar yanında, ekonomik ve ticari işbirliğimizin gelişmesini ve yeni ticaret bağları kurduğumuzu görmek memnuniyet vericidir. Kuşkusuz bu bağların pek çok alanda daha da geliştirilmesi için yapılması gerekenler vardır. Keza, tüm bu memnuniyet verici gelişmelere rağmen ne yazık ki geniş kapsamlı izolasyonlar Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını etkileyen olumsuz bir durum olmaya devam etmekte ve yaşamın her alanında gelişmelerine mani olmaktadır.

Adadaki iki toplum arasında hayatın her alanında eşitsizliğe neden olan izolasyonun kaldırılması, şüphesiz ki, Kıbrıs Rum tarafını müzakerelere ciddiyetle dahil olması yönünde motive ederek, Kıbrıs sorununu çözme çabalarımıza da katkıda bulunacaktır. İzolasyonun kaldırılması ayrıca olası bir çözümün sürdürülebilirliğine de kuşkusuz katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, tüm üye ülkelerden beklentimiz daha fazla ertelemeden Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı izolasyonun kaldırılmasına katkıda bulunacak somut adımları atmalarıdır.”

“ÜLKEMİZ DOĞU AKDENİZ’DE BİR YÜKSEK ÖĞRENİM MERKEZİ OLARAK ÖNE ÇIKMAKTADIR”

Konuşmasında KKTC’deki üniversiteler hakkında da bilgi veren Bakan Atun “ülkemiz Doğu Akdeniz’de bir yüksek öğrenim merkezi olarak öne çıkmaktadır. Yüksek öğrenimin ülkemiz ekonomisine katkısı %25 olarak hesaplanmaktadır. Bugün ülkemizde faaliyet göstermekte olan 11 üniversitede öğrenim gören 125 farklı ülkeden yaklaşık 76 bin öğrenci ile 65 farklı ülkeden akademisyen bulunmaktadır. Bu rakamlar KKTC’deki yüksek öğrenimin uluslararası niteliğini ve çeşitliliğini ortaya koymaktadır” dedi. 

Bakan Atun, 2011 yılından beridir İİT ile aracılığıyla üye ülkelerden her yıl 10 öğrenciye burs sağlandığını da kaydetti.

Atun, turizmdeki gelişmeleri de toplantıya katılanlara aktardığı konuşmasında Kuzey Kıbrıs’ın keşfedilmemiş doğal güzellikleri, zengin kültürel mirası, güzel kumsalları, iklimi, dünya standartlarında olan otelleri ve misafirperverliğiyle Doğu Akdeniz’de yer alan ilgi çekici bir turist destinasyonu olduğunu söyledi.

“ASRIN PROJESİ”

Bakan Atun, Türkiye’den borularla KKTC’ye su getirilen ve “Asrın Projesi” diye adlandırılan proje hakkında da İSEDAK üyelerine bilgi verdi. 

Atun, “projenin tamamlanması ile birlikte ülkemizin kalkınmasında büyük bir rol oynaması ve ülkemizin 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması beklenmektedir. Projenin en temel amacı ise ülkemizdeki tarım sektörünü geliştirmek ve çeşitlendirmektir. Ülkemizdeki tarım sektöründeki gelişmelerle birlikte bu sektörde başta İİT üye ülkeleriyle olmak üzere yapılacak ihracatta ciddi artış olmasını umuyor ve istiyoruz” dedi.

Müzakere süreci ve İTT ile ilişkilerin ileriye götürülmesi konularına değinen Atun konuşmasına şöyle son verdi:

“Geniş kapsamlı izolasyonların Kıbrıs Türk halkı üzerindeki olumsuz yaşamsal tesirinin azaltılması yönünde işbirliğimizin kurumsallaşmasına ihtiyaç vardır. Bu bağlamda, birebir ekonomik anlaşmalar, tercihli ticaret anlaşmaları yapılması önemlidir. Bu tür anlaşmalar, sizlerin de büyük önem verdiği İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin artırılmasına hiç kuşkusuz katkı koyacaktır. Ada’da iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu ve iki eşit statüde kurucu devletten oluşan bir federasyon kurulması amacıyla yürütülen müzakereler devam etmektedir. Bilindiği üzere, görüşmeler son aylarda yoğunlaştırılmış ve birçok konuda ilerlemeler sağlanmıştır.  Rum tarafı da devam etmekte olan yoğun müzakere sürecine bağlı kalır ve gerekli siyasi iradeyi gösterirse, çözüme, yıllar değil, aylar içerisinde ulaşılması beklentimizdir.”